Musorujsag
Élő Eredmények

Button: Hamilton nagyon jó, Verstappen a valaha volt leggyorsabb

Button: Hamilton nagyon jó, Verstappen a valaha volt leggyorsabb

Talk Sport
Nagyszerű munkát végez a hatodik bajnoki címe kapujában álló Lewis Hamilton a korábbi csapattársa szerint, ám nem honfitársa nyűgözi le őt igazán a jelenlegi mezőnyből, hanem egy nála is különlegesebb ifjú ellenfél...

Jenson Button három szezont húzott le a McLarennél Lewis Hamilton csapattársaként. Életrajzi könyvében bevallotta, amikor 2009-es bajnoki győzelme után csapatot váltott, az egyik fő motivációját éppen Hamilton személye jelentette. Kimondottan kereste az új kihívást, és úgy érezte, a brit sajtó által felkapott fiatal, feltörekvő honfitársa elleni megméretés lehet az ő következő nagy dobása azután, hogy a bajnoki címet már megszerezte. És nem is vallott szégyent Hamilton mellett, akit 2011-ben legyőzött. Rajta kívül csapattársként ez eddig csak Nico Rosbergnek sikerült 2016-ban.

Hamilton a három évvel ezelőtt elszenvedett veresége óta nem is talált legyőzőre, és hamarosan a hatodik bajnoki címét is bebiztosítja, miközben egyre közelebb lépdel a legfontosabb sportági rekordok megdöntéséhez is.

Button a Sports Breakfast című műsor vendégeként Hamilton teljesítményéről beszélt. Nem állítható, hogy elragadtatta magát. „Nagyon jó. Három évig voltunk csapattársak, így első kézből láthattam, hogy mennyire jó. Az istenadta képességei fantasztikusak” – állapította meg.

Egy másik brit világbajnok, Damon Hill nemrég azt nyilatkozta, Hamilton a valaha volt legjobb brit versenyző, csak éppen nem kapja meg a neki járó elismerést. Button szerint ellenben elég nehéz lenne a régi korok nagyságaihoz hasonlítani őt, így például az sem jelenthető ki egyértelműen, hogy jobb az 1960-as és 1970-es évek háromszoros világbajnokánál, Jackie Stewartnál. „Nem lehet összehasonlítani őket. Tényleg nem. Lewis egy olyan csapat tagja, amely dominálta a Forma–1-et. Szerettem nézni az idei szezont, mert a Ferrarinak és a Red Bullnak is volt esélye a futamgyőzelmekre, és ezt elképesztő volt figyelni. Ugyanakkor a szezont a Mercedes uralta.”

„Lewis fantasztikus munkát végzett versenyzőként, elvégezte, amit vártak tőle. De nem lehet őt más korok versenyzőihez hasonlítani, más korszakokéhoz. Az egy más sport volt akkoriban” – állapította meg a 2009-es világbajnok, aki egyébként az újonnan megjelenő könyve (How To Be An F1 Driver, azaz Hogyan legyünk F1-es versenyzők?) kapcsán volt a vendége az említett adásnak.

Lewis Hamilton és Jenson Button (Fotó: XPB)

A műsor során indirekt módon azt is elismerte, hogy bár csapattársak voltak, nagy barátok nem lettek Hamiltonnal. A riporter megkérdezte, kedves fickónak tartja-e honfitársát, amire Button kerülőválasszal állt elő: „Túl sok a kérdés…” A műsorvezető visszakérdezett: „Szóval nem az? Rendben. Akkor csak mond azt, hogy ’nem kedvelem őt!’” Button sokatmondóan csak annyit fűzött hozzá: „Te mondtad.”

Már megdöntött vagy a megdöntés közelébe került rekordok ide vagy oda, Button érezhetően „nincs elájulva” korábbi csapattársa utóbbi években nyújtott teljesítményétől. Van viszont egy versenyző az aktuális mezőnyben, aki valósággal lenyűgözi őt: Max Verstappen. „Úgy vélem, ő a leggyorsabb versenyző, aki valaha F1-es autót vezetett. Tényleg hiszem” – jelentette ki a Red Bull 22 éves hatszoros futamgyőzteséről. „Hihetetlenül gyorsnak tartom. A mostani szezont megelőzően követett el pár hibát, de egy fiatal versenyzőtől ilyesmire lehet számítani. Most viszont annyira fantasztikus munkát végez! Komolyan hiszem, hogy nagyon különleges” – dicsérte meg a hollandot.

Borítókép: Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak