Nem áldozza fel 2020-at a Williams

A Williams nem fogja feláldozni a 2020-as évet a 2021-es oltárán, noha a szabályváltozásokat valóban remek lehetőségnek tartja arra, hogy végre elmozduljon a mezőny végéről, és maga mögött hagyja az előző gyenge szezonokat.

A Williams grafikája a 2021-es autó modellje alapján (Kép: Williams)
A szebb napokat is megélt brit alakulat idén zsinórban másodszor végez utolsóként a gyártók bajnokságában, 2020-szal kapcsolatban pedig nem túl jó ómen számukra, hogy a szabályok szinte változatlanok maradnak, tehát az erőviszonyok terén sem várható komolyabb átrendeződés. 2021 viszont alaposan megkavarhatja majd a kártyákat a számos új szabállyal.

Jogosan merül tehát föl a kérdés, elengedik-e a 2020-as szezont a mezőny végén lévő alakulatok, hogy energiájuk és erőforrásaik nagyját a 2021-es autó tervezésébe öljék. Ami a Williamst illeti, ők Dave Robson versenymérnök szerint igyekszenek ellenállni ennek a kísértésnek.

„Most, hogy már sokkal jobban megértjük a 2021-es szabályokat, le kell ülnünk és meg kell beszélnünk, hogyan járjunk el” – kezdte a szakember, majd hozzátette, 2020-ban szeretnék megmutatni, hogy képesek komolyabb előrelépést tenni. „Igen, szeretnék gyorsabbá tenni az autót. De a legfontosabb lesz, hogy megértsük, miért is gyors. Fontos lesz a tanulás, mert bár a szabályok változnak, a fizika, a különböző kölcsönhatások és az autó viselkedése ugyanaz marad.”

Dave Robson (Fotó: XPB)



„Amíg megfelelő mértékben gyorsulunk, a fejlesztések a várt módon működnek, és továbbra is úgy érzem, a jövő évre fordított erőfeszítések a 2021-es autó fejlődését is elő fogják segíteni. Szóval teljesen egyértelmű, hogy nem akarjuk leírni a következő évet” – hangsúlyozta.

„Persze azon leszünk, hogy kiderítsük, hogyan lehet a legjobban megosztani az erőforrásokat. De sosem írhatod le a következő évet. Bizonyítanunk kell magunknak és a külvilágnak is, hogy az idén végrehajtott változtatások helyesek voltak. És ha ez sikerült, és a fejlesztéseket is folytatni tudjuk, akkor, mint mondtam, az 2021 szempontjából is kedvező lehet. Szóval teljesen egyértelmű, hogy nem fogjuk elengedni 2020-at” – fogalmazott.

Végül kiemelte, a szabályváltozás valóban komoly lehetőséget kínál számukra. „Ez remek esély lesz az újrakezdésre. Remélhetőleg át tudjuk ültetni a gyakorlatba, amit idén tanultunk, és amit jövőre tanulunk majd. Vannak darabjai a kirakósnak, melyeket össze kell passzítanunk. De ez egy remek lehetőség, hogy tiszta lappal kezdjünk, és mindent új perspektívából vizsgáljunk” – mondta.

George Russell (Fotó: XPB)