Musorujsag
Élő Eredmények

A főnök ajándéka megvan, most jöhet az elégtétel Verstappen számára

A főnök ajándéka megvan, most jöhet az elégtétel Verstappen számára

F1, Sky Sports
A szombati pole pozíció egy szép ajándék volt a születésnapos csapatfőnöknek, egy vasárnapi győzelem pedig igazi elégtétel lenne az Esteban Oconnal történt múlt évi sikerbe került incidensért Max Verstappen számára.

 „Christian! Remélem, tetszik a születésnapi ajándékod” – hangzott Max Verstappen első rádiós üzenete azt követően, hogy a Brazil Nagydíj időmérő edzésének győzteseként szelte át a célvonalat Interlagosban. Christian Hornert, a Red Bull csapatfőnökét szólította meg, aki történetesen szombaton ünnepelte a 46. születésnapját.

A britet már a csapata harmadik szabadedzésen mutatott erős teljesítménye láttán kérdezték arról, lát-e esélyt rá, hogy egy első hellyel ajándékozzák meg versenyzői, ám akkor elterelő módszerrel még csak annyit felelt: „Egy nagyon jó vajas krémtortát kaptam tőlük ma reggel, és mindig jó így indítani a napot. Szép meglepetés volt, és valójában énekelni is tudnak. Akár együttest is alapíthatnánk velük.”

Délután aztán jött az igazi ajándék, Verstappen 0,123 másodperces előnnyel legyőzte Sebastian Vettelt és a Ferrarit, és megszerezte az interlagosi pole pozíciót, amit egyből főnökének is ajánlott aztán. Hornernek fölvetették, remek lehetőség ez most a 2018-ban Esteban Ocon manővere miatt elvesztett futamgyőzelem miatti elégtételhez. „Köszönöm, hogy említik! Ez most a születésnapom, örüljünk ennek a pole-nak, és a többivel majd holnap foglalkozzunk” – mondta nevetve. „Jó az autónk! A legutóbbi három versenyen esélyesek voltunk a pole pozícióra, ami biztató.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Külön kiemelte, a Hondát is dicséret illeti a motorjáért, hiszen egy motorpályán, az 1,2 kilométeres padlógázas szakaszt magába foglaló Interlagosban győzték le a Ferrarit és a Mercedest. „Minden elismerés a Hondának, csodálatos munkát végeznek! Ez hivatalosan a második pole pozíciójuk a hibrid érában. Egy magaslati pályán vagyunk, ami nehéz a motorok szempontjából. És ha megnézzük, hogy hol voltak pár évvel ezelőtt, ez az eredmény igazán lenyűgöző.”

Verstappen is dicsérte a Hondát, ám hangsúlyozta, az autója is szépen fejlődött az utóbbi hetekben, és e kettő együttesének eredménye a sikere. „Az autó nagyon jó volt. Az időmérő alatt a pálya hőmérséklete változott, ehhez alkalmazkodnunk kellett. De már a Q1-től kezdve szárnyalt az autóm. Nagy élvezet volt vezetni, és nagyon boldog vagyok ezzel a pole pozícióval.”

Rubens Barrichello és Max Verstappen (Fotó: XPB)

Hogy mennyire ütőképes az RB16-os Interlagosban, azt mi sem bizonyította jobban, mint hogy Verstappen már az első köre után 8 ezredes előnyre tett szert Vettellel szemben, holott a pálya középső szakaszán vétett egy nagy hibát. „Egy másik ívvel próbálkoztam, de közben a pálya is melegebb lett kicsit. Emiatt kissé túlkormányzottá vált az autó, és ezért csúsztam ki. De a második köröm szerencsére egy kicsivel jobb volt, így minden rendben volt.”

Verstappen a versenyt illetően is bizakodó. „Úgy gondolom, megvan az autónk. Már tegnap sem volt rossz, ma javult, és általában jobban szokott teljesíteni a versenyen” – vetítette előre.

Végül jelezte, amit egy éve a lekörözöttként nekiütköző Esteban Ocon elvett tőle, azt vasárnap visszavenné. „Természetesen most megpróbálom befejezni!”

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak