×

Verstappen: Idén már nem nyerhetünk

Nem számít arra Max Verstappen, hogy 2019-ben újabb győzelemmel gyarapíthatja eredménysorát. Ismét nyomást helyezett a Red Bullra, és jelezte, 2020 vízválasztó lehet a kapcsolatukban.

Max Verstappen (Fotó: XPB)
A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko még hetekkel ezelőtt is állította, elérhetőnek tartja az év elején általa kitűzött célt, vagyis az öt idénybeli győzelmet a csapata számára. Max Verstappennel kétszer nyertek eddig, Ausztriában és Németországban, és előzetesen esélyesnek gondolta magukat Szingapúrban és Japánban is, ám csalódniuk kellett. És miután az idényből már csak négy verseny van hátra, egyre irreálisabbnak tűnik az öt elsőség megszerzése – főleg a Red Bull utóbbi időben látott hanyatlása alapján.

Verstappen szerint jelen helyzetükben nemcsak az öt győzelem álom számukra, ő már a harmadikat sem érzi reálisnak. Attól tart, hogy a hátralévő versenyeken már esélyük sem lesz a dobogó legfelső fokára lépni. És e véleményét még az sem befolyásolja, hogy egy éve az e hétvégi futam helyszínén, Mexikóban a Red Bull dominált, ő pedig a verseny 2017-es és 2018-as győzteseként érkezik a magaslati levegőn elterülő pályára.

„Nem hinném, hogy maradt még olyan pálya az idényből, ahol különösen jó munkát tudnánk végezni. Szerintem az lesz a maximum, ha a dobogó közelében vagy a dobogón tudunk végezni” – jósolta az utóbbi időben pesszimista holland. „Realistának kell lenni. Természetesen nagyon jól ment nekünk az előző két évben Mexikóban, de idén eddig összességében is nehezebb volt, például az autó egyensúlyával. Emiatt nem számítok az ismétlésre, főleg nem azt látva, hogy a Ferrari mennyire gyors idén az egyenesekben. Szóval ha a dobogós helyekért harcolhatunk, szerintem már jó munkát végeztünk.”

Mindez több puszta „realista” helyzetértékelésnél, egyben kritika is Verstappen részéről a Mercedestől és a Ferraritól a nyári szünet óta leszakadó Red Bull irányába, amely az utóbbi versenyek alapján nem csak a motorteljesítmény terén marad el, de az autó terén is. A hétszeres futamgyőztes az utóbbi időszakban többször is pedzegette, nem biztos benne, hogy a Red Bull így 2020-ban alkalmas lesz a bajnoki küzdelemre. „Ez attól is függ, hogyan indul a szezonunk. Az utóbbi években nem kezdtünk elég jól. Remélem, hogy jövőre előrelépünk, és a bajnokságért harcolhatunk. De pillanatnyilag nehéz megmondani, hogy ez összejön-e.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)Bár fölvetődött, a Red Bull visszaesése talán azzal is magyarázható, hogy már korán átálltak a 2020-as projektre, s emiatt kissé elhanyagolták az idei fejlesztést, Verstappen szerint ez nem lehet kifogás. „Szerintem már elég sokan a jövő évi autón dolgoznak. Idén már nem sok mindent lehet elérni a bajnokságban, egyedül az egyéni harmadik hely lehet a tét, de reálisan nézve a mi csapatunk úgyis a harmadik helyen fog végezni. Azt már tudjuk, hogy mit kapunk a Hondától a következő év elején, és ez jó. Aztán meg kell vizsgálnunk, hol követtünk el hibákat idén. Reméljük, ezeket meg tudjuk oldani a következő évre.”

Verstappennek 2020 végéig szól a szerződése a Red Bull-lal, és nem titkolt célja, hogy jövőre minden idők legfiatalabb világbajnoka legyen velük. A mérce magasan van, és ezt időről időre a csapat orra alá is dörgöli. Amennyiben az energiaitalosok nem tudnak megfelelni az elvárásainak, várhatóan a csapatváltás lehetőségét is fontolóra fogja venni. Innen nézve a következő idény vízválasztónak ígérkezik a kapcsolatukban.

„Végső soron mindenki nyerni akar, ezért mindenki a leggyorsabb csapatnál akar versenyezni” – ismerte el Verstappen, jelezve, ő továbbra is hiszi, hogy a Red Bull képes a legjobbá válni. „Már nyertek négy bajnokságot zsinórban. Most egy új kapcsolatba kezdtünk a Hondával, és ehhez idő kell.”

A kérdésre, maradni fog-e 2020 után, bizonytalanul felelt. „Nehéz kérdés, még nem tudom. A következő évre van szerződésem” – szorítkozott csak a tényekre.