Musorujsag
Élő Eredmények

Megbüntették Verstappent, Leclerc-é a pole Mexikóban!

Megbüntették Verstappent, Leclerc-é a pole Mexikóban!

FIA
Elveszítette mexikói rajtelsőségét Max Verstappen, miután a versenybírák három rajthelyes büntetéssel sújtották, amiért nem lassított a sárga zászlós jelzés alatt Valtteri Bottas Q3-as balesetét követően. A pole pozíciót a ferraris Charles Leclerc örökölte.

Verstappen már akkor nyerő pozícióban volt, amikor mercedeses ellenfele összetörte autóját a pálya utolsó szakaszán, hiszen ő állt a lista élén, a sárga zászlós jelzés miatt pedig ellenfelei sem javíthattak már. Ő viszont tovább javított időeredményén úgy, hogy az utolsó szektorban is magabiztosan nyomta a gázt, holott ezen a ponton lassítania kellett volna…

A sajtótájékoztatón aztán, némileg könnyelműen elismerte, nem vette el a gázt a kérdéses szakaszon, majd kijelentette, ha akarják, elvehetik leggyorsabb körét (tette mindezt abban a hitben, hogy csak legjobbját veszik el, és előző körével megtartja rajtelsőségét).

A versenybírák aztán le is sújtottak rá! A holland három rajthelyes büntetést (és két büntetőpontot) kapott, amiért figyelmen kívül hagyta a sárga zászlós jelzést, ezzel pedig elveszítette pályafutása második rajtelsőségét, amit a ferraris Charles Lecerc örökölt. A második helyről majd Sebastian Vettel, a harmadikról pedig Lewis Hamilton indulhat. Verstappen csak negyedik lesz a rajtrácson.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Az FIA közleménye megjegyezi, Verstappen elismerte, látta Bottas sérült autóját a pálya szélén, a sárga zászlót viszont nem vette észre, autójából viszont a felvételek alapján látható volt a pályabírák által adott jelzés (az elektromos tábla nem működött, Bottas ütközése ugyanis német sajtóhírek szerint tönkretette a rendszert a pálya érintett szakaszán). Továbbá jelzik, a Verstappen előtt haladó autó (Vettel) jelentősen visszavett a tempóból.

Bár Verstappen arra készült, csak leggyorsabb körét törlik, benne volt a levegőben, hogy komolyabb büntetést is kap. Marcus Ericsson már az eset után jelezte, tavaly őt egy hasonló esetért hátrasorolták, 2016 óta pedig tizenegy alkalomból nyolcszor osztottak ki pozícióvesztéssel járó szankciót (négyszer három, négyszer öt rajthelyes büntetést).

Vasárnapi motorsport közvetítési időpontok

Borítókép: Max Verstappen és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

További tartalmak