Bottast visszaveti, hogy a Mercedes csak egy évre mer bízni benne

Egy kicsivel több bizalom a Mercedes részéről, és Valtteri Bottas máris előrébb jutna? A finn úgy érzi, nem javít a Lewis Hamilton elleni esélyein a jövőjével kapcsolatos állandó bizonytalanság.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)
Miközben a hatodik világbajnoki címét nyerő Lewis Hamilton jövője középtávon biztosított a Mercedesnél, Valtteri Bottas esetében évről évre ugyanazon forgatókönyv szerint alakulnak a dolgok. A finn nekivág a szezonnak, csapata figyeli a teljesítményét, mérlegeli az egyéb lehetőségeket, majd a látottak alapján határoz a finn sorsáról. 2017-es érkezése óta Bottas minden egyes alkalommal csak egy egy évre szóló szerződést kapott a címvédő gárdától. Mondhatnánk, ez annak a jele, hogy az istállóban még a három közös év után is van némi bizonytalanság a teljesítményét illetően. Ez Bottas szezonon belül erősen hullámzó formája alapján indokoltnak is tűnik.

Az éremnek ugyanakkor van egy másik oldala. Bottas teljesítményingadozásaiban tudniillik játszhat szerepet az is, hogy nem érzi a biztos hátteret maga mögött, és a szerződésével kapcsolatos bizonytalanság rossz hatással van rá a pályán.

„Egy sportoló és versenyző számára ez nem ideális helyzet” – ismerte el a versenyző, aki szerint az idei évére is volt hatással a hónapokon át tartó bizonytalanság. „Volt egy időszak, amikor egyáltalán nem volt biztos a 2020-as helyzetem. Sok volt a pletyka is. Fogalmam sem volt, hogy mi lesz, egyszerűen csak várakoznom kellett.”

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)Míg a múlt évben már júliusban újra bizalmat szavazott Bottasnak a Mercedes, idén jóval tovább tartott, mire kimondta a végső szót. Hiába kezdte minden eddiginél erősebben az idényt, s vezette több ízben is a bajnokságot, a bakui győzelme után jött visszaesés, valamint az idén partvonalon kívülről figyelő Esteban Ocon helyzete elbizonytalanította a Mercedest az újabb hosszabbítás kérdésében. Végül csak augusztus végén jelentették be, hogy Ocont a Renault-hoz engedik, s így Bottas marad Lewis Hamilton csapattársa. A brit akkorra már tetemes előnyre tett szert a bajnokságban.

Bottas szerint nem elhanyagolható tényező, hogy miközben Hamilton maximálisan élvezi a csapata bizalmát, neki folyton szembesülnie kell a kérdőjelekkel. Ráadásul minden évben végig kell mennie a tárgyalási procedúrán is, ami óhatatlanul is elvonja kicsit a figyelmet a valódi munkáról. „Ilyenkor nincs meg a teljes lelki békéd, és nem összpontosíthatsz kizárólag a munkádra. Nem vagy ott száz százalékban fejben. Ez nehéz. Ha mindig így megy, a pályafutásod minden egyes évében, az egy idő után eléggé terhessé válik. Ezért is jó, amikor végre aláírtad a szerződésed. De jövőre megint ugyanez lesz a helyzet. Nem aggódom, mert a tempóm megvan, szeretem a versenyzést, élvezem a munkát a csapattal, és remélem, hogy ezt ők is értékelik.”

Toto Wolff csapatfőnök elismeri, nem a legszerencsésebb helyzet, amit Bottas körül teremtettek. „Utólag nyilvánvaló, hogy ennek volt hatása rá, ezért próbálom ezt is számításba venni a jövőben, és jobban csinálni” – ígérte az osztrák.

Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)Azzal, hogy Ocont két évre teljesen átengedték a Renault-nak, másik fiataljukra, George Russellre pedig hosszabb távon számít a Williams, Bottasnak elméletben javulhattak volna az esélyei egy több időre szóló megállapodásra. Csakhogy 2021 a versenyzőpiac szempontjából is mozgalmas évnek ígérkezik, mivel 2020 végén számos nagyágyú szerződése lejár, köztük Lewis Hamiltoné, Sebastian Vettelé és Max Verstappené. Ez idén ugyancsak közrejátszott abban, hogy Bottas megint csak egy évre kapott bizalmat.

„2021-ben minden ajtó megnyílik. Egyik jelenlegi versenyzőnknek sem lesz szerződése a csapattal, szóval érdekes lesz figyelni a helyzetet. Úgy vélem, a versenyzői székfoglaló hamarosan mozgásba fog lendülni” – mondta Wolff, aki szintén árgus szemmel fogja figyelni, hogy kik lesznek elérhetőek számára. Bottas pedig jövőre is aggódhat azon, megtarthatja-e az ülését...