Musorujsag
Élő Eredmények

Sportszerűsége emeli Schumacher fölé Hamiltont – Coulthard

Sportszerűsége emeli Schumacher fölé Hamiltont – Coulthard

Reuters, Sky Sports
Még elválasztja egy lépés Lewis Hamiltont Michael Schumacher legfontosabb rekordjaitól, ám David Coulthard szerint a sportszerűsége már most a német és Ayrton Senna fölé emeli őt.

Vasárnap Austinban a Forma–1 hatszoros világbajnokává koronázták Lewis Hamiltont. Az örökrangsorban ezzel ellépett az ötszörös világbajnok Juan Manuel Fangio mellől, és egy címre megközelítette a hétszeres világbajnok Michael Schumachert. A németet belátható időn belül várhatóan utol fogja érni a futamgyőzelmek számában is, hiszen miközben Schumacher 91 sikerrel vonult vissza, az utóbbi években rendre legalább 10 győzelemig jutó Hamilton neve mellett most 83 elsőség áll.

Ezek alapján a legnagyobb kérdés az, vajon a hetedik bajnokságot is meg tudja-e szerezni, és az F1 történetének minden téren legsikeresebb versenyzőjévé tud-e válni. Többek szerint a határ a csillagos ég előtte, ám olyan is van a paddockban, aki nem látja szükségét a statisztika még szebbé tételének, mivel már most is Hamiltont tekinti az F1 valaha volt legnagyobbjának.

Az 1990-es évek végén és a 2000-es években Michael Schumacherrel számos csatát megvívó David Coulthard szerint nem a számok emelik a britet a rekordbajnok fölé, hanem a sportszerűsége, amit a pályán mutatott egész pályafutása során. „Hogy nyerhet-e hét világbajnoki címet, vagy túlszárnyalhatja Michaelt? Igen, természetesen igen. De nem gondolnám, hogy szüksége van erre. Szerintem már most bebiztosította a helyét az abszolút csúcson a Forma–1 történetében, és véleményem szerint a sportolói magatartása különbözteti meg őt Senna és Schumacher nagyságától. Lewis egy ízig-vérig sportember” – nyilatkozta a skót exversenyző a Reutersnek.

Miközben kétes ügyei az általa említett Ayrton Sennának és Michael Schumachernek is voltak a karrierje során (a brazil esetében említhetjük az 1990-es szuzukai szándékos első kanyaros ütközést, a németnél pedig az 1997-es jerezihez, vagy a 2006-os Rascasse-kanyaros esethez hasonló manővereket), Hamilton feketelistája valóban rövidebbnek tűnik. 2007-ben persze ő is vastagon benne volt a Fernando Alonsóval kirobbant hungaroringi időmérős balhéban, ahogyan 2009-ben Melbourne-ben is volt egy hazugságbotránya. Ám az elődökéhez hasonlóan kirívó eseteket nehéz lenne említeni.

Michael Schumacher és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Ebben azért lehet szerepe a korszakok különbségének, a háttérnek és a bajnokságokra jellemző viszonyoknak is, melyek mind nehezítik az összevetést. Senna és Schumacher több kiélezettebb bajnoki párharc részese volt, állandóan feszegették a határokat, át-átlépték azokat. Hamilton eközben az utóbbi években nem is igazán kényszerült bele hasonlóba, ráadásul egy jóval szabályozottabb, „politikailag korrektebb” kor versenyzője, egy olyan időszaké, amely alapvetően inkább bünteti, mintsem ösztönözné a határfeszegetést (ennek számos jelét említhetnénk a gumikkal, a motorral és az üzemanyaggal való spórolástól a pályaelhagyások büntetéséig és a fegyverkezési verseny korlátozásáig).

De nem Coulthard az egyetlen, aki a sportszerűséget és a tiszta versenyzést emelte ki Hamilton egyik legnagyobb erényeként. Martin Brundle szerint is ez különbözteti meg őt egyes nagyságoktól, s teszi például hasonlóvá a brit idén elhunyt mentorához, Niki Laudához. „Lewis egy őszinte, érzelmektől vezérelt versenyző. És ezt nem negatív értelemben mondom. Ebből nyeri az energiája nagy részét. Ilyen szempontból Niki Lauda is hasonló versenyző volt. Én sosem láttam Lewist piszkosan játszani a pályán. Szerintem Lewis egy nagyon tisztán küzdő, nagyon sportszerű versenyző.”

Korábbi ellenfele, Nico Rosberg azért pontosított kicsit. Neki bőven volt alkalma megtapasztalni, hogy Hamilton tud nagyon is kemény lenni. A pályáról való állandó kiszorítások, a csapaton belüli kedvezőbb helyzet kikényszerítése mind hozzájárultak ahhoz, hogy 2014-ben és 2015-ben is elbukjon ellene. Ahogy ahhoz is, hogy 2016-ban megemberelje magát, és keményebb hangnemre váltva maga is részt vegyen a játszmázásokban. És talán pályán kívüli, nem éppen sportszerű megnyilvánulásokról, pszichológiai hadviselésekről is tudna mit mesélni.

Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes) Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

„Igazat adok” – mondta Brundle felvetésére. „De abban nagyon-nagyon jó, hogy mindent kihozzon a szürke területekből. Pontosan az előtt, hogy piszkossá válna. És ez teszi annyira nehézzé az ellene folytatott küzdelmet. Most is ezt csinálta: kivezette a pályáról Bottast. Fair módon, de úgy, hogy a maximumot hozta ki a szürke területből” – hívta fel a finom különbségre a figyelmet.

Coulthard szerint akárhonnan is nézzük, Hamilton más szintet képvisel a sportszerűség terén, mint az említett elődök, és ezért érdemel nagyobb megbecsülést. „Mindig is érzékeny voltam a sportemberi magatartásra, és ez annyit takar, hogy becsületes vagy, hogy betartod a szabályokat. Szerencsések vagyunk, hogy egy ilyen nagyságot láthatunk. És mivel britek vagyunk, ezt nem becsüljük meg mindig annyira, mint kellene” – összegzett.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

További tartalmak