Musorujsag
Élő Eredmények

Brawn: Ha bajnok akar lenni, Verstappennek tanulnia kell a hibákból

Brawn: Ha bajnok akar lenni, Verstappennek tanulnia kell a hibákból

Motorsport
A Forma–1 sportigazgatója, Ross Brawn is kritikával illette Max Verstappent a mexikói hétvége után. Kiemelte, a hollandnak tanulnia kell hibáiból, ha világbajnok akar lenni. Értékelésében magáról az F1-ről is írt, kiemelve, a futam ismét rámutatott a változtatások szükségességére.

Verstappen volt a mexikói hétvége egyik főszereplője, de nem úgy, ahogy az események kezdete előtt lenni szeretett volna. Bár szombaton ő volt a leggyorsabb, rajtelsőségét nem tarthatta meg, a sárga zászlós jelzés figyelmen kívül hagyása miatt ugyanis hátrasorolták. A futamon aztán összeakadt Lewis Hamiltonnal és Valtteri Bottasszal is, kinek előzése után defektet kapott.

Később a futam során végig jó tempót diktált, ez azonban már „csak” ahhoz volt elég, hogy fölzárkózzon a hatodik helyre. A hétvége után pedig a kritikák középpontjába került meggondolatlansága és vitatott manőverei miatt.

Szokásos hétvégi összegzésében Brawn is kiemelte, a Red Bull versenyzőjének el kell hagynia ezeket a hibákat, ha föl akar érni a csúcsra. „Olyan hibákat vétett, melyek sokba kerültek neki” – kezdte az F1 sportigazgatója. „Az egész szombaton kezdődött, amikor figyelmen kívül hagyta sárga zászlót, majd a nyilvánosság előtt el is ismerte, hogy nem vette el a gázt. Vasárnap aztán leszállt a vörös köd az első körökben: összeakadt Hamiltonnal a második kanyarnál.”

„Aztán még jobban megnehezítette a dolgait. Defektet kapott, miután bemutatott ambiciózus manővert Bottas ellen a stadionnál. És nagyjából ennyi is volt. Alig lesz számára vigasz a lelkes felzárkózás a 20. helyről egy maratoni, 66 körös kemény gumis etap során. Megmutatta, hogy még mindig nagyon fiatal. Viszont épp ezért, rengeteget fejlődhet még” – mutatott rá.

Ross Brawn (Fotó: XPB)

„Fontos, hogy tanuljon ezekből a hibákból, ami persze egy 50 éves ember esetében is igaz, de valószínűleg hatványozottabban igaz, ha egy 22 éves srácról beszélünk. Ahhoz, hogy világbajnok legyél, meg kell nyerned azokat a futamokat, amelyeken te vagy az esélyes, amiket meg is kellene nyerned és ezen felül még azokat is, amelyeket alapesetben nem biztos, hogy meg kellene nyerned. Ahogyan azt Lewis (Hamilton) is bizonyítja” – dicsérte a Mercedes bajnokát.

A mexikói futam kapcsán megjegyezte, a történések ismét bizonyították, szükség lesz a változtatásokra 2021-től, hiszen ahogyan azt a hétvégén is láttuk, a versenyzők még mindig nagyon nehezen tudnak előzési pozícióba kerülni. Érzése szerint emiatt maradt el a tűzijáték a futam végén, amikor az első négy jóformán egy bolyt alkotott.

„Kár nem volt túl sok küzdelem a pályán. Főleg az élmezőny tagjai között, hiszen minden adott volt ahhoz, hogy a Ferrari és a Mercedes jó csatát vívjon egy olyan pályán, ahol előzni is jól lehet. De ismét láthattuk, hogy amikor az autók közel kerülnek egymáshoz, nemcsak az előzés, a követés is nagyon nehéz. A gumik a másik autó mögött néhány kör alatt tönkremehetnek, a versenyzőknek pedig vissza kell venniük, hogy újra életet leheljenek beléjük” – magyarázta.

„Ez nem új, de újra rámutatott arra, hogy változtatnunk kell, hogy az autók közelebb kerülhessenek egymáshoz. A változás már közel van, hiszen az FIA világtanácsa hamarosan dönt a 2021-es szabálycsomagról, amit velük együtt mutatunk be. Az új aerodinamikai csomagot úgy fejlesztettük ki, hogy könnyebb legyen követni egy másik autót” – folytatta, majd kiemelte, nem szándékoznak eltolni a reformokat, ahogyan azt néhány élcsapat fölvetette, mert nem akarnak időt veszíteni. Szeretnék megteremteni a lehetőségét annak, hogy minél hamarabb szoros csatákat lássunk.

Lewis Hamilton a sor elején (Fotó: XPB)
Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak