×

Nem lesz kétnapos F1-es nagydíj, de a pénteki menetrend változhat

Tájfun által átírt szuzukai program kapcsán több F1-es résztvevő is a kétnapos nagydíjhétvégék mellett érvelt. Ross Brawn előrebocsátotta, erre nem kerülhet sor, ám a péntekek átalakítása napirenden szerepel.

Fotó: XPB
Elgondolkodtatta a kétnapos szuzukai hétvége a Forma–1 mezőnyét. Több versenyző és csapatfőnök is tökéletes alkalmat látott a Hagibis nevű tájfun miatt törölt szombatban és a vasárnap délelőttre tolt időmérő edzésben arra, hogy leteszteljék, hogyan is működne egy versenyhétvége két napba sűrítve. Danyiil Kvjat és Romain Grosjean úgy vélte, akár hosszabb távon is egy napra lehetne helyezni a kvalifikációt és a futamot, s így megspórolhatnák a csapatok eleve túlterhelt alkalmazottainak a pénteki edzésnapot. Daniel Ricciardo eközben azt állapította meg, hogy a jelenlegi 4 óra szabadedzés túl sok, kevesebb gyakorlás is elég lenne számukra. Lewis Hamilton még szavazást is indított közösségi oldalán a szurkolóinak arról, két vagy háromnapos programot látnának-e szívesebben. Ő jelezte, a kettő mellett van.

A jelek szerint nekik most mind csalódniuk kell. A Forma–1 sportigazgatója, Ross Brawn tudniillik a Japán Nagydíj után megerősítette, hogy a jövőt is háromnapos hétvégékkel képzelik el. Változás viszont így is várható a programban. „Az elkövetkező évek szabályainak részletes kidolgozásában a lebonyolítási mód is egy olyan téma, amire külön figyelünk. Meghallgattuk a főszereplők, a szervezők, a csapatok és nem utolsó sorban a szurkolók véleményét is. Őszinte leszek, és kimondom, hogy elég egyhangú volt az egyetértés, főleg a szervezők körében, hogy tartsuk meg a háromnapos formációt a pályaaktivitás terén, de az időbeosztás más lesz. Igaz, hogy a szuzukai vasárnaphoz hasonló lebonyolítás nagyszerű műsort kínál pár óráig, de közben megzavarná a betétfutamok versenyeit” – emlékeztetett arra, hogy nem csak az F1-re, de a vele párhuzamosan futó Forma–2-es és Forma–3-as sorozatokra is gondolniuk kell.

Brawn azt is előrevetítette, hogy elsősorban a péntek átalakításán gondolkodnak. „Alapos elemzések után arra jutottunk, hogy a legjobb megoldás, ha háromnaposnak hagyjuk meg az eseményeket, felülvizsgáljuk a pénteki programot, és a többit érintetlenül hagyjuk, vagyis szombaton az időmérő edzést, vasárnap a versenyt tartjuk meg” – jelentette ki.

Ross Brawn (Fotó: XPB)Egyelőre kérdéses, hogy az időmérő edzés alatt pontosan mit ért, és hogy az érintetlenül hagyás azt is jelentheti-e, hogy lemondanak a sprintfutamos ötletükről. Az F1 vezetősége tudniillik fontolgatja, hogy a hagyományos kvalifikációt egy 100 kilométeres szombati miniversennyel helyettesítse, mely a vasárnapi normál futam rajtsorrendjéről döntene.

A programmódosítás Brawn szerint elengedhetetlen reakció lesz a futamszám további növekedésére. Mint ismert, 2020-ban eggyel több, 22 versenyből áll majd a bajnokság, ami a mostaninál is nagyobb terhelést jelent a résztvevők számára. És jó esély van rá, hogy 2021-től ez a futamszám még tovább emelkedik. „Ahhoz, hogy igazodjunk a csapatok igényeihez a futamok számának növekedése után, fontolóra kell vennünk a program átszervezését, hogy a csapatok és a versenyzők egy nappal később érkezhessenek” – magyarázta a brit.