Vettel, Verstappen: Marhaság a sisakszabály!

Több versenyző is fölöslegesnek tartja a sisakfestések terén meglévő szabályozást, és azt szorgalmazza, hogy engedjék nekik úgy alakítani fejvédőjüket, ahogyan csak szeretnék.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari:)
Az austini hétvégét megelőzően Lewis Hamilton a közösségi oldalán indított szavazást szurkolói körében a sisakdizájnokra vonatkozó előírásokról. Arról kérdezte követőit, ők is „baromságnak” tartják-e, hogy az FIA évente csak egy alkalommal engedélyezi nekik, hogy módosítsanak a védjegyüknek számító fejvédőjük festésén.

Mint kiderült, a brit nincs egyedül a véleményével: Sebastian Vettel és Max Verstappen is élesen kritizálta a vonatkozó előírásokat. „Nos, én így is változtatgatom…” – mondta Vettel, aki a szabály bevezetése előtt, még a Red Bull-os korszakában gyakorlatilag egy-két versenyenként új dizájnnal rukkolt elő, és mostanság is gyakran módosít a festésen. „A sisakunk a miénk, szabadon kéne vele csinálnunk, amit csak akarunk. Szerintem ez a szabály egy óriási marhaság. Nagyon kevés terünk maradt arra, hogy kifejezzük magunkat, és a sisak talán az egyetlen. Ha az embereknek tetszik, az nagyszerű, ha nem, akkor pedig azt mondom, ez nem az ő sisakjuk. Szóval engedélyezni kéne, hogy változtassunk a dizájnon, hogy meghatározzuk, milyen mintát és színt használunk rajta.”

Verstappen idén már meg is szegte a vonatkozó szabályt, hiszen az év során legalább három eltérő sisakfestést használt már. Az FIA szemet hunyt efölött – és az sem tisztázott, milyen következménye lenne, ha valakit egyszer bűnösnek találnának ez ügyben.

A holland maga is fölöslegesnek tartja a korlátozást. „Egyetértek. Nekem tetszett, amikor Seb a Red Bullnál szinte minden versenyen variálta a sisakját. Klassz volt, mivel mindenki várta már, hogy legközelebb mivel áll elő. Nekem is volt pár változtatásom, de nem állítanám, hogy minden futamra újat akarnék, mivel a tervezés túl sok időmet venné el. De ha valaki kék vagy piros sisakot akar a következő versenyen, miért ne tehetné meg? Ez a te sisakod, engedniük kéne, hogy olyanná alakítsd, amilyenné akarod.”

Max Verstappen az Amerikai Nagydíj első szabadedzésén.A versenyzők könnyebb felismerhetősége, vagyis a vonatkozó korlátozás bevezetésének oka Verstappen szerint már rég nem lehet érv a szabály megtartása mellett. „Hatalmas rajtszámaink vannak, a fejünk fölött pedig ott a glória, szóval hagyhatnánk, hogy azt tegyük a sisakunkkal, amit akarunk. Szerintem már az is nagyszerű, ha minden évben más dizájnnal állhatunk elő, mert elég unalmas tud lenni, ha örökké ugyanaz a sisakfestésed.”

Hasonló véleményt egyébként több versenyző is megfogalmazott. Legutóbb akkor, amikor Oroszországban Danyiil Kvjatnak az FIA megtiltotta, hogy használja különleges sisakfestését hazai futamán, mivel korábban már egyszer változtatott a dizájnon. Ezt követően a versenyzői eligazításon több résztvevő is Kvjat mögé állt, Daniel Ricciardo még arra is bátorította őt, hogy menjen szembe az FIA-val, és lázadásként az új sisakjával versenyezzen. Erre végül nem került sor.