Vettel elóvatoskodta a pole pozíciót

Elérhetőnek érezte Sebastian Vettel az austini pole pozíciót, mely szerinte azon ment el, hogy túlságosan a biztonságra játszott az első körének végén.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)
Mexikóval ellentétben ezúttal már egy utólagos büntetés sem mentette meg a Ferrarit attól, hogy elveszítse a nyári szünet óta tartó időmérős veretlenségét. Igaz, nem sokon múlt a dolog. Sebastian Vettel az Amerikai Nagydíj kvalifikációjának fináléjában elsőre egy mindössze 0,012 másodperccel lassabb kört autózott Valtteri Bottasnál, és mivel az utolsó menetekben a többségnek már nem sikerült javítania, e minimális differencia végül az első rajtkocka sorsáról döntött – a mercedeses javára.

A Ferrarinak így továbbra is várnia kell a legelső austini pole pozíciójára. Pedig Vettel úgy érezte, megszerezhette volna, ha nem óvatoskodja el az első körét, melyről utólag kiderült, ideálisabb körülmények mellett futotta, mint a Q3-as utolsó próbálkozását. „Rendben volt. Nem tudom, pontosan mekkora volt a különbség, de egészen kicsi, egy-két századmásodperc. Ennyit mindig lehet találni” – kesergett a német. „Nagyon jól sikerült az első köröm, de maradt benne tartalék az utolsó szektorban, ahol talán túlságosan is konzervatív voltam, mert szerettem volna biztosra menni, befejezni a kört és futni egy időt, amin aztán a második körömön majd javíthatok. Sajnos nem jött össze a javítás, szóval a terv nem vált be.”

Míg Bottas három és fél, Vettel két és fél tizedmásodperccel maradt el az utolsó körén az első idejétől. A hajrában csak két versenyző, Max Verstappen és Charles Leclerc tudott javítani az élmezőnyből. Utóbbi versenyző szerint ő is inkább csak azért, mert gyengébben sikerült az első kísérlete. „Hogy őszinte legyek, fogalmam sincs, miért volt” – ismerte el a Vettelnél 0,096 másodperccel rosszabb időt autózó, s ezzel csak 4. monacói. „Ez csak azt mutatja, hogy talán túl kevés időt tölthettem a pályán, és egy kicsit túl későn jött az igazán jó kör” – utalt arra, hogy olajszivárgás miatt a harmadik szabadedzést ki kellett hagynia.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)Vettel így sem elégedetlen az időmérője alakulásával, és lát esélyt arra, hogy a vasárnapjuk sikeresebb legyen. „Sajnos nem sikerült a javítás, de összességében jó volt, és erős versenyre számítok holnap. Az autót sokkal jobbnak éreztem, mint pénteken, és éppen erre volt szükségünk. Meglátjuk, hogy alakul a vasárnapunk. Az autó délelőtt jobb volt, aztán változtattunk pár dolgon, és ez segítség volt most, ahogy segítség lehet a versenyen is.”

A Ferrari a nyitónapon a versenytempója miatt aggódott inkább. Az utóbbi versenyek is azt mutatták, hogy az SF90-es hiába ütőképes egy körön, hosszú távon még a kedvező rajthely sem garancia vele a futamgyőzelemhez. Vettel most azt reméli, ezúttal hátrányból sikerül fordítaniuk, amiben segítségükre lesz, hogy javítani próbáltak a gumikezelésükön. „Hogy milyen lesz a versenytempónk, az majd kiderül, de egyelőre elégedett vagyok. A kemény gumikkal szenvedtünk, de szerintem sikerülhet munkára bírni őket, és vasárnap ez már nem lesz probléma. Nem az a cél, hogy mindent egy körbe préseljünk. Az biztos, hogy a gumik meghatározó szerepet fognak játszani.”

A győzelemre a második kockából is jó esélyt lát. „Igen, így gondolom. Mindenekelőtt a saját versenyemre fogok fókuszálni, valamint arra, hogy jól sikerüljön a rajtom. Hátha lesz esélyem megelőzni Valtterit. Mindenki a közepes keveréken fog rajtolni, így senki sem lesz előnyben. Ha átveszed a vezetést, onnan általában könnyebb irányítani a versenyt. De addig még hosszú az út. Most mindenekelőtt azt kell megvizsgálnunk, mi hiányzott az időmérőn, aztán fel kell készülnünk a versenyre” – fogalmazott a pályafutása 100. első soros rajthelyét szerző négyszeres világbajnok.

Az Amerikai Nagydíj közvetítési időpontjai