Musorujsag
Élő Eredmények

Jövőre még tovább szigorít az FIA

Jövőre még tovább szigorít az FIA

Motorsport
A következő szezonban már kettő üzemanyagátfolyás-mérő szenzor kerül majd a Forma–1-es autókba, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ugyanis minden kiskaput be szeretne zárni, és elejét akarja venni a trükközésnek.

Bár az ellenfelek egész évben gyanakodtak a Ferrarira a csapat végsebesség tekintetében tett előrelépéseit látva, konkrét lépéseket csak az Amerikai Nagydíj előtt tettek. Ekkor intéztek részletes kérdéseket az FIA felé az üzemanyag-átfolyás mérése és szabályozása kapcsán, amire a szövetség egy technikai direktívával válaszolt, melyben tisztázta, mi szabályos s mi nem.

Ezzel még nem zárult le az ügy, két héttel később ugyanis (szintén egy, a Ferrari riválisai által fölvetett kérdést tisztázva) jelezték, azt is szabálytalannak tekintenék, ha valaki olajat juttatna a hűtőrendszereiből az égésterébe teljesítményjavítás céljából.

Lewis Hamilton és Max Verstappen küzdelme az első újraindításnál (Fotó: XPB)

A Brazil Nagydíj után a hírek szerint három üzemanyagrendszert is lefoglaltak (állítólag a Ferrariét, a vörösök egyik partnercsapatáét és az egyik riválisét), majd szerdán ismét kiadtak egy technikai direktívát – a harmadikat négy héten belül. Ebben jelezték, 2020-tól kezdődően a jelenlegi egy helyett két szenzorral mérik majd az üzemanyagátfolyást.

Bár arról nem szólnak a hírek, hogy mindez a brazil futamot követő vizsgálódások eredménye volt, az látszik, hogy a szövetség mindenképpen elejét szeretné venni a különféle trükközésnek és igyekszik az összes létező kiskaput bezárni a csapatok előtt.

A vörösök a gyanú szerint az átfolyásmérő jelzéseinek „szünetében” továbbítottak üzemanyagot az égéstérbe. Mivel ezt eddig nem tudták bizonyítani, és hivatalos óvás sem érkezett a Ferrari ellenfeleitől, az ártatlanságát folyamatosan hangoztató csapat várhatóan nem kap idézést és büntetést sem. Mint látjuk, a szövetség is már inkább arra összpontosít, hogy minél szigorúbbá tegye az ellenőrzést a következő szezontól.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)
Borítókép: FIA logó (Fotó: XPB)

További tartalmak