Irvine: Ha nem a Ferrarihoz megy, Schumacher még többet nyer

A korábbi csapattárs, Eddie Irvine úgy véli, Michael Schumacher hétnél is több világbajnoki címet nyert volna, ha 1996-ban nem az akkor mélyponton lévő Ferrarihoz, hanem egy másik, lendületben lévő alakulathoz csatlakozik.

Michael Schumacher a 2004-es Magyar Nagydíj dobogóján (Fotó: xpbimages.com)
Miután 1994-ben és 1995-ben is megnyerte a világbajnokságot a Benettonnal, a fiatal Schumacher elfogadta a Ferrari ajánlatát, váltásakor pedig eltökélte, ismét csúcsra juttatja a vörösöket, akik 1979 óta nem ünnepeltek egyéni bajnoki címet. A célt öt évvel később, 2000-ben sikerült megvalósítani, az első közös sikert pedig négy másik követte: Schumacher és a Ferrari 2004-ig verhetetlen volt.

A német klasszis első ferraris csapattársa, Eddie Irvine, aki 1996 és 1999 között dolgozott a vörösöknél nemrég hosszabban beszélt egykori F1-es tapasztalatairól, és véleményezte a királykategória mai eseményeit is.

Eddie Irvine és Michael Schumacher 2002-ben Monzában (Fotó: xpbimages.com)Schumacherrel kapcsolatban elmondta, érzése szerint a korábbi csapattárs még sikeresebb lehetett volna (pedig a legtöbb F1-es rekordot így is ő tartja), ha 1995 után nem a Ferrarihoz igazol. „Michael nagyon német volt” – kezdte. „Mindenben, kivéve talán az ivást, abban ugyanis borzalmas volt” – tette hozzá viccesen. „Elképesztően profi volt a hozzáállása és elképesztően keményen dolgozott a csapatnál” – folytatta komolyabban.

„Emlékszem, akkoriban a Ferrarinál mindenkinek megvolt a maga szerepe, és mindenki tudta, mennyi tennivalója van még. Amikor megérkeztünk, eléggé el voltunk maradva, Michael viszont azt tűzte ki célként, hogy nyerni fog a csapattal. Rendkívül elszánt volt, és a Ferrari mellett az összes csapat érdeklődött iránta, de ő a Ferrarival akart nyerni” – magyarázta.

„Többet nyerhetett volna, ha valahová máshová igazol. Elképesztően koncentrált volt, és annyi év után, melyekben csak közel tudott kerülni a győzelemhez, végre összejött neki, és ráadásul ötször tudott nyerni a Ferrarival. Elképesztő tehetség , roppant kitartás és fantasztikus vezetői képesség” – dicsérte a korábbi csapattársat Irvine, aki 1999-ben (Schumacher lábtörését követően) maga is közel került a bajnoki címhez, végül azonban „csak” második lett a mclarenes Mika Häkkinen mögött.

Michael Schumacher és Eddie Irvine (Fotó: XPB)