Musorujsag
Élő Eredmények

Összevitatkozott a Ferrari és a Red Bull főnöke a vádaskodás után

Összevitatkozott a Ferrari és a Red Bull főnöke a vádaskodás után

Gustavo H. Motta, Motor Lat, F1.com
Szemtanúk szerint paprikás hangulatú szóváltásra került sor az Amerikai Nagydíj után a Ferrari és az őket illegális trükközéssel vádoló Red Bull csapatfőnöke között.

Nem hagyta szó nélkül Mattia Binotto, hogy a Red Bull egy technikai direktíva kikényszerítésével nyíltan a csalás gyanújába keverte a Ferrarit. A vörösök egyenesekben mutatott tempója előtt tanácstalanul álló ellenfelek már régóta találgatnak arról, honnan eredhet a Ferrari-motorok látványos lóerőtöbblete, és a mexikói hétvégét megelőző napokban a Red Bull a tettek mezejére is lépett: az üzemanyag-átfolyást mérő központilag hitelesített szenzor kijátszásának lehetőségei kapcsán érdeklődött az FIA technikai részlegénél, mivel gyanúja szerint a Scuderia ezen a téren tévedt szürke vagy akár tiltott területre.

A nemzetközi szövetség iránymutatásában egyértelművé tette, hogy a Red Bull által részletesen vázolt trükköket illegálisnak tekintené. Ezek után a Ferrari egyenesekben nyújtott teljesítménye visszaesett, a Mercedes és a Red Bull pedig célozgatni kezdett rá, hogy az általuk kiprovokált szabálytisztázás miatt az olaszok vélhetően eltekintettek az eddigi módszerük alkalmazásától. Az osztrák csapat versenyzője, Max Verstappen eközben nyíltan csalással vádolta meg az olaszokat.

Mattia Binotto, a Ferrari csapatfőnöke a múlt vasárnapi versenyt követően a sajtónak nyilatkozva igazságtalan, a sportág szempontjából is káros támadásokról beszélt, miközben a hétvégére választott beállításaikkal magyarázta, hogy ezúttal nem voltak olyan kiemelkedők a padlógázas szakaszokon. A beszámolók alapján viszont nem állt meg itt, személyesen is elbeszélgetett Red Bull-os kollégájával, Christian Hornerrel, akivel a szemtanúk szerint kissé indulatos szóváltásba bonyolódtak.

Horner épp pár kiválasztott újságíróval beszélgetett a Red Bull motorhome-ja mellett kihelyezett asztalnál, amikor Binotto feltűnt a helyszínen. Megvárta, míg a brit végez az interjúadással, majd felé vette az irányt. „Kijött, hogy megnézze, mi történik és kikkel beszél Horner, majd visszatért a Ferrari garázsához, miközben folyamatosan Horner asztalát figyelte. Miután az újságírókkal való beszélgetés véget ért, Binotto visszatért, hogy beszéljen Hornerrel. Nem tűnt egy barátságos párbeszédnek” – írta a spanyol Graining című oldal munkatársa, Gustavo Motta, aki végignézte a jelenetet, és fotókat is készített róla. „Több percen át beszélgettek, majd hirtelen véget ért a párbeszéd, Mattia pedig visszatért a Ferrari garázsához.”

A szintén spanyol Motor Lat munkatársa szerint az elbeszélgetés valóban feszült hangvételű volt. „Mattia csak azért jött, hogy találkozzon Hornerrel, és megmutassa neki, miért is igazi vezető. Keményen beszélt Hornerrel, voltak panaszok, és annyit hallottam, hogy a jogi lépések lehetőségét is megemlítette. Horner elmagyarázta, hogy ő csak a véleményét osztotta meg, Mattia pedig szigorú hangon válaszolt, ahogyan az egész beszélgetés zajlott. A párbeszéd végig feszült volt” – mesélte Yhacbec López.

Motta megállapította, a jelenetsor Binotto csapatvezetői énjéről is sokat elárult. „Az emberek azt mondják róla, hogy nem elég határozott vezető, nem elég erős a döntéshozásban. Elmondhatom, hogy én ebből vasárnap semmit sem láttam. Épp ellenkezőleg! Egy olyan személyt láttam, aki védelmezi, ami az övé, és aki már belefáradt a sok alaptalan vádaskodásba. A Ferrari jó kezekben van Mattiával” – vélekedett a spanyol.

Borítókép: Christian Horner és Mattia Binotto (Fotó: XPB)

További tartalmak