Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Minden adott a Ferrarinál, mégsem állunk a Mercedes szintjén

Vettel: Minden adott a Ferrarinál, mégsem állunk a Mercedes szintjén

FIA
Sebatian Vettel a Mercedes szinte tökéletes teljesítményének tudja be, hogy sorozatban hatodszor sem termett babér nekik a bajnokságban. Szerinte a Ferrari még működik ezen a szinten, pedig a feltételek adottak hozzá.

Szuzukában hivatalosan is véget ért a Ferrari 2019-es álma, már matematikai szempontból is elveszítették mindkét idei bajnokságot. Amikor a téli barcelonai teszteken a tabella élén zártak, még egészen más szezonra számítottak, ám hamar bebizonyosodott, hogy a spanyol pálya, valamint az előszezont nehézségekkel kezdő Mercedes formája megtévesztő volt, valójában a vörösök autója a problémás. A nyári szünet utánra aztán sikerült helyrepofozniuk a leszorítóerő-hiányos SF90-est annyira, hogy azzal folyamatosan időmérőket és akár versenyeket lehessen vele nyerni, ám a csapat összességében idén is könnyűnek találtatott.

És így megy ez már a máig utolsó 2008-as konstruktőri elsőségük óta. Régóta megtörni vágyott nyeretlenségük már több mint egy évtizede tart, és most csak abba kapaszkodhatnak, hogy az idei leckéből tanulva 2020-ban tényleg sikerül nekik a javítás. Az előző évekhez képest annyiban más a helyzetük, hogy mostani vereségüket nem az év végi, hanem az év eleji formahanyatlásuknak köszönhették, így miután ezt a bajnokságot jobb helyzetben zárhatják, remélhetik, hogy a következőt is jobb helyzetből indíthatják.

A Ferrari csúcsra vezetésével 2015 óta próbálkozó Sebastian Vettel úgy véli, vereségük okát önmagukban kell keresniük, mivel a feltételek már Maranellóban is adottak a bajnoki sikerekhez. „Nyilvánvalóan nem vagyok boldog a ténytől, hogy idén sem szereztük meg, amit akartunk, de nem a mostani versenyen, és nem is a tegnapon vagy a múlt héten múlt. Ez egy hosszú év volt, és még mindig tart. Nem gondolnám, hogy bármi is hiányozna nálunk. Egyszerűen jobban kell dolgoznunk. Nagyon elszántak vagyunk, nagyon keményen dolgozunk, de még mindig nem azon a szinten, amit el tudunk érni.”

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA) Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Hogy milyen szintet érhetnek el, azt szerinte a Mercedes mutatja meg. „A Mercedes már bizonyította az utóbbi években, hogy lehet ennél jobban is dolgozni, és nekik sikerült fenntartani ezt a szintet. Mi nem vagyunk még ebben a helyzetben. Jobban kell dolgoznunk. Nem keményebben, csak jobban.”

„Nem láthatjuk, hogy a Mercedes mit csinál a háttérben, de kívülről nézve nagyon közel vannak a tökéletességhez. Valahányszor a pályán vannak, nagyon kiegyensúlyozottak, nagyon keveset hibáznak. Ez biztosan az egyik oka annak, hogy ennyire erősek. Négy versennyel a vége előtt megszerezték a konstruktőri bajnoki címet, szóval mindenki másnak lenne még miben fejlődnie. Ha elmerülnénk a részletekben, lehetne elmélkedni arról, miben jobb az ő autójuk, mint a miénk, de szerintem az összkép számít, ez egy csapatmunka.”

„Mint mondtam, nekünk is megvannak a hozzávalóink, elég elszántak vagyunk, elég intelligensek, de jobban kell csinálnunk. Sok apróságot, nem egy dolgon kell csak javítanunk, hanem sok aprón, amik jobbá tehetnek minket. Ez az egyetlen, amivel próbálkozhatunk, amivel szintet léphetünk.”

Vettel szerint a szuzukai hétvégéjük egyértelművé tette, milyen területeken kell még fejlődniük, javuló szezonvégi formájukat pedig csak abban az esetben tekinti értékesnek, ha annak hatása lesz a 2020-as évkezdésükre is. „Még van tér a javulásra, de ez nem Mexikóban fog kezdődni, hanem a következő évben. A következő év jövőre kezdődik. Sokat tanultunk idén az autónkról, a gyengeségeinkről, sikerült fejlődnünk, de még mindig nem tartunk ott, ahol kéne. Erős versenyeink voltak az utóbbi időben, de összességében még egy kicsit mindig hátrányban vagyunk.”

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak