Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen kétszer is megelőzte Hamiltont, ő nyerte az őrült brazil futamot

Verstappen kétszer is megelőzte Hamiltont, ő nyerte az őrült brazil futamot

Boxutca
Nem úgy indult, mégis őrült versenyt hozott a Brazil Nagydíj, amit végül az első helyről induló Max Verstappen nyert, miután kétszer is visszaelőzte az élre kerülő Lewis Hamiltont. Az igazi tűzijátékot az utolsó körök hozták: ütközött a két Ferrari-pilóta, majd Lewis Hamilton is kipörgette az addig remeklő, második helyen haladó Alexander Albont. A második helyet így Pierre Gasly szerezte meg a Toro Rossóval. Harmadikként Hamilton ért célba, őt azonban vizsgálják az ütközés miatt.

Bár a Ferrari magas végsebessége miatt volt oka tartani a rajttól, Max Verstappen megőrizte elsőségét az indulást követően, sőt pont a ferraris Sebastian Vettel veszített pozíciót a jól startoló Lewis Hamiltonnal szemben. Ők hárman sokáig tartották pozícióikat, és kezdett úgy tűnni, megmerevednek az erőviszonyok (az első etapban Charles Leclerc felzárkózása csempészett némi izgalmat a futamba), az első kiállásokkor azonban már sejthettük, érdekes folytatás vár ránk.

A hamarabb cserélő Hamilton például sikeresen Verstappen elé tudott vágni – a hollandot az éppen elé kiengedett Robert Kubica is hátráltatta, amiért a lengyel később büntetést is kapott –, a Red Bull versenyzője azonban nem törődött bele a második helyezésbe: jóformán azonnal visszaelőzte a pályán ellenfelét!

Miután Hamilton nem tudott visszatámadni, úgy tűnt, a csata főként taktikai fronton lesz kiélezett, az élmezőny tagjai ugyanis szinte mind más-más stratégián voltak, a kártyák azonban alaposan megkeveredtek, amikor Valtteri Bottas alatt motorhiba miatt megállt a Mercedes…

Valtteri Bottas füstölgő Mercedese (Fotó: XPB)

Bár a finn próbált minél jobb helyen félreállni, a mentés csak biztonsági autó alatt volt levezényelhető, ez alatt a fázis alatt pedig több csapat is fölülírta addigi taktikáját. Verstappen például pályaelőnyét föladva a boxba hajtott friss gumikért, miközben Hamilton kinn maradt (csapata külön kérte, az ellenkezőjét tegye, mint holland riválisa) és újra az élre állt.

Verstappennek tehát ismét előznie kellett, az újraindítást követően pedig ellentmondást nem tűrően ki tudta használni gumielőnyét és újra Hamilton elé került. Eközben a csapattárs, Alexander Albon is remekelt: a fiatal thai egy bátor manőverrel maga mögé utasította Vettelt, és följött a harmadik helyre, vagyis élete első dobogós helyezése felé száguldott.

A verseny őrült hajrájának eseményei azonban őt végül megfosztották ettől az eredménytől, a Toro Rossó-s Pierre Gaslyt pedig (akit egyébként a szezon felénél pont Albon miatt soroltak vissza a bikások második számú alakulatához) hozzájuttatták ahhoz.

Sebastian Vettel és Charles Leclerc ütközése (Kép: F1/Twitter)

A láncreakció a Ferrari versenyzőinek ütközésével indult, kettejük akciója pedig Leclerc előzésével az első kanyarnál. Vettel a négyesnél akarta visszaszerezni pozícióját, manővere során azonban balra húzott, eltalálta csapattársa autóját, aminek az ütés hatására kitört a jobb első kereke és a bukótérbe csúszott, miközben Vettel defektet kapott. A futam tehát mindkét Ferrari-pilóta számára véget ért.

Ekkor ismét pályára küldték a biztonsági autót, ezt a fázist pedig Hamilton használta föl kerékcserére, bízva abban, hogy az utolsó körökben friss gumikon levadászhatja a harmadik helyre kerülő Gaslyt és az első két helyen álló Red Bull-pilótákat. Gaslyt még át is lépte az első kanyarnál, Albont azonban kiforgatta, elvéve ezzel az újonc esélyét az első dobogós helyezés megszerzésére.

Lewis Hamilton és Alexander Albon ütközése a 70. körben (Fotó: Formula1/Twitter) Lewis Hamilton és Alexander Albon ütközése a 70. körben (Fotó: Formula1/Twitter)

A thai az ütközés után visszacsúszott a 14. helyre, Hamilton viszont a pályán maradt, és harmadikként célba is ért, miután hiába próbálta lehajrázni Gaslyt. Később egyébként elismerte, ő hibázott, az ütközést pedig vizsgálják, így nem tekinthető biztosnak a hatszoros bajnok dobogója.

Az viszont biztos, hogy Verstappen és Gasly révén a Honda kettős győzelemnek örülhetett, a fiatal francia pedig élete legjobb eredményét ünnepelhette egy számára roppant nehéz szezon végén. Amennyiben Hamiltont visszasorolják, a harmadik helyet Carlos Sainz örökli majd, akinek szintén ez lehet pályafutása első dobogós eredménye.

A McLaren versenyzője ráadásul az utolsó rajthelyről indult, tegnap ugyanis egy motorhiba miatt nem teljesített mért kört az időmérőn. Bárhogy is legyen, a futam egészen biztosan emlékezetes marad számára. Akárcsak az Alfa Romeo számára: az ötödikként célba érkező Kimi Räikkönen és hatodikként befutó Antonio Giovinazzi révén a csapat idei legjobb eredményét szállítva, kettős pontszerzéssel vetett véget hetek óta tartó rossz sorozatának.

Max Verstappen és Pierre Gasly (Fotó: XPB)

A hetedik helyen Daniel Ricciardo ért célba, aki a verseny elején még az utolsó helyen is állt, miután ütközött Kevin Magnussennel (ezért még 5 másodperces büntetést is kapott). Őt Lando Norris követte a másik McLarennel, majd Sergio Pérez érkezett és Danyiil Kvjat, aki révén a Toro Rosso is kettős pontszerzést ünnepelhetett.

A bajnokság két hét múlva Abu-Dzabiban folytatódik és egyúttal ér véget. Noha a bajnoki cím sorsa eldőlt, mint ma láttuk, így is érdemes lesz figyelemmel követni, hiszen a mezőny „tét nélkül” is képes felejthetetlen futamokat teljesíteni. Sőt, a harmadik helyért még lesz csata Verstappen és a ferrarisok között.

Versenyző Csapat Idő
1. Max Verstappen Red Bull-Honda 1 ó 33 p 14,678
2. Pierre Gasly Toro Rosso-Honda +06,077
3. Lewis Hamilton Mercedes +06,139
4. Carlos Sainz McLaren-Renault +08,896
5. Kimi Räikkönen Alfa Romeo-Ferrari +09,452
6. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo-Ferrari +10,201
7. Daniel Ricciardo Renault +10,541
8. Lando Norris McLaren-Renault +11,204
9. Sergio Pérez Racing Point-Mercedes +11,529
10. Danyiil Kvjat Toro Rosso-Honda +11,931
11. Kevin Magnussen Haas-Ferrari +12,732
12. Nico Hülkenberg Renault +13,059
13. George Russell Williams-Mercedes +13,599
14. Romain Grosjean Haas-Ferrari +14,247
15. Alexander Albon Red Bull-Honda +14,927
16. Robert Kubica Williams-Mercedes +1 kör
17. Sebastian Vettel Ferrari kiesett
18. Lance Stroll Racing Point-Mercedes kiesett
19. Charles Leclerc Ferrari kiesett
20. Valtteri Bottas Mercedes kiesett

 

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak