Musorujsag
Élő Eredmények

Így biztosíthatja be hatodik bajnoki címét Hamilton Mexikóban

Így biztosíthatja be hatodik bajnoki címét Hamilton Mexikóban

FIA, Reuters
Lewis Hamilton nem hiszi, hogy már a Mexikói Nagydíjon be fogja biztosítani pályafutása hatodik világbajnoki címét, ám reális esélye ettől még lesz rá. Jöjjön a matek!

A Mercedesnek sikerült beütnie az első meccslabdáját: Szuzukában nyílt először lehetőségük a két 2019-es bajnoki cím bebiztosítására, és éltek is vele. Mexikóban Lewis Hamilton kapja meg az első esélyt arra, hogy matematikailag is eldöntse a küzdelmet. Bár pontelőnye a vasárnapi 3. pozíciójával és Valtteri Bottas győzelmével 9 egységgel csökkent, a 64 pont még így is elég ahhoz, hogy lehessen matekozni a közép-amerikai ország versenye előtt.

Ő maga persze ezt inkább az újságírókra hagyja. Mint azt Szuzukában elmondta, nem is számít arra, hogy már Mexikóban bajnokká koronázzák. „Én sosem akartam siettetni a dolgokat. Mexikóban szerintem az egyik legrosszabb verseny vár ránk idén, a mi autónkkal nehéz lesz. A legutóbbi ottani versenyeink eléggé sokkolóak voltak, noha ott nyertük meg a bajnokságot” – utalt arra, hogy az előző két Mexikói Nagydíjon dobogós eredmény nélkül lett bajnok, 2017-ben 9.-ként, 2018-ban 4.-ként.

Ezek alapján kijelentette: „Nem számítok arra, hogy Mexikó lesz a döntő verseny. Szerintem pár futamig még küzdeni fogunk.”

Elsősorban a Ferrari utóbbi időben tapasztalt jó formája miatt gondolja úgy, hogy ők a Mercedesszel nem feltétlenül a legtöbb pontért fognak küzdeni. „Remélem, hogy jobb hétvégénk lesz, de szerintem nagyon nehéz lesz legyőzni a Ferrarikat azokban a hosszú egyenesekben. Azokban nincs is miben reménykednünk. És elég megnéznünk a többieket. A McLarenek is komoly tempóra képesek az egyenesekben, ahogy a Red Bullok is. Szóval szerintem ez nehéz lesz” – vélekedett.

Valtteri Bottas és Lewis Hamilton ünnepel a Mercedesszel (Fotó: Mercedes) Valtteri Bottas és Lewis Hamilton ünnepel a Mercedesszel (Fotó: Mercedes)

Egy éve Mexikó általános meglepetésre a Red Bull dominanciáját hozta. A ritka magaslati levegő (a pálya 2000 méter fölötti tengerszint feletti magasságban helyezkedik el) akkor hirtelen versenyképessé tette a gyengébb Renault-motort. Ez alapján könnyen elképzelhető, hogy ezúttal a Ferrari motorfölénye sem domborodik majd ki úgy, mint a többi pályán.

Bárhogy is lesz, Sebastian Vettel szerint az már nem kérdés, hogy Hamilton megszerzi a hatodik címét. „Lewis meg fogja nyerni. Nem számít, hogy melyik versenyen. Nem hiszem, hogy őt érdekelné ez. Engem biztosan nem érdekelne” – mondta a szuzukai vasárnapi sajtótájékoztatón.

És hogy mi kellene ahhoz, hogy már Mexikóban ünnepelhessen a címvédő? A hátralévő versenyeken még 104 pont szerezhető összesen, beleszámítva a leggyorsabb körért járó 1 bónuszpontot is, mely ezúttal kicsit bonyolítja az egyenletet. Ahhoz, hogy Hamilton révbe érjen, legalább 14 ponttal kell növelnie jelenlegi 64 pontos előnyét, hiszen amennyiben három futammal a vége előtt éppen a még megszerezhető 78 ponttal vezetne Bottas előtt, több futamgyőzelmével végső pontegyenlőség esetén is bajnokká koronáznák. Ha ez mégsem sikerülne, a helyzete Austinra így is leegyszerűsödne, hiszen ott legalább 52 ponton kéne tartania az előnyét.

Lewis Hamilton világbajnok Mexikóban, ha…

…nyer, övé a leggyorsabb kör, és Bottas legfeljebb 4.

…nyer, nem övé a leggyorsabb kör, és Bottas legfeljebb 5.

…második lesz, övé a leggyorsabb kör, és Bottas legfeljebb 8. lesz

…második lesz, nem övé a leggyorsabb kör, és Bottas nem szerzi meg a leggyorsabb kört, vagy legfeljebb 9. lesz

…harmadik lesz, övé a leggyorsabb kör, és Bottas legfeljebb 9. lesz

…harmadik lesz, nem övé a leggyorsabb kör, és Bottas legfeljebb 10. lesz

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak