Többre vágyott az Alfa Romeo

A csapatvezető, Frédéric Vasseur elismerte, az Alfa Romeo többre vágyott a jelenleg elfoglalt nyolcadik helyezésnél (melyen már csak egy váratlan fordulattal javíthatnak, tehát valószínűleg itt zárják az évet) 2019 előtt.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)
Tudva, hogy a Ferrari komolyan támogatja őket, és anyagi helyzetük is stabilizálódott, mindenki jó szereplést várt a Sauberből lett Alfa Romeótól, az év első felében pedig hozták is a várt szintet: jóformán folyamatosan ott voltak a pontszerzők között. A nyári szünet óta azonban csak három egységet gyűjtöttek, a bajnokságban pedig a nyolcadik helyre csúsztak vissza.

Ezt feltehetően tartani is fogják, az előttük lévő hármas előnye ugyanis már tetemes, a mögöttük tanyázó Haas lemaradása pedig hét egység, és az amerikaiak náluk is rosszabb formában vannak, nem valószínű tehát, hogy előznek.

Frédéric Vasseur csapatfőnök (Fotó: XPB)„Ennél többre számítottunk” – ismerte el az alakulatot irányító Frédéric Vasseur. „A szezonnak voltak csúcspontja és mélypontjai is. A negyedik és a kilencedik hely között mozogtunk, ami jó lecke számunkra. Rengeteg pontot veszítettünk Németországban, Azerbajdzsánban, Olaszországban és Belgiumban” – tette hozzá bosszúsan.

„Egyértelmű, hogy akkor, amikor az ember a középmezőnyben küzd, opportunistának kell lennie. Az év elején azok voltunk, és szerintem nagyon jól dolgoztunk, hogy folyamatosan, kevés hibával szállítani tudtuk a pontokat. Később, mondjuk a Belga Nagydíjon már nem ez volt a helyzet” – magyarázta, majd elárulta, az Alfa már átállt 2020-ra, ám ennek ellenére a pontszerzés főként a hétvégék optimalizálásától függ, nem attól, milyen az aktuális tempójuk.

„Kicsit furcsa tudom, de szerintem ez nem annyira a tempó kérdése. Annyira szoros most a középmezőny, hogy tökéletes időmérőt és futamot kell teljesítened, különben nem lesz jó a hétvégéd. Austinban az időmérőn a 9. és a 16. hely között mozogtunk, és ha pontokat akarsz, hibátlannak kell lenned és következetesnek. Ez jó lecke volt mindenkinek. Már az új autóra összpontosítunk, ez egyértelmű, és persze jobb lenne, ha egy tizeddel gyorsabbak lennénk, de a lényeg, hogy kihozzuk a legtöbbet a hétvégékből. Ha elejétől a végéig jól teljesítünk, Brazíliában ott lehetünk a pontszerzők között” – magyarázta.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)