A 28 év utáni első kettős győzelme az F1-ben tarthatja a Hondát?

Visszatérése óta először aratott kettős győzelmet a Honda motorgyártóként. A brazíliai sikerük tartja az F1-ben a céget 2020 után?

1st place Max Verstappen (NLD) Red Bull Racing RB15 and 2nd place Pierre Gasly (FRA) Scuderia Toro Rosso STR14. 17.11.2019. Formula 1 World Championship, Rd 20, Brazilian Grand Prix, Sao Paulo, Brazil, Race Day. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com © Copyright: Batchelor / XPB Images
Az 1991-es Japán Nagydíj óta nem fordult elő a Forma–1-ben, hogy a Honda két versenyzője álljon a dobogó első és második fokán egy futamot követően. A múlt vasárnapi Brazil Nagydíj megtörte a jeget: Max Verstappen a Red Bull-lal nyerte meg a versenyt, míg Pierre Gasly a Toro Rossónak szerzett egy meglepő második helyet. Mindketten a Honda erőforrását használták, amely Interlagosban különösen versenyképesnek bizonyult. A két autó egész hétvégén erős tempóra volt képes az egyenesekben, Gasly pedig a futam végi gyorsulási versenyben képes volt maga mögött tartani Lewis Hamiltont, holott a brit a belső íven rövidebb utat tett meg nála a célvonalig.

A nagy siker után mindkét csapat külön kihangsúlyozta a Honda érdemeit. „Minden elismerés a Hondának! Idén fantasztikus munkát végeztek. Egy nehéz időszak van mögöttük. Visszatértek az F1-be, leszegett fejjel dolgoztak tovább keményen, és most mindkét csapatuk ott állt a dobogón, idén már másodszor. Mégpedig egy olyan pályán, amelyen számít a motorerő. Legyőztük a Ferrarit és a Mercedest. Le a kalappal előttük” – dicsérte partnerüket a Red Bull-os Christian Horner.

„Mindenekelőtt a Honda miatt örülök, és gratulálok is a szakurai kollégáknak, hogy egy hosszú egyenesben le tudtuk győzni a motorjukkal a Mercedest. Ez egyszerűen fantasztikus volt” – csatlakozott kollégájához a Toro Rosso csapatfőnöke, Franz Tost.

Alexander Albon, Lewis Hamilton és Pierre Gasly csatája (Fotó: Toro Rosso)

Alexander Albon, Lewis Hamilton és Pierre Gasly csatája (Fotó: Toro Rosso)E kettős győzelem talán nem is jöhetett volna jobbkor a Honda szempontjából. Miután az F1 már ismertette a 2021-es szabályterveit, a mostani a 2020 végén lejáró Concorde-egyezmény megújításáról és a résztvevők jövőbeni elköteleződéséről szóló tárgyalások időszaka. A Honda igazgatósága már foglalkozik a kérdéssel, és az utóbbi időben híre ment, hogy kissé bizonytalanok, folytassák-e az F1-es szerepvállalásukat.

F1-es technikai igazgatójuk, Tanabe Tojoharu a brazíliai verseny után ennek kapcsán sokatmondó nyilatkozatot tett. „Meglátjuk, de ezzel az eredménnyel a Hondának boldog lehet a jövője a Forma–1-ben” – jelentette ki a japán szakember a Sky Sportsnak. „Ez kétségkívül egy fantasztikus nap volt. Nagyon erős autónk volt, nagyon jó tempónk, nagyon jó stratégiánk, a versenyzők is nagyon jól versenyeztek, és meglett a két dobogó, a kettős győzelem. Ez a Honda, a Red Bull és a Toro Rosso számára is nagyszerű. Nagyon erős volt a csomagunk.”

Horner bízik benne, a Honda vezetősége is értékeli a sikereiket. „Úgy vélem, a Hondánál is látják, milyen előrelépések történtek. Ez az eredménye az ötévnyi elhivatott és lelkes munkának. Elég csak visszagondolni, milyen volt a helyzet 2015-ben, amikor visszatértek. De ők végig alázatosak maradtak, szenvedéllyel dolgoztak tovább – ennek köszönhetően vannak most ebben a helyzetben.”

Tanabe Tojoharu és Jamamoto Maszasi együtt örült Pierre Gaslyval (Fotó: XPB)Az idén már harmadszor nyerő Max Verstappen szerint partnerük eljutott arra a szintre, hogy már ne csak a múltját emlegessék, jövőjük is legyen az F1-ben. „Folyamatosan ezekkel a statisztikákkal bombáznak, hogy a legutóbbi itteni pole-jukat 1991-ben szerezték. Eljött az az idő, amikor elkezdhetünk újra elérni hasonló dolgokat! Folyamatosan a múltbeli eredményeket emlegetjük a kilencvenes évekből, de a Honda határozottan jó úton jár. Rendkívüli módon fejlődtek, nagyon elégedett vagyok ezzel.”

Ahogyan Gasly is az. „A munkamoráljuk egyszerűen hihetetlen! Engem már évek óta segítenek, azóta, hogy Japánban versenyeztem a Super Formulában. Ez az utazás velük fantasztikusan alakul, és éppen ezért örülök most rendkívüli módon, hogy Max és én ezzel a kettős győzelemmel ajándékozhattuk meg őket.”