Irvine szerint Vettel érdemtelenül lett négyszeres bajnok

A korábbi Ferrari-versenyző, Eddie Irvine keményen odaszólt a csapat német klasszisának, Sebastian Vettelnek, aki véleménye szerint érdemtelenül nyert négy bajnoki címet, a jövőben pedig roncsolhatja a csapattárs, Charles Leclerc esélyeit.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)
Irvine sosem rajongott a Red Bull-lal négyszer csúcsra érő Vettelért, az utóbbi időben pedig többször bele is rúgott a németbe. Már korábban jelezte, a Ferrarinak inkább a második F1-es szezonját taposó Leclerc-t kéne támogatnia, amit ezúttal is megismételt, véleményét megtoldva azzal, hogy Vettel múltbéli sikerei sem voltak teljesen megérdemeltek.

„Mindenki kiakadt, amikor az év elején azt mondtam, hogy Vettel könnyen legyőzhető lesz (Leclerc számára)” – kezdte. „Gondoltam, hogy Leclerc-nek jó esélye lesz ellene, mert nem hinném, hogy Vettel megérdemelten lett négyszeres bajnok” – tette hozzá.

Eddie Irvine (Fotó: XPB)„Nagyon jó versenyző, de rengeteget hibázik, és én sosem gondoltam, hogy ennyire gyors lenne. Ezt láthatjuk az idei szezonban, de láthattuk Daniel (Ricciardo) ellen is, amikor az ausztrál a csapatba került, és most újra ez történik vele Leclerc mellett. Nagyon jó üzletet kötött a Ferrarival, engem pedig meglepett, hogy leigazolták, hiszen akkoriban már egy olyan szakaszban volt, amikor elkezdett leszállóágba kerülni” – magyarázta.

„Szerintem a Ferrarinak már Leclerc-re kell összpontosítania, de az ide évben láttuk, hogy nem áldozzák be miatta Vettelt, mert ő egy négyszeres bajnok. Emiatt pedig futamgyőzelmeket veszítettek. Jól ismerem Mattia Binottót (a Ferrari csapatvezetőjét – a szerk.), ő volt a mérnököm. Okos srác, és nagyon higgadt, de ezzel a nehézséggel most szembe kell néznie” – folytatta.

„Meg kell oldania a helyzetet, mert Vettel szerintem ronthatja Leclerc bajnoki esélyeit. Nem hiszem, hogy (Valtteri) Bottas például ezt megteheti (Lewis) Hamiltonnal. Szerintem Hamiltonnal csak Leclerc tud azonos szinten versenyezni. Ha megnézzük azokat a futamokat, ahol Vettel közel van hozzá, láthatjuk, hogy mindig második lesz. Hamilton mindig elpusztítja őt a szoros csatákban. Amit Leclerc művelt ellene Monzában, az valószínűleg szabálytalan volt, viszont teljesen tökéletes, a büntetés pedig erős lett volna. Gyönyörűen ment ott, és emiatt akarom látni, ahogy küzd Hamilton ellen” – zárta gondolatát az 1999-es szezon bajnoki ezüstérmese.

Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)