Musorujsag
Élő Eredmények

Az első papírtól az F1-es rekordig – így ünnepelt a Mercedes (képekkel)

Az első papírtól az F1-es rekordig – így ünnepelt a Mercedes (képekkel)

Mercedes
Megadta a módját a Mercedes a sportági rekordot jelentő hatodik bajnoki duplája ünneplésének. Az egész F1-es gyár összesereglett, hullott a konfetti eső!

Sorozatban hatodszor is a Mercedes söpörte be a két Forma–1-es világbajnoki címet. A csapat újabb konstruktőri, valamint Lewis Hamilton egyéni elsősége rekordot jelent a csillagosoknak, hiszen a Michael Schumacher nevével fémjelzett Ferrarit is túlszárnyalták duplájukkal.

Az Austinból visszatérő versenycsapat a héten a motorrészleg központjában, Brixworth-ben, majd az istálló székhelyén, Brackleyben is megünnepelte a sikert, melyre az Egyesült Államokban egy kettős győzelemmel tették föl a koronát. A gyárnál felsorakoztak a bajnoki címeket hozó autók és motorok, az eseményen pedig részt vett az istálló összes, nagyjából 1500 alkalmazottja, akik mind büszkén öltötték magukra a bajnoki dicsőséget hirdető „Petronas-zold” egyenpólót, majd egy óriási hatost formálva álltak össze örömittas csoportképre.

Fotó: Mercedes Fotó: Mercedes

A két eseményen a csapat kulcsemberei külön köszönetet mondtak az összes dolgozónak. Toto Wolff csapatfőnök visszaemlékezett a kezdetekre is. „Emlékszem a legelső vezetőségi ülésre 2013-ból, amikor kitűztük a céljainkat a falra. Az volt a legelső alkalom, hogy leírtuk: »A bajnoki címért akarunk harcolni.« De Aldo Costa azt mondta, ennél ambiciózusabb szóhasználat kellene, legyen inkább »bajnoki címek«. Az első gondolatom az volt, hogy ez nagyon távoli. De végül kitűztük a falra. És most itt vagyok, majdnem hét évvel később, hat dupla világbajnoki cím megnyerése után. Néha még ma is meg kell csípnem magam, mert nem hiszem el.”

„Ez mind a Brixworth-ben és Brackleyben dolgozó elképesztő emberek kemény munkájának gyümölcse. Néha szélhámosnak érzem magam, mivel én utazom a versenyekre és aratom le a babérokat minden eredményért, miközben ti vagytok azok, akik ezt lehetővé teszik. Nagyon szépen köszönöm! Olyasmit értünk el, amit korábban még soha senki, és ezt a Mercedesért tettük, a világ egyik legkedveltebb márkájáért. Erre mindannyian nagyon büszkék lehettek” – fogalmazott az osztrák csapatvezető.

Fotó: Mercedes Fotó: Mercedes

A zsinórban harmadik, összességében hatodik bajnoki elsőségét szerző Lewis Hamilton is hálájának adott hangot. „Nehéz megtalálni a megfelelő szavakat a hálám kifejezésére, amiért minden egyes évben mentek tovább. Nektek köszönhetem, hogy az álmaimat élhetem, és hogy egy ilyen hihetetlen sikert érhettem el. Mérhetetlenül büszke vagyok, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek, és nem tudom eléggé megköszönni mindazt, amit tettetek!”

„Soha életben nem hittem volna, hogy eljuthatunk a hatodikig. Gyerekkoromban az F1-et nézve valami hasonlót akartam elérni, mint Ayrton (Senna). Úgy voltam vele, már az nagy dolog lenne, ha eljutnék a Forma–1-be. Ha pedig nyerhetnék három világbajnok címet, az egészen hihetetlen lenne. Jó látni, hogy ennyire motiváltak vagytok, ez engem is ösztökél. És bízom benne, hogy ez látszik a versenyzésemen is.”

A brit nem feledkezett el csapattársáról és idei legfőbb ellenfeléről, Valtteri Bottasról sem. „Valtteri is hihetetlenül jól teljesített idén, egy elképesztő csapattárs. Büszke vagyok rá, hogy vele dolgozhatok, és arra számítok, hogy jövőre nagy kihívás elé fog állítani. Nyomnunk kell tovább, mert tudom, hogy ennél is többre vagyunk képesek. Több bajnoki győzelemre, több futamgyőzelemre. És hiszem, hogy meg tudjuk csinálni. Hatalmas köszönet mindnyájatoknak!”

Fotó: Mercedes Fotó: Mercedes

 „Annak, akire vonatkozik: köszönöm!” – imitálta Bottas az idén híressé vált ausztráliai rádiós üzenetét, egy kicsit eltérő zárással, nagy derültséget okozva a csapattársak körében. „Nincsenek szavak arra, hogy leírjam, mennyire büszke vagyok, hogy ennek az elképesztő csapatnak a tagja lehetek, és hogy mennyire hálás vagyok nektek a munkátokért, amit nyújtottak, hogy ez lehetővé váljon. El sem tudom képzelni, mennyi munka, elhivatottság és áldozat van ebben mindnyájatok részéről. Köszönet érte! Elképesztő egy csapat tagjának lenni, amely hatodszor szerezte meg a konstruktőri bajnoki címet. És hadd ismételjek most meg valamit, amit tavaly mondtam, amikor ugyanitt álltam előttetek: csináljuk meg újra jövőre is! Tudom, hogy meg tudjuk csinálni! Hatalmas gratuláció Lewisnak is az egyéni bajnoki címhez! Jövőre viszont már nem lesz ennyire könnyű dolga!”

Andy Cowell, a Mercedes motorrészlegének vezetője kiemelte: „Az austini győzelem a századik volt, amit Brackley és Brixworth együtt ért el (az együttműködést még Brawn GP néven kezdték – a szerk.). Emlékszem, amikor 2008 decemberében először érkeztem Brackleybe. Szerintem akkor senki sem gondolhatta, hogy az egy ilyen hihetetlen utazás kezdete lesz számunkra. Öröm a két gyár tagjaival dolgozni. Ez nemcsak egy nagyon profi csapat, de nagyon kedves emberekből is áll, és büszke vagyok, hogy a tagja lehetek. Hatalmas gratuláció mindenkinek az idei sikerekért, és az elmúlt hat év dupla sikeréért is! Nagyszerű munka!”

James Allison technikai igazgató ugyan nem volt mind a hat győzelem részese, a csapat a 2017-es érkezése óta is folyamatosan fejlődni tudott, és ezt büszkén emelte ki. „Új mércéket állítunk föl folyamatosan, és mindenkit meglepünk a világban. Talán mindenki meglepődött, kivéve ezt a csapatot. Figyelemreméltó, hogy együtt milyen erősek tudunk lenni. Biztosítanunk kell, hogy ez megmaradjon Brackley és Brixworth között, hogy a jövőben is ünnepelhessünk ilyen sikereket, mert ez az érzés fantasztikus! Mindenkinek köszönöm, hogy ezt lehetővé tette! Tudom, hogy sokan közületek már a jövő évi autón dolgoznak. Egy nehéz tél előtt állunk, és egy még szorosabb szezon előtt. De biztosra veszem, hogy újra meg tudjuk mutatni, amit már hat éve bizonyítunk, és ismét a győzelmekért, a bajnoki címekért fogunk harcolni” – tekintett már előre is Allison.

Képgaléria a Mercedes bajnoki ünnepléséről:

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/10/2019/11/EIskjogW4AAmCbR-819x1024.jpg
    [alignment] => aligncenter
)
Borítókép: Fotó: Mercedes

További tartalmak