Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel, Hamilton, Schumacher, és a „mi lett volna, ha”…

Vettel, Hamilton, Schumacher, és a „mi lett volna, ha”…

Boxutca, Motorsport-Total, Racefans
Nem érzi jogosnak Michael Schumacher és Lewis Hamilton összevetését Sebastian Vettel, és azon sem agyal, ő mit érhetett volna el, ha az elmúlt években a Ferrari helyett a Mercedesben ült volna.

„Ki kell élvezned, mert sosem tudhatod, hogy meddig tart ez a pillanat” – mondta Sebastian Vettel, amikor 2013 végén egy elképesztő diadalmenet végén lezárta a negyedik világbajnoki címet hozó idényét a Red Bull-lal. Akkor még csak a józanság szólt belőle, azt ugyanis nem tudhatta, hogy újabb címvédése után egy hatéves nyeretlenség következik számára.

Emlékszünk még, ez volt az az időszak, amikor a brit szaklap, az Autosport egy hosszas elmélkedést készített arról, hogy ha Vettel ilyen ütemben menetel tovább az F1-ben, mikor is adhatja át a múltnak Michael Schumacher összes rekordját. Nyilvánvalóan csak játék volt a számolgatás, ám hogy sor került rá, az azt mutatja, hogy az ennyire fiatalon, zsinórban megszerzett négy bajnoki győzelem után nem tűnt irreálisnak, hogy Vettel ténylegesen túlszárnyalja honfitársát.

Ez volt egyben az az időszak is volt, amikor Hamilton még borúlátó hangvétellel nyilatkozgatott arról, hogy amilyen fiatalon felért a csúcsra 2008-ban, annyira kezd kifutni az időből az újabb bajnoki sikerrel, és hogy hirtelen jött első címe után még teljesen más, meredekebb pályaívet képzelt el magának. Aztán eltelt hat év, és most Vettelt többen már szinte a múlthoz sorolják, miközben Hamilton az, akinek reális esélyt adnak a Schumacher-rekordok túlszárnyalására.

Lewis Hamilton és Sebastian Vettel. 2013-ban még fordított volt a szereposztás… (Fotó: XPB)

A Forma–1-ben gyorsan forog az idő kereke. És ami az egyik pillanatban még valószínűnek tűnhet, a másikban már épp fordítva valósulhat meg. A száguldásban nincs biztos pont.

Talán e bizonytalanság miatt is véli úgy ma Sebastian Vettel, hogy a Hamilton–Schumacher párhuzamok teljesen fölöslegesek. Miközben ő maga is a sportág nagyságai közé sorolja a britet és csapatát, szerinte a két versenyzőt nem lehet egymáshoz mérni a korszakok különbségei miatt. „Én ezt nem innen szemlélem, de ha innen nézzük, akkor nyilvánvaló, hogy idén nem tudtuk megállítani őt. Remélhetőleg jövőre mi fogunk nyerni. Egészen hihetetlen, amit a Mercedes Lewisszal elért az utóbbi években. Tisztelni kell őket ezért, és megbecsülni. Ugyanakkor ez mindig független attól, amit mások egy más korszakban elértek. Nehéz összevetni ezeket. Az biztos, hogy megérdemlik, amit elértek, és az ilyesmit nem éred el véletlenül” – alkotott véleményt a rivális sikersorozatáról Vettel, akinek Schumacherhez és Hamiltonhoz hasonlóan szintén megvolt a maga saját korszaka.

A ferrarist arról is kérdezték, gondolt-e már arra, mi lett volna, ha ő szerződik a Mercedeshez évekkel ezelőtt. Tekintve a csapat 2014 óta meglévő fölényét, akár kilencszeres világbajnokká is válhatott volna már, ha a Red Bull-os négy sikere után nem a Ferrarit választja. Valahogy úgy, ahogyan az Autosport 2013 körül jósolta neki.

„Nem, nem igazán fordult meg ez a fejemben. Természetesen az övék volt a legerősebb csomag az utóbbi években, de én boldog vagyok ott, ahol most vagyok” – felelte a német.

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Hogy a Ferrari még nem jutott a kívánt szintre, az több okra vezethető vissza. A legfőbb problémát a 2017-től 2019-ig terjedő időszakban az jelentette, hogy a vörös csapat nem volt elég kiegyensúlyozott, és csak az év egy bizonyos időszakában bizonyult igazán versenyképesnek. Az előző két idényben az első félévük volt erős, idén a második.

„A kulcs az lesz, hogy jövőre már az legelejétől elöl kell lennünk, és aztán elöl is kell maradnunk. A kiegyensúlyozottság hiányzik még. Azt reméltem, hogy az idei téli teszten tapasztalt formánkat tartani tudjuk a szezonban, de nem így lett. Az első két futam nem kivétel volt, egyértelművé vált már akkor, hogy hátrányban vagyunk. Aztán amikor jött az előrelépésünk, már túl késő volt.”

„Korábban kellett volna rákapcsolnunk ahhoz, hogy komoly nyomás alá tudjuk helyezni a Mercedest. Korábban a szezonok végén vesztettünk lendületet. Innen nézve a mostani év talán pozitív, hiszen a végén sikerült javulnunk. Most az lesz a lényeg, hogy a következő évet is így kezdjük, és ki is tartson a lendület. Fontos, hogy tanultunk a gyengeségeinkről. Volt, hogy sikerült reagálnunk, volt, hogy nem, de az egész segíteni fog abban, hogy jövőre megoldást találjunk az új autónál. Könnyű persze így sem lesz, hiszen nemcsak mi tanultuk meg a leckét idén, hanem mások is” – elmélkedett Vettel.

A szabályok folytonossága és a Mercedes, Ferrari, Red Bull trió év végi küzdelmének kiélezettsége reményt ad a szorosabb 2020-as folytatásra. Aztán 2021 megint teljesen újraoszthatja a lapokat. Jóslatokba bocsátkozni talán emiatt is fölösleges arról, Hamiltonék még milyen messzire juthatnak. Vettel 2013-as szavai most az ellenfélre is érvényesek: „Ki kell élvezned, mert sosem tudhatod, hogy meddig tart ez a pillanat.”

Borítókép: Sebastian Vettel és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak