Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Nem az autók gyorsítása, a tömeg növelése a tévút

Vettel: Nem az autók gyorsítása, a tömeg növelése a tévút

Racefans, Motorsport-Total
Nem ért egyet Ross Brawn állításával Sebastian Vettel, miszerint a 2017-ben gyorsabbá tett autók tévutat jelentettek az F1 számára. Emellett a motorok változatlansága sem tetszik neki a 2021-es szabályokban.

Két év múlva teljesen új külsőt kapnak a Forma–1-es autók. A sorozat több előzést, színvonalasabb csatákat szeretne látni a pályán, s ennek érdekében teljesen újragondolta az aerodinamikai szabályokat. Miközben az előzhetőség szempontjából nagyon ígéretes adatokat kaptak a szimulációikból, az új, főként szívóhatásra építő koncepció a tempó terén visszalépést jelent majd a mostani helyzethez képest. Nikolasz Tombazisz, az FIA technikai igazgatója szerint 3-3,5 másodperc körüli lassulásra lehet számítani 2021-ben, míg Ross Brawn F1-es sportigazgató úgy fogalmazott, hogy a kategória visszatér a 2016-os szintre a köridők terén.

Brawn szerint viszont e lassulás nem nagy ár azért cserébe, hogy szórakoztató versenyekhez alapot teremtő autókat kreáljanak. Mint fogalmazott, ő már eleve nem értette, mi szükség volt a 2017-es szabályváltozásokra, melyeknek a jelenlegi szélesebb, a korábbi verzióknál jelentősen gyorsabb autókat köszönhetjük. „Hatalmas mértékben növelték a leszorítóerőt, mondván, hagyják őket gyorsabban menni, mert ettől válik jobbá a Forma–1-. Valójában viszont csak rosszabb lett tőle, mivel ezekkel az autókkal nem lehet csatázni” – fogalmazott Brawn, aki megjegyezte, 2016-ban senki sem panaszkodott arra, hogy túl lassúak az autók.

A Ferrari versenyzője, Sebastian Vettel nem ért egyet a vörös istálló korábbi kulcsfigurájával. Ő igenis túlságosan lassúnak érezte a három évvel ezelőtt használt autókat. „Az autók szerintem sokkal izgalmasabbak 2017 óta” – jelentette ki az austini sajtónapon. „Most tudjuk, hogy mire képesek az autók, korábban eléggé lassúak voltak. Nyilván kisebb volt a légellenállásuk, és ettől gyorsak voltunk az egyenesekben, de számunkra nem ez az izgalmas. És a kanyarokban lényegesen lassabbak voltunk, mint talán évekkel azelőtt.”

A tudatos gyorsítás Vettel szerint önmagában nem volt tévút az F1 szempontjából. „A rossz irány véleményem szerint az, hogy túl nehezek az autók” – szúrt vissza, rámutatva a 2021-es autó talán leggyengébb pontjára, a mostanihoz képest is emelkedő tömegre. „Ez bizonyos szempontból a biztonsági intézkedések következménye, de szerintem ezt mindenki elfogadja. És a motoré. Véleményem szerint ez jelenti a legnagyobb különbséget, ha már össze akarod vetni a jelent a Forma–1 tíz-húsz évvel ezelőtti állapotával.”

Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A négyszeres világbajnok ezt leszámítva üdvözlendőnek tartja az F1 törekvését a könnyebb előzésre és a csaták elősegítésére. Hogy sikeres is lesz-e, azt viszont még nem tudja. „A cél az volt, hogy előrelépjünk. Most már van elképzelés. Szerintem mindenki várta már ezt a napot, és most meg kell néznünk, hogy ez az elképzelés mit is jelent pontosan. Papíron az ötletek mindig nagyszerűek. A következő hetekben majd valamivel megfoghatóbbá válik az egész. Az nem számít, hogyan néznek ki az autók, ha a versenyzés jobb lesz ettől, akkor mi is jobban fogjuk élvezni. Így csak siker lehet” – fogalmazott.

Miközben az autók külsőre sokat fognak változni az új korszak kezdetekor, az erőforrások nem sokban fognak különbözni a mostaniaktól. Az F1 jelezte, komolyan veszi a károsanyag-kibocsátás elleni harcot, ezért fokozatosan növelni szeretné például az üzemanyagokba kerülő bioösszetevők arányát, ám a motorformulán gyökeresen nem tervez változtatni. Vettelnek van is hiányérzete emiatt… „Én másfajta motort szerettem volna. Egy olyat, ami az utcai autók szempontjából meghatározóbb” – jelentette ki a ferraris, hozzátéve: „Valószínűleg a V12-es lett volna az. Az bizony tetszett volna!”

Azt persze ő is tudja, hogy az idő kerekét visszaforgatni nem lehet. „Amíg élvezetes a versenyzés, addig minden jó. Meglátjuk, hogy az lesz-e. Egy modellautó csak egy dolog, minden azon fog múlni, hogy milyen ötletekkel állnak elő a csapatok, és hogyan értelmezik ezeket a szabályokat” – összegzett Vettel.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak