Musorujsag
Élő Eredmények

Schumacher után tartott a Hamiltonnal való munkától Brawn

Schumacher után tartott a Hamiltonnal való munkától Brawn

Formula1.com
Ross Brawn már tudja, nem csak Michael Schumacher nyomdokain lehet schumacheri magasságokba jutni. A pályafutása nem a tévedésekről híres, ám Lewis Hamilton kapcsán kénytelen volt belátni, hogy mellélőtt.

A Forma–1 jelenlegi sportigazgatójaként dolgozó Ross Brawn a kategória történetének egyik legsikeresebb alakja. Michael Schumacherrel összesen hét, aztán Jenson Buttonnel további egy világbajnokságot nyert, mutatós dicsőséglistája mellett pedig azt is elmondhatja, hogy a királykategória két legsikeresebb versenyzőjének is volt a főnöke. Pályafutása Schumacher nevével forrt össze, hiszen az 1990-es ével elején a némettel tették naggyá a Benetton-csapatot, majd 1997-től 2006-ig a Ferrari sikereiben vállaltak kulcsszerepet. 2010-ben ők fektették le a ma világverő Mercedes alapjait, mely csapatnál 2013-ban Schumacher helyére aztán megérkezett az azóta hatszoros világbajnokká váló Lewis Hamilton.

Habár Brawn Hamiltonnal egy bajnokságot sem nyert, hiszen az egyetlen közös idényük végén elhagyta az addig általa irányított istállót, némi érdeme azért neki is van abban, hogy honfitársa azóta öt bajnoki címet szerzett a csillagosokkal, és ha hétszeres első Schumacher első számú üldözője lett az örökranglistán.

Szokásos F1-es futamértékelőjében Brawn mindenekelőtt azt emelte ki az Austinban megkoronázott Hamiltonnal kapcsolatban, hogy új utat mutatott, amivel még beláttatta, hogy tévedett. „Sok újdonságot már nehéz lenne elmondani Lewis Hamilton Forma–1-es karrierjének pályaívéről. A statisztika önmagáért beszél. De ez túlságosan száraz módja lenne a sportolói nagysága elismerésének. Emiatt a leghízelgőbb, amit Lewisról most mondani tudok, ha megállapítom, különleges utat talált a nagy bajnokká váláshoz” – jelentette ki Brawn.

Mint mondta, előzetesen ő maga sem gondolta volna, hogy egy laza és mozgalmas életet élő, az örökké a „celebek” világában mozgó versenyző is juthat olyan messzire a sportágban, mint a hivatásának mindent alárendelő, fegyelmezett és a pályán kívül is sokat dolgozó Michael Schumacher. „Be kell valljam, amikor elkezdtem Lewisszal dolgozni 2013-ban, kicsit ideges voltam a profi versenyzőként tanúsított hozzáállása miatt. Számomra a mércét Michael Schumacher jelentette, az ember, aki teljesen elhivatott a sikerek iránt, miközben védelmezi a magánéletét és a családját. Lewis igazán felvillanyozó módon viszonyult a pályafutásához, és miközben teljesen profi volt, ő Michaelhez képest egy határozottan kevésbé szerzetesi életmódot preferált.”

Michael Schumacher és Ross Brawn (Fotó: XPB)

„Lewis mindig otthon érezte magát a különböző körökben, a zene, a divat világában, és ez adott neki energiát ahhoz, hogy még tovább fejlessze a tehetségét. Közben mindig biztosra ment, hogy a lehető legjobb formában legyen fizikálisan, ami alapvető a modern kori Forma–1-ben. És a Mercedesnél Lewis megtalálta a megfelelő támogatást is. Egy olyan közeget, amely egyszerre stimuláló technikai szempontból, és közben megadja neki a szabadságot, amire szüksége van.”

A Mercedes 2014 óta elért sikereiért talán a csapatstruktúrát meghatározó, és a kulcsembereket a pozícióikba helyező Brawn is felelős, ám Lewis Hamilton csúcsra járatása szerinte már az utódja érdeme. „Gratulálok Toto Wolffnak és az egész csapatnak, akik nemcsak egy elképesztő autót biztosítottak számára évről évre, de azt is lehetővé tették Lewisnak, hogy fejlődjön, érjen, és a Forma–1 történetének egyik legnagyobb versenyzőjévé váljon, aki az elmúlt tizenöt évnek biztosan a legjobbja” – méltatta a Mercedest is a sportvezető.

Borítókép: Lewis Hamilton és Ross Brawn (Fotó: XPB)

További tartalmak