Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Nagyon éretlen Verstappentől a csalózás

Vettel: Nagyon éretlen Verstappentől a csalózás

Crash, Motorsport-Total, Motorsport-Magazin, Motorsport
Egyszerűen éretlennek tartja a Ferrarit nyíltan csalással megvádoló Max Verstappent Sebastian Vettel. Csapatát nem az motiválja Interlagosban, hogy bizonyítsa a vádló riválisoknak, tévednek.

Austinban az üzemanyag-átfolyással kapcsolatos esetleges trükközésre vonatkozóan adott ki technikai iránymutatást az FIA, a hétvégi Brazil Nagydíj előtt az olajégetés különböző módjait titulálta hivatalosan is szabálytalannak. Hogy mostanság ennyi szabálytisztázást ad ki a nemzetközi szövetség, az egyetlen okra vezethető vissza: a rivális csapatok nem tudnak mit kezdeni a Ferrari motorfölényével, és trükközést szimatolnak a háttérben, ezért folyamatosan kérdésekkel bombázzák az FIA illetékeseit.

Hogy a Ferrari valamilyen illegális módszerrel tesz szert előnyre, azt egyetlen ellenfél sem merte kimondani nyíltan – leszámítva Max Verstappent. A szabad szájú holland az Amerikai Nagydíj utáni sajtótájékoztatón, majd később a holland tévének nyilatkozva vádolta meg konkrétan csalással a vörösöket.

Brazíliába érkezve a Ferrari sajtótájékoztatóján ezek után a vélt trükközés és a vádak jelentették a slágertémát, mely azonban látszólag hidegen hagyja a csapat versenyzőit. Sebastian Vettelnek föltették a kérdést, miképpen viszonyul Verstappen szavaihoz. „Egyáltalán sehogy” – felelte. „Nincs erről mit mondani. Véleményem szerint a megnyilvánulásai és kijelentései nagyon éretlenek voltak. Figyelmen kívül hagyom ezt, mivel jelentéktelen.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Hozzátette, a média is felelős azért, hogy az efféle megnyilvánulásoknak ekkora feneket kerítenek. „Ez mindig is úgy ment, hogy sok ember gondolja magáról, hogy valamit muszáj mondania. A múlthoz képest a különbség most annyi, hogy az emberek manapság meg is hallgatják őket. Mindenkinek el lehet mondania a véleményét. Ha ez a véleményük, hát rendben. Nekem más véleményem van.”

„Amennyiben a miénk a legerősebb erőforrás – és a többiek adatait nem ismerem –, az egy nagy eredmény a részünkről, a motorrészlegünk részéről. Az utóbbi öt évben a Mercedesé volt a legerősebb motor. De most pár hónapja már mi vagyunk elöl, és remélem, hogy ez így is marad a következő öt évben. Akkor nem fog érdekelni, hogy mit mondanak vagy gondolnak az emberek” – fogalmazott a négyszeres világbajnok.

Mint mondta, nemcsak őt, a csapatát sem bosszantja, mi mindent vágnak a fejükhöz. „Nem hinném, hogy bárki magára vette volna ezt a csapaton belül. Nem túl profi, és nem is túl érett dolog ez, de megértem azt is, hogy miért várnak most tőlem viszontválaszt. Nem érdekel ez, a legjobb választ a pályán fogjuk megadni, azzal, hogy visszatérünk a megszokott formánkhoz.”

„Nem vagyunk büszkék arra, ahogyan az austini vasárnapon teljesítettünk. A szombat után még senki nem érezte szükségét a panaszkodásnak. Vasárnap véleményem szerint egynél több dolog miatt küszködtünk, a körülmények, a gumik, a beállítás miatt. Most ezeken kell dolgoznunk. Az nincs rendjén, hogy valaki olyan messzire megy, hogy csalásnak nevezi ezt. De még egyszer mondom: élni és élni hagyni! Ő ezt gondolja, ez csak az, amit ő gondol. Ha a következő héten másképp fogja gondolni, már úgyse fogunk vele sokat foglalkozni.”

Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Charles Leclerc-nek is meggyőződése, hogy Interlagosban visszatérnek a korábbi formájukhoz, ám állítja, bármit is gondolnak vagy mondanak róluk az ellenfeleik, nem motiválja őket annak vágya, hogy bizonyítsák a tévedésüket. „Én személy szerint nem akarok nekik semmit sem bizonyítani. Mi a csapaton belül tudjuk, hogy mit csinálunk, és ebben semmi rossz nincs. Azt is hisszük, hogy itt minden visszatér a normál kerékvágásba. Austinban több dolog nem játszott a kezünkre. Nálam nem segített, hogy egy korábbi motorra kellett váltanom, és ennek a versenyre is volt hatása. De nem érzek extra motivációt arra, hogy bizonyítsam, tévednek. A csapatunk nem így viszonyul ehhez” – magyarázta a monacói.

Verstappen már egy hét közepén megejtett szponzoresemények jelezte, lezártnak tekinti az ügyet, nem kíván többet beszélni a Ferrari motortrükkjéről. Interlagosban csak megerősítette ezen álláspontját. „Inkább nem kommentálnék. Sokkal fontosabb ennél, hogy már előre tekintsünk, az utolsó két versenyre, és hogy a pályán vívjunk meg egymással” – fogalmazott ezúttal már diplomatikusan.

Csalós vádja kapcsán egyébként apja, Jos Verstappen, valamint a Red Bull tanácsadója, Helmut Marko is úgy vélte utólag, hogy túlzásokba esett, és nem volt okos a részéről ilyeneket nyilatkoznia.

A Brazil Nagydíj, illetve a WTCR makaói futamainak közvetítési időpontjai.
Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak