Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Nem a pénzért csinálom!

Hamilton: Nem a pénzért csinálom!

BBC
A már hatszoros világbajnok Lewis Hamilton egy hosszabb interjúban kijelentette, nem a többmilliós fizetésért versenyez, hanem azért, mert ez a szenvedélye – a pénzre egyfajta bónuszként tekint. Később a veszélyről, a halálos balesetekről és a félelemről is beszélt.

A Mercedes klasszisa a BBC-nek nyilatkozott eredményeiről, szezonjáról valamint a versenyzéshez és a mérnökökhöz való viszonyáról. A beszélgetés során szóba került az élversenyzők komoly fizetése is (Hamilton a legtöbb forrás szerint évek óta vezeti a listát ebben a tekintetben, csapatától ugyanis szezononként nagyjából 40 millió fontot kap), amire ő csak egyfajta pluszként tekint.

„Sosem ezért versenyeztem” – jelentette ki. „Persze jó, hogy a pénz is gyűlik, nincs vele problémám, de ez egy bónusz. Addig legalábbis biztosan, amíg nem ez motivál. A magja az egésznek az, hogy imádok versenyezni, és imádom a kihívásokat.”

„Imádom, hogy megérkezek a helyszínre, és itt vannak ezek az elképesztően tehetséges fiatal srácok, akik le akarnak győzni engem, akik fölül akarnak múlni. Nagyszerű, hogy évről évre küzdhetek ellenük. Az is nagyszerű, hogy a Mercedesnél nagyszerű mérnökök mellett dolgozhatok. Elképesztően intelligens srácok, akik mellett én is okosabbnak érzem magam. Egészen elképesztő, amikor kihívom őket, és kiderül, hogy valamiben igazan van” – magyarázta.

Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

„Nemrég beszélgettem Jamesszel (Allison), és ezeknek a srácoknak tényleg teljesen más szinten áll az intelligenciájuk, mint mondjuk az enyém. Persze ők meg azt nem tudják felfogni, én mit csinálok a versenyautóban. Egyszerűen másként vagyunk huzalozva. A kulcs az, hogy leülünk az asztalhoz, és próbáljuk megérteni egymást” – folytatta.

Őszintén beszélt arról is, az egyeztetések alkalmával nem tud huzamosabb ideig odafigyelni mérnökeire, de ezt a problémát is áthidalták már. „Nagyon jól ismerjük egymást, és folyamatosan próbáljuk fejleszteni a kapcsolatunkat. Amikor elmegyek a gyárba, hogy egyeztessünk, ezek a srácok órákig tudnak beszélni, és közben fókuszáltak maradnak. Nekem úgy 23 perc után lankad a figyelmem. Utána már minden kimegy a fejemből. De ezt ők is tudják. Ilyenkor kimegyek, elmegyek mosdóba, iszom egy kávét, és akkor 23 percig megint használható vagyok.”

Valtteri Bottas és Lewis Hamilton ünnepel a Mercedesszel (Fotó: Mercedes) Valtteri Bottas és Lewis Hamilton ünnepel a Mercedesszel (Fotó: Mercedes)

A spái F2-es futamon életét vesztő Anthoine Hubert balesete kapcsán a pilótákra leselkedő veszély, és a halál lehetősége is szóba került. „Nem a mostani eset volt az első, hogy szembesültem a halállal a pályán. Élénken él az emlékezetemben egy eset, nagyon fiatal voltam még, nyolc éves, és nyertem egy gokartversenyt Kimboltonban, ahol Daniel Spence életét veszítette. Gyermekként az egy hatalmas tragédia volt számomra, az első ember, aki meghalt azok közül, akit ismertem. És aznap még találkoztam is vele” – kezdte egy szomorú történet felelevenítésével.

„A mostani is kemény volt. Épp interjút adtam, amikor láttam a balesetet. A szemem sarkából figyeltem csak, de már sejthető volt, hogy valami rossz történt. Rengeteg dolog átfutott akkor az agyamon. Emlékszem, láttam, amikor Ayrton (Senna) figyelte Roland (Ratzengerber) balesetét. Emlékszem az arcára. Most visszaemlékeztem erre a pillanatra. Egész esete cikáztak a fejembena gondolatok. Aggódtam a srácért. Tudom, milyen az F2-ben menni és valami nagy dologról álmodozni. Arra gondoltam, az autók még mindig nem elég biztonságosak, és minél kisebb kategóriáról beszélünk, annál igazabb ez a megállapítás” – hangsúlyozta.

„Fel kell tenni a kérdést, miért csináljuk ezt. Én azért, mert szeretem, nem azért, mert csinálnom kell. De arra gondoltam, hogy több időt is tölthettem volna a családommal. Amikor majd eljön az utolsó napod, és ott állsz a mennyek kapujában – szeretném hinni, hogy ez így lesz – és visszatekintesz az életedre, nem azt fogod érezni, hogy több pénz kellett volna, hanem azt, hogy több idő. Mindig több időt akar az ember, és megbánja, ha az adott pillanatban nem úgy döntött, hogy több időt tölt a szeretteivel. Ezek a dolgok mind átfutottak az agyamon. De egy percig sem gondoltam arra, hogy felhagyok a versenyzéssel. Sosem jött elő a félelemfaktor. Ez fontos volt, mert aznap, amikor az a srác meghalt, az egyik legjobb barátom abbahagyta a versenyzést. Akkor úgy gondoltam, ha a félelem egyszer rám is ilyen hatással lesz, ott véget ér a pályafutásom” – mutatott rá.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak