Musorujsag
Élő Eredmények

Sir Lewis és Mr. Vettel…

Sir Lewis és Mr. Vettel…

F1
Nem számít arra Lewis Hamilton, hogy hatodik bajnoki címe után lovaggá üti őt a királynő. A lehetőség mindenesetre Sebastian Vettel és Max Verstappen fantáziáját is megmozgatta a sajtótájékoztatón…

Laza hangvételű és derűs sajtótájékoztatót tartottak a Brazil Nagydíj időmérő edzése után az első három helyezettel. Lewis Hamilton, Sebastian Vettel és Max Verstappen hol viccelődtek, egymással, hol heccelték a másikat. Nem volt ez másképp akkor sem, amikor az egyik brit újságíró szóba hozta, Nagy-Britanniában ismét terítéken van Hamilton lovaggá ütésének kérdése. Sokan vélik úgy, a hatodik világbajnoki címével már eleget tett azért, hogy megkapja az elismerést.

Vettelt olyannyira érdekelte a téma, hogy még meg is kérdezte: „Megkapják ilyenkor a kardot? Milyen klassz lenne már, ha megtarthatnád a kardot! ’Köszi, pajtás!’” – viccelődött, megnevettetve a mellette ülő Verstappent is.

A holland eközben az angliai kitüntetések fokozatain elmélkedett. „Lehetsz MBE és OBE is – mitek van még?” – kérdezte, mire az egyik újságíró közölte, hogy válhat Hamiltonból Sir Lewis is. „Sir Lewis…” – nevette el magát a Red Bull-os. „De nem muszáj fölvenni, vagy igen?”

Vettel erre irigykedve fölvetette, neki is járna valamiféle megkülönböztetés a kora miatt. „Annyival idősebbek vagyunk Maxnál. Neki legalább Misternek kéne hívnia bennünket. Engem legalább Misternek, aztán Lewist Sirnek…” – nevettek össze.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Sir Lewis egyébként komoly választ is adott a kérdésre, és kifejtette, hiába szorgalmazzák egyre többen a lovaggá avatását, ő nem számít arra, hogy lesz belőle bármi is. „Őszintén szólva nem szeretnék túl sokat gondolkodni ezen. Már önmagában az a tény is elismerés, hogy az emberek foglalkoznak ezzel. Nem hajszolom ezt. Ha valaha is sor kerülne rá az életemben, fogalmam sincs, hogyan kezelném. Voltam már korábban a királynőnél, és hihetetlen élmény volt. De nem gondolom, hogy megtörténik. De nem is bántana, ha nem történne meg. Ez nem jelentené azt, hogy nem vagyok brit, nem jelentené azt, hogy ne emelném magasra a brit zászlót, ha tehetem. Örülök annak a támogatásnak, amit a szurkolóktól és a brit médiától kapok” – mondta a lovagság kérdéséről.

Nagy-Britanniában az utóbbi években számos még aktív vagy nemrég visszavonult sportolót ütöttek lovaggá, köztük a Tour de France-győztes kerékpárost, Bradley Wigginst, a futó Mo Farah-t, a Grand Slam-győztes teniszező Andy Murrayt, valamint a krikettező Alastair Cookot. Az F1 is több lovagot adott már az országnak Stirling Mosstól Jackie Stewarton át Patrick Headig, ugyanakkor gyakran a döntéshozók szemére vetik, hogy az olyan ikonok, mint például a történelem egyetlen két és négy keréken is csúcskategóriás világbajnokságot nyerő versenyzője, John Surtees nem lehetett lovag. E címhez egyébként nem elegendő pusztán az országnak szerzett siker, a társadalomért tett szolgálatok és jótékonysági munka is kell ahhoz, hogy valakit lovaggá üssenek.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke már korábban nehezményezte, hogy Lewis Hamilton nem kapja meg a kellő elismerést hazájában és a nagyvilágban, holott az F1 valaha volt egyik legjobbja. Az utóbbi években a csúcsformája és a bajnoki sikerei ahhoz is kevésnek bizonyultak, hogy az év sportolójává válasszák őt a BBC szokásos év végi szavazásán.

Borítókép: Sebastian Vettel, Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak