Musorujsag
Élő Eredmények

Megbüntették a figyelmetlen Pérezt

Megbüntették a figyelmetlen Pérezt

FIA
A Racing Point tapasztalt mexikói versenyzője, Sergio Pérez csak a boxutcából vághat neki az Amerikai Nagydíjnak, miután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megbüntette a kötelező mérlegelés elmulasztásáért.

Pérez a második szabadedzésen vétett az érvényben lévő előírások ellen, amikor megkapta a mérlegelése szólító fényjelzést, de elfelejtett megállni az FIA mérlegénél. Versenymérnöke a csapatrádión jelezte mulasztását, majd megkérte, álljon ki a boxba, hogy kereket cserélhessenek autóján. Miután ezt végrehajtott, a gépet a szerelők tolták vissza a mérleghez.

Hiába jutott azonban el a gép a mérleghez, a versenybírák először vizsgálat alá vonták az ügyet, majd viszonylag gyorsan jelezték, megbüntetik a mexikóit. Ráadásul igen komoly szankciót szabtak ki rá: vasárnap csak a boxutcából rajtolhat majd.

Közleményükben kiemelték, Pérez nem állt meg a mérlegen akkor, amikor arra szükség lett volna, hanem továbbhaladt, autóján pedig kereket cseréltek. Ezzel megsértették a 29.1-es bekezdés a) cikkelyében foglaltakat, amiért a sportszabályzatban foglalt büntetést alkalmazzák. Megjegyezték, nincs mód más szankció kiszabására.

Idén láthattunk már hasonló esetet: az Azeri Nagydíj péntekjén az akkor még Red Bull-os Pierre Gasly mulasztotta el a kötelező mérlegelést. Mivel az eset ugyanabba a kategóriába esett, mint Pérezé, a francia akkor szintén a boxból volt kénytelen nekivágni a viadalnak.

Az Amerikai Nagydíj közvetítési időpontjai
Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak