Musorujsag
Élő Eredmények

Kubica csak utólag értette meg: egy Haas miatt csapódott falnak

Kubica csak utólag értette meg: egy Haas miatt csapódott falnak

Autosport, Crash
Az előtte kicsúszó Haas által fölvert vízpermet okozta Robert Kubica furcsa balesetét az interlagosi második szabadedzés elején.

Csúnya balesettel kezdődött a Brazil Nagydíj második szabadedzése. Robert Kubica az első körében autója bal oldalával csapódott a gumifalnak. A Williams a Senna-S-ből kifelé bicsaklott meg a lengyel alatt, vezetője ellenkormányzott, ám ettől csak megpördült a négykerekű, és elég nagy tempóval vágódott ki a pályáról. Kubicának nem esett baja, és az autó sem tört össze nagyon, csak a baloldali futóműve és az orra sérült komolyabban.

Az első szabadedzést Nicholas Latifi alkalmi tesztje miatt kihagyni kényszerült egyszeres futamgyőztes utólag az egyik Haast nevezte meg balesete legfőbb okozójaként, igaz, ez esetben szó sem volt vádaskodásról. „Ez volt a legelső köröm itt. Csúnya módon vesztettem el az irányítást, és nem is igazán értettem ezt. De miután visszanéztem a felvételt, a Haas (ti. Kevin Magnussené – a szerk.) előttem pár másodperccel letért a pályáról, túlcsúszott a kerékvetőn, és elég sok vizet hozott fel a pályára. Lehetett látni, ahogyan ezt elcsíptem a bal első gumimmal. Elég sok vizet felvertem. A kemény gumin voltam, és csúnyán elvesztettem az autót” – magyarázta Kubica.

 

„Ez frusztráló, mivel némi szerencsére van szükségünk. Nem vagyunk egyszerű helyzetben, és ma nem volt szerencsénk. Csak akkor értettem meg az egészet, amikor visszanéztem a videót. Amúgy azt gondoltam, valami eltört. De nem tört el, nem volt semmilyen hiba. Ha közelebb lettem volna a Haashoz, akkor láttam volna, hogy mi történik. Ha pár másodperccel jobbal lemaradtam volna tőle, akkor meg a mérnököm figyelmeztetett volna. Sajnos ilyen az autósport. Sokkolt, ami történt, teljesen felkészületlenül ért. De az ilyen helyzetekre nehéz is felkészülni.”

Robert Kubica (Fotó: XPB)

Ami a becsapódást illeti, elmondása szerint belülről nem érezte igazán nagynak a bukását. „Az ottani tempó alapján nagyobb becsapódásra számítottam, de talán a nagyját a bal első kerék nyelte el, valamint a felfüggesztés. Szóval könnyedén visszacsapódtam, nem volt dráma.”

Kubica balszerencséjét tetézte, hogy balesete az első körében történt, s így – Latifi délelőtti menete miatt – időeredmény és tesztelés nélkül zárta a pénteket. „Sosem jó elveszíteni egy edzést, és sosem jó balesetet szenvedni az autóval. De a mai napom egyszerűen balszerencsés volt” – vonta le a következtetést.

Borítókép: Robert Kubica (Fotó: XPB)

További tartalmak