Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Még nincs kész a mesterművem!

Hamilton: Még nincs kész a mesterművem!

FIA
Bár hatodszor koronázták bajnokká, Lewis Hamilton nem érzi befejezettnek és lezártnak az F1-es küldetését, tovább dolgozik a mestermunkáján.

Tovább húzódik a Hamilton-korszak – ki tudja, még meddig. Lewis Hamilton megcsinálta a maga szerencséjét, amikor 2012-ben engedett Niki Lauda és Ross Brawn csábításának, és a Mercedes imponáló jövőképét látva aláírt a csillagos márkához. Csak egy évet kellett várnia (2013) arra, hogy az új szabályok életbe lépése helyzetbe hozza a hibridmotorokra mindenkinél alaposabban és jobban felkészülő Mercedest, és hozzásegítse őt az azt megelőző években már-már elúszni látszó céljához, ahhoz, hogy az F1 többszörös világbajnokává, korszakos nagyságává, akár rekorderévé váljon.

Sokszor a fejéhez vágják, hogy sikereit inkább a domináló csapatának és az ezen uralmat szinte bebetonozó, hibásan felállított szabályrendszernek köszönheti. Mentségére szól viszont, hogy a sikerkorszakok mindig is ilyenek voltak. „Nem látott még világbajnokot a világ a múltban, akit ne egy nagyszerű csapat vett volna körül. még egy teniszjátékos sem nyerhet tornákat úgy, hogy nem veszi őt körül egy remek csapat. Ez hozzátartozik: az számít, hogyan irányítasz, hogyan használod ki ezeket az eszközöket körülötted, az embereket, akik a jövődet alakítják. Én csak egy kis láncszem vagyok az egészben, és kiváltságosnak érzem magam, hogy hozzájárulhatok a csapat munkájához, hogy a helyes irány felé terelhetem őket a fejlesztésben. Nekünk általában sikerült hoznunk az eredményt, akkor is, amikor a miénk volt a legjobb autó, és akkor is, amikor nem. Főleg tavaly volt így, amikor egyszerűen túl gyorsak voltak számunkra, mégis le tudtuk győzni őket az akaratunkkal, túljártunk az eszükön, együtt, csapatként.”

Hamilton mindig szerette úgy érezni, hogy másokkal szemben hátrányból kell bizonyítania, nyernie. Ez motiválja, ez sarkallja arra, hogy egyre magasabb szintre lépjen, egyre jobbá váljon. Érzése szerint 2019-et is sikerült az eddigi legjobb szezonjává tennie, még ha nem is teljesen elégedett azzal. „Igen, határozottan. Az előző év a folyamatos fejlődésről szólt, és idén is összejött a folyamatos javulás. Próbáltam úgy kezdeni az évet, ahogy az előzőt abbahagytam. Szerintem ez az egész szezonban kitartott. Egészen kiegyensúlyozott voltam az időmérőkön. Nem voltak igazán különleges pole pozícióim, mint talán a múlt évben, de legtöbbször az első és második helyeket szereztem meg – kivéve most, valamint Hockenheimben. Mindent egybevetve ezt tartom a legjobb évemnek” – állapította meg.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Az eredményeket tekintve állítható, az idei volt a legegyértelműbb bajnoki sikere, mondhatni az eddigiek betetőzése. Ő viszont még nem érzi úgy, hogy az abszolút csúcsra jutott volna. „Dolgozom a mesterművemen, de még nem fejeztem be. Próbálom összerakni. Idő kell ahhoz, hogy mesterévé válj egy szakmának, és miközben úgy érzem, hogy egyre jobban beletanulok, azt is érzem, hogy még mindig lehet jobb is. Még mindig hozzá kell tennem valamit, szükség van további kockákra a kirakóshoz. Sok mélypont és csúcspont lesz az úton, de úgy érzem, jelenleg rendelkezésemre állnak a legjobb eszközök ahhoz, hogy ezeket kezelni tudjam.”

E fejlődésre való törekvés jegyében a bajnoki címe ellenére az idényét sem tekinti még lezártnak. „Az értékelés mindig az év végén jön, amikor véget ér a munka, és van időd leülni egy sörrel. A kutyáimmal leszek, fölteszem a lábam, és csak ekkor fogok visszagondolni arra, milyen nagyszerű évünk volt. Túlságosan versengő típus vagyok, ezért máris a hátralévő két futamra gondolok, arra, hogyan végezhetnék rajtuk jobb munkát, hogyan javíthatnék az időmérős teljesítményemen. Szeretném megszerezni a pole pozíciót, és olyan köröket elővenni, mint tavaly Szungapúrban. Ezen fogok dolgozni, keresni a fejlődési lehetőséget.”

„Ezt szeretem ebben a sportágban. Hálás vagyok a sportágnak, hogy értelmet adott az életemnek. És annak is örülök, hogy a közösségi médián keresztül lehetőségem van hatni az emberekre. Hálás vagyok a helyzetemért, és mint mondtam, szeretném megalkotni a mesterművemet. Mindannyian azon vagyunk, hogy mestermunkát alkossunk, formáljuk azt, alakítsuk. És az enyém még nem készült el.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Kézenfekvő, hogy a mestermunkát a hetedik bajnoki cím, Michael Schumacher összes rekordjának megdöntése jelenti számára. Bár a korai éveiben tett nyilatkozataiból tudható, hogy a legnagyobbá válás célja motiválja, ma állítja, nem foglalkozik a rekordokkal, csak lépésről lépésre halad, mert ezt tartja a célhoz vezető legjobb módszerhez.

„Nem szeretnék még csak foglalkozni sem Michael utolérésének és a hetedik bajnoki címnek a gondolatával sem, csak élvezni a pillanatot. Nincs garancia a holnapra, nem tudhatom, mi fog történni a következő napokba, hónapokban, csak próbálom kiélvezni minden egyes napot, mert egyik nap még itt vagy, a másikon már nem. Szóval nem foglalkozom azzal, mi lehet a következő év végén vagy 2021-ben. Hiszem, hogy még mindig képes vagyok fejlődni, többet elérni ezzel a csapattal a Forma–1-ben. Ez lesz a cél, a többit az idő majd eldönti. Igyekszem fitt és egészséges maradni, mosolyogni, amennyit csak lehet, és élvezni ezt a csodálatos utazást, amit életnek hívunk.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak