Musorujsag
Élő Eredmények

Ralf Schumacher: Hamilton megdöntheti a bátyám rekordjait

Ralf Schumacher: Hamilton megdöntheti a bátyám rekordjait

Auto Bild, Unibet
Michael Schumacher öccse, Ralf is reálisnak tartja, hogy Lewis Hamilton megdöntse a hétszeres F1-es világbajnok rekordjait.

Még éppen csak megszerezte a hatodik bajnoki címét, Lewis Hamiltontól máris „mindenki” a hetediket várja tőle. Nem véletlenül, hiszen a sportág történetében ez számít rekordnak, amit – mint szinte minden korábbi csúcsot – Michael Schumacher állított föl. A brit versenyző más statisztikákban már vagy megelőzte, vagy vészesen megközelítette a német legendát, a legnehezebb és egyben legnagyobb dicsőséget hozó rekordbeállítást viszont kétségtelenül a hetedik cím megszerzése jelentené számára.

Schumacher F1-es futamokat nyert öccse, Ralf Schumacher reális esélyt ad Hamiltonnak a „trónfosztásra”. „Mindketten gigantikus eredményt értek el. Viszont mindkettejüknek megvolt a maguk korszaka. Úgy vélem, Lewis megdöntheti Michael rekordjait. Ezt meg lehet előlegezni neki” – nyilatkozta az Auto Bildnek a Michaelnél hat évvel fiatalabb fivér.

A manapság többek között a német Sky szakértőjeként is tevékenykedő exversenyző arról is beszélt, mi teszi annyira erőssé Hamiltont. „Ha összességében nézzük, versenyzői szempontból Lewis a legteljesebb. Folyamatosan a maximumot hozza ki a lehetőségeiből. Nála egyszerűen minden összeáll. Elég tapasztalt, és megvan a vele született tehetsége is. Tudja, mikor kell támadnia, és mikor tanácsosabb inkább visszavennie. Ezenfelül ott van még, hogy rendkívül jól érzi magát a csapatánál. Tudja, hogy ő az első számú versenyző, akinek nincsenek korlátai. Ez önbizalmat ad egy ilyen jó versenyzőnek. És vélhetően ezért sem követ el hibákat” – elemezte a címvédő erősségeit.

Miközben Hamiltont Schumacherhez legfeljebb elméleti síkon lehet hasonlítani, Vettellel adott az összevetési alap. Ralf szerint az utóbbi években a brit elsősorban mentális szempontból emelkedett a mezőny második legsikeresebb versenyzője fölé. „Az ember akkor hibázik, ha nyomás nehezedik rá. Erre jó példa Sebastian Vettel montreali esete. Érezte, hogy Lewis egyre közelebb kerül hozzá, és elveszítette a koncentrációját. Ez vezetett egy kis hibához, melynek komoly következménye volt. Lewis és a Mercedes boldogul a legjobban a nyomással.”

Michael és Ralf Schumacher 2006-ban (Fotó: XPB)

Hogy Hamiltonra 2014 óta mekkora és milyen jellegű nyomás nehezedett, arról persze lehetne vitatkozni. Ralf Schumacher szerint viszont a Mercedes is tett eleget azért, hogy ne érezze feszültnek a helyzetét. „Toto Wolff a megfelelő embereket gyűjtötte köré. Hagyja, hogy nyugodtan dolgozzon. A Mercedes nagyon-nagyon analitikus módon dolgozik” – dicsérte a csapatot is.

Hamilton eredményeiről Michael Schumacher „kedvenc ellenfele”, Mika Häkkinen is nyilatkozott. Az Unibetnél vezetett blogján azt írta, a brit véleménye szerint a maximumot hozta ki a lehetőségeiből. „Emlékszem az 1996-os Autosport díjátadóra Londonban. Tizenegy évesen ott volt, már gokartbajnokként, és a szervezők megkértek engem, hogy adjam át neki a trófeát, és álljak össze vele pár fotó erejéig. Fiatal volt, ambiciózus és nyilvánvalóan tehetséges. Annyira, hogy Ron Dennis, a McLaren főnöke később úgy döntött, a csapat versenyzői akadémiájának tagjává teszi Lewist, és egészen a Forma–1-ig fogja vinni” – mesélte a kezdetekről a kétszeres világbajnok.

„Huszonhárom évvel később óriási eredmény a részéről, hogy hat világbajnoki címet szerzett, és boldog vagyok, hogy a szemtanúja lehettem Austinban a sikerének. Tudom, mennyire nehéz világbajnokságokat nyerni, de a hat címe megmutatja, mennyire hihetetlenül tehetséges, és azt is, a Mercedes milyen kiegyensúlyozottan képes minden évben versenyképes autót biztosítani számára. Ez egy kiemelkedő párosítás, és Lewis a maximumot hozta ki belőle” – méltatta az év bajnokát Häikkinen.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak