Musorujsag
Élő Eredmények

Dühös a Ferrari elnöke az ütköző versenyzőikre

Dühös a Ferrari elnöke az ütköző versenyzőikre

Motorsport, Quatidiano.net
A Ferrari márkát irányító John Elkann sem hagyta szó nélkül Sebastian Vettel és Charles Leclerc Interlagosban történt balesetét. Elődje szerint pedig ajtót lehet mutatni annak, aki nem tartja magát a házirendhez.

Számos idei nézeteltérésük után a Brazil Nagydíjon elérte az eddigi tetőpontját a Ferrari versenyzőinek házon belüli rivalizálása. Sebastian Vettel és Charles Leclerc a futam hajrájában ütközött össze, miután a teljesen eltérő taktikán lévő két versenyzőt egy biztonsági autós fázis eresztette egymás nyakára. A frissebb gumikra került Leclerc előbb a Senna-S-ben megelőzte csapattársát, majd a német visszatámadt a hosszú egyenesben. Már szinte befejezte a manőverét, amikor enyhén balra húzott, hogy csírájában elfojtsa a monacói esetleges újbóli támadását. Az „izmozás” apró koccanással ért véget, aminek következtében Leclerc-nek a felfüggesztése tört el, Vettel pedig defektet kapott. Mindketten kiestek, a Ferrari szégyenkezve, nulla ponttal zárta a versenyt, amelynek hétvégéjén a versenyrészlegük az alapításának 90. évfordulóját ünnepelte…

Mattia Binotto csapatfőnök már vasárnap jelezte, a héten alaposan elbeszélget a két versenyzővel, és kielemzik a történteket, majd átgondolják, mit kellene változtatniuk a belső szabályaikon ahhoz, hogy elkerüljék a hasonló eseteket. A történtek a Ferrari elnökét sem hagyták hidegen. John Elkann egy üzleti megbeszélés előtt nyilatkozott az ANSA hírügynökségnek, és jelezte, nagyon elégedetlen.

„Nagyon dühös vagyok a vasárnapi nagydíj miatt. Ami ott történt, az megmutatta velünk, mennyire fontos a Ferrari. Nem számít, hogy mennyire jók, a versenyzők nem felejthetik el, hogy a Ferrari versenyzői” – emelte ki az üzletember.

Mattia Binotto John Elkann Ferrari-elnökkel (Fotó: XPB)

Még hozzátette, a mostani blama a nyári szünet óta tartó szebb időszakukat árnyékolta be, és elterelte a figyelmet a valódi lényegről. „A csapatmunka fontos, és az egyetlen dolog, ami számít, hogy a Ferrari nyerjen. Ezen a téren Binotto mindig is egyértelmű volt. A szezonunk a pole pozíciók tekintetében rendkívüli volt, de nem sikerült eleget győzelemre váltaniuk” – utalt arra, hogy az idén megszerzett 9 edzéselsőségük azt mutatja, van fejlődés, csak még áttörés nincs.

Elkann-nál kevésbé diplomatikus véleményt fogalmazott meg az incidensről a Ferrari korábbi elnöke, Luca di Montezemolo, ám mondandójának lényege ugyanaz volt. A márkát 1991-től 2014-ig irányító olasz aktív korában még tévét is zúzott, ha valami rossz történt a csapatával, és elmondása szerint a vasárnap látottak is szíven ütötték. „El sem tudom képzelni, milyen döbbenet lett úrrá a Ferrari-versenyzők láttán a tévé előtt ülő milliókon. Ez az én döbbenetem is volt” – mondta a rá jellemző retorikus stílusban.

„Elmondom, én mit tettem, amikor a Ferrarinál nehézségek adódtak a versenyzők között. Mindenki, aki a vörösöknél versenyez, tisztában kell legyen azzal, ez mekkora megtiszteltetés. Biztosíthatok mindenkit, hogy ez nem csak szöveg. Sebastian és Charles is tudja ezt. Minden esetben emlékeztetni kell őket arra, hogy hol vannak és mit kell képviselniük. Mindig a Scuderia érdeke az első! Én azt mondtam a versenyzőimnek: »Versengjetek a pályán is, de sose engedjétek meg magatoknak, hogy kárt okozzatok a cégnek. Soha!«”

Luca di Montezemolo (Fotó: Batchelor / XPB Images)

„Annak idején szegény (Clay) Regazzoni elkezdett panaszkodni (Niki) Laudára. Később (Eddie) Irvine és (Rubens) Barrichello is megkérdőjelezte Schumi elsőbbségét. De a válaszom mindig ugyanaz volt. Azt mondtam nekik: »Nem helyénvaló védeni a Ferrari érdekeit? Rendben, akkor keress magadnak csapatot, és sok szerencsét!« Ez mindig működött.”

Montezemolo szerint most is megfelelő recept lenne. Ő legalábbis ugyanezt mondaná Vettelnek és Leclerc-nek. Az eset kapcsán ítélkezni egyébként nem akart. „Kívülről szemlélve nem engedhetem ezt meg magamnak. A vasárnapi helyzetet meg tudom érteni, de nem tudom elfogadni, mivel a győzelem forgott kockán.”

A kérdésre, szerinte korábbi alkalmazottja, Mattia Binotto képes lesz-e rendet teremteni és kordában tartani a versenyzőit, Montezemolo elmondta: „A Ferrarinál én szerződtettem Binottót. Hiszek a munkájában. Talán egy olyan személyiség, mint amilyen Niki Lauda volt Toto Wolff számára a Mercedesnél, a segítségére lehetne. De ez már egy másik történet.”

Borítókép: Charles Leclerc és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak