Musorujsag
Élő Eredmények
×

Egy videó miatt vált gyanússá a Renault?

Egy videó miatt vált gyanússá a Renault?

Auto Motor und Sport
Német sajtóértesülés szerint egy videofelvétel buktatta le a Renault-t, és ültette el a kétkedést az ellenük óvást benyújtó (és végül sikerrel járó) Racing Pointban. A franciák versenyzői eközben jelezték, bár sajnálják az elbukott pontokat, nem keseregnek a kizárás miatt.

Miután a Racing Point beadta óvását Japánban, fölmerült, a Renault fékerő-elosztás vezérlésével kapcsolatos gyanújukat egy mérnök beszámolójára alapozzák, aki a franciáktól érkezett hozzájuk, tehát jól ismeri a trükkös rendszert, ami bár szabályosnak minősült, felhasználása szabálytalannak, ezért az FIA törölte Daniel Ricciardo és Nico Hülkenberg szuzukai eredményeit.

A Renault azóta jelezte, nem fellebbez a döntés ellen, Japánban szerzett pontjait tehát biztosan elveszíti. Az Auto Motor und Sport eközben a rivális óvásával kapcsolatban is új információkhoz jutott: úgy tudják, a rózsaszínek egy videofelvétel miatt kezdtek gyanakodni.

A csapatnak a Renault barcelonai bejáratásáról készült GoPro-felvétel volt gyanús, melyen látható, hogy a fékerő-eloszlás anélkül változik, hogy Ricciardo maga állítana rajta. Az üggyel állítólag a Brit Nagydíj után kezdtek komolyabban foglalkozni, majd Szingapúrban már rá is kérdeztek az FIA-nál a megoldás szabályosságára, ám ekkor a szövetség még nem indított vizsgálatot. Japánban viszont sikerült bizonyítékot szerezniük, ekkor pedig az FIA-nak már lépnie kellett.

Gyanúikkal kapcsolatban, a csapatmenedzser, Andy Stevenson a mexikói sajtónapon jelezte, óvásukhoz nem mellékeltek minden részletre kiterjedő magyarázatot azzal kapcsolatban, riválisuk hogyan szegte meg a szabályokat. Elmondta, ők csak ismertették gyanúikat, innentől pedig a Renault feladta volt az ártatlanság bizonyítása.

Mint kiderült, ez nem sikerült, így mindkét pilóta pontszerző helyezést veszített. Emiatt viszont nem akarnak keseregni. „Ami történt megtörtént” – jelentette ki Ricciardo. „Ez már a múlt. Jó verseny volt, mindent megtettem, de a pontokat már elveszítettük. Csalódott voltam, mert az egységek jól jöttek volna. De most már csak erre a hétvégére figyelek. A tavalyi mexikói pole-kör ját a fejemben, és izgatott vagyok a futam miatt. Előre kell tekintenünk, nem hátra” – hangsúlyozta.

„El kell fogadnunk a döntést” – kezdte Hülkenberg. „Kissé zavaros ez az egész. De ez már a múlt. Egészen egyszerűen tovább kell lépnünk. Nem hiszem, hogy ez sokat változtat a csapat versenyképességén, pályán nyújtott teljesítményén, szóval nem aggódom. Az jó, hogy már csak erre a hétvégére kell figyelnünk, és arra, hogy pontokat szerezzünk!”

Borítókép: Daniel Ricciardo (Fotó: XPB)

További tartalmak