Musorujsag
Élő Eredmények
×

Vettel bemozdulásának köszönhette álomrajtját Bottas? (videóval)

Vettel bemozdulásának köszönhette álomrajtját Bottas? (videóval)

Mercedes
Sebastian Vettel korai bemozdulásának és némi szerencsének köszönhette Valtteri Bottas a szuzukai győzelmet meghozó álomrajtját?

Élete egyik legjobb rajtjának nevezte Valtteri Bottas a szuzukait, mellyel tulajdonképpen megszerezte a győzelmet a Japán Nagydíjon. Közvetlenül a pole pozíciót elfoglaló Sebastian Vettel mögül, a 3. rajtkockából várta a lámpák kialvását, és miután mindkét ferraris ellenfele beragadt, ő kívülről egyszerűen megkerülte Vettel autóját, és már bottal üthették a nyomát.

Vettel enyhén ki is ugrott az indulásnál, ez okozta a bonyodalmakat. Bár nem büntették érte, mivel a jelzőrendszer toleranciahatárán belül maradt, a négyszeres világbajnok még a piros lámpajelzés alatt előre mozdította autóját, majd miután észlelte, hogy túl korai az indulása, újra megállt. Ezt viszont már éppen abban a pillanatban tette, hogy a lámpák kialudtak, így jelentőset veszített lendületéből.

Hibája a mellette váró Leclerc-t is megzavarta. A futam után a monacói azt nyilatkozta, elvonta a figyelmét kollégája bemozdulása, ezért egyszerűen későn reagált a lámpajelzésre. Vélhetően Lewis Hamilton is hasonlóképpen járt – őt a Vettelt az 5. rajtkockából már nem is látó Max Verstappen rajtolta le.

Az élmezőnyből egyedül Bottast nem zavarta meg Vettel? A jelek szerint egy jó adag szerencsére is szüksége volt a finnek az első pozíciót érő manőverhez. Mint azt az alábbi szurkolói amatőr videó megmutatja, a 77-es rajtszámú Mercedes csak egy árnyalatnyival lendült később mozgásba, mint Vettel Ferrarija, rajtja a lámpákra való rálátás nélkül akár szintén kiugrásnak tűnhet. (Nem volt az.)

A Ferrari adatai szerint Bottas reakcióideje egészen emberfeletti volt, mindössze 0,04 másodperc. Ez arra utal, hogy indulása inkább ösztönből jött, és hasonlóan kockázatos volt, mint az emlékezetes 2017-es ausztriai kiugrásgyanús rajtja. A felvétel alapján pedig az sem zárható ki, hogy Bottas nem ráérzett arra, milyen ütemben sötétednek el a piros lámpák, egyszerűen csak ő is Vettel bemozdulására reagált, és szerencséje volt, hogy miközben ezt megtette, a lámpák is szabad jelzést adtak a mezőnynek, így már nem is kellett lassítania.

A Mercedes vezető mérnöke, Andrew Shovlin szerint is lehetett köze Vettel kiugrásának Bottas jó rajtjához. „Valójában nagyon-nagyon gyors volt a reakcióideje. Elnézve a történteket, én azt gondolom, hogy amikor Valtteri meglátta, hogy előtte Sebastian elindul, fölengedte a kuplungot. A lámpa jelzése után tette, de gyors volt a reakcióideje. Úgy vélem, ez (ti. Vettel kiugrása – a szerk.) a többieket is hátráltatta. Lewist és Charles-t is megzavarta, amikor látták Sebastian mozdulatát, mivel az ő reakcióidejük nem volt olyan jó. Valtteri mindenesetre kihasználta ezt, és átvette a vezetést” – magyarázta a szakember.

Borítókép: A 2019-es Japán Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)

További tartalmak