Musorujsag
Élő Eredmények

A Renault-t tűzbe hozták az új szabályok, a Ferrari jó alapnak tartja őket

A Renault-t tűzbe hozták az új szabályok, a Ferrari jó alapnak tartja őket

Renault, BBC, Twitter
A Renault kitörő örömmel fogadta a 2021-es szabályok elfogadásának hírét, ezek a változtatások ugyanis érzésük szerint nagyban hozzájárulhatnak egy hozzájuk hasonló csapat fölzárkózásához. Noha jóval visszafogottabban nyilatkozott, de a Ferrari is jó alapnak tartja a csomagot.

A franciák a csapatok közül elsőként kommentálták hosszabban a 2021-es szabályok elfogadásának hírét. Az istállót vezető Cyril Abiteboul elégedettségének adott hangot a döntés kapcsán, kiemelve, a reformok pénzügyi és sportszakmai szempontból is elnyerték a gyár tetszését, és reményt adnak számukra, hogy gyorsabban fölzárkózzanak a három óriásra (Mercedes, Ferrari, Red Bull).

 „A 2021-es pénzügyi, műszaki és sportszabályok elfogadása a Forma–1, a Nemzetközi Automobil Szövetség és a csapatok által végzett roppant átfogó munka lezárását jelenti” – idézte a francia szakember a Renault közleménye.

„Megerősítik az F1 új tulajdonosainak elképzelését egy méltányosabb, szórakoztatóbb és fenntarthatóbb sportágról anélkül, hogy elárulnák annak örökségét, ami miatt szeretjük a kategóriát, és ami miatt már 42 éve hűségesek vagyunk hozzá” – folytatta.

A 2021-es F1-es autó 50%-os modellje (Fotó: XPB)

„Ezek a szabályok remek lehetőséget jelentenek egy olyan csapat számára, amilyenek mi is vagyunk a hátrány csökkentésére, és arra, hogy belátható időn belül győzelemre esélyessé váljunk. Folytatjuk a szabályok finomítását, az alapok lerakása viszont megteremtette a lehetőséget arra, hogy elkezdjük a szükséges fejlesztések megtervezését” – tekintett előre zárásként.

Ami a riválisokat illeti, a McLaren és a Williams is hamar reagált a hírekre: mindkét csapat megosztotta 2021-es autómodellt saját színeiben pompázva. Ez önmagában még nem jelentene túl sokat, a két istállóról viszont régóta tudva levő, támogatják a 2021-es szabályokat. A két brit istálló a Mercedes és a Red Bull halasztási kísérletét is ellenezte (2022-re akarták tolni a változtatásokat), mondván az F1-nek szüksége van a gyors szabályváltozásokra.

Bár a terveket a másik két élcsapathoz hasonlóan a Ferrari is „nyersnek” tartotta, a halasztást ők sem pártolták. Ami a szabályok elfogadását illeti, többen megemlítették, a vörösök még megvétózhatják azokat, amennyiben érzésük szerint nem szolgálják az F1 érdekét.

Erre a hírek szerint nem kerül sor: az olaszok nem kívánják megtámadni a szabálycsomagot. Ugyanakkor jelezték, még lehet finomítani a tegnap ismertetett előírásokon, kiindulási pontnak viszont elfogadják őket. „Amit most megszavaztak, az egy jó alap lehet. A folytatásban is együtt fogunk működni, hogy még tovább javítsuk ezeket a szabályokat” – idézte a BBC az alakulat rövid közleményét.

Az Amerikai Nagydíj közvetítési időpontjai
Borítókép: Grafika: Renault

További tartalmak