Räikkönen: Ma már tudom, hogy anya és apa miért féltettek annyira

Kimi Räikkönen szülőként tanulta meg, milyen félteni valakit. A finn világbajnok a szemléletmódja változásáról és a 40-en túli versenyzésről nyilatkozott.

Kimi Räikkönen és fia, Robin (Fotó: Kimi Räikkönen/Instagram)
Amikor 2001-ben pár formaautóban teljesített verseny után bemutatkozott a Forma–1-ben, Kimi Räikkönen még egy tejfeles szájú fiú volt, akiről sokan úgy vélték, túlságosan is fiatal a királykategóriához. Ma még 40 esztendősen is a mezőnyt erősíti, melynek évek óta a korelnöke. Amikor kölyökként lógott ki a mezőnyből, még ő maga sem hitte, hogy egy napon majd veteránként fog…

„Nem hiszem, hogy elhittem volna, ha valaki akkoriban azt mondja nekem, hogy még negyvenévesen is az F1-ben fogok versenyezni. Akkoriban az egész csak arról szólt, hogy próbálok jól vezetni és az F1-ben ragadni. Semmire sem volt garancia” – mesélte a Yahoo! Sportnak nyilatkozó 2007-es világbajnok. „Igen, három évre szóló szerződésem volt 2001-re, egy két plusz egyéves szerződés. De annyira az elején voltunk még, hogy a célom csak az volt, hogy próbálok jól teljesíteni, aztán meglátom, mi lesz. De még amikor huszonhét-huszonnyolc voltam, sem tettem volna rá semennyi pénzt.”

Räikkönen 30 esztendősen döntött úgy, hogy elege van a felhajtásból, és hátat fordít a sorozatnak. Akkor még úgy tűnt, egy Björn Borg-szerűen kiégett, túl korán visszavonuló versenyző lesz. Aztán 2012-ben visszatért, és azóta kirobbanthatatlan a rajtrácsról. „Természetesen két évig távol voltam, és ha ez nem lett volna, akkor ma nem is lennék már itt, mivel akkor eléggé csalódott voltam. Nem a versenyzés miatt, hanem a sok politika és marhaság miatt” – ismerte el.

Kimi Räikkönen (Fotó: Alfa Romeo)

Kimi Räikkönen (Fotó: Alfa Romeo)Räikkönen alapvetően nem sokat változott a fiatalkori énjéhez viszonyítva, mégis teljesen másnak tűnik. Továbbra is az a hűvös(nek mutatkozó) és egyenes fickó, aki akkoriban tömegével hódította meg a rajongók szívét, de hanyag kölyökből felelősségteljes apukává változott, mely szerep tagadhatatlanul átformálta kicsit a személyiségét.

Két gyermeke, a 4 éves Robin és a 2 éves Rianna fel is forgatta kicsit az életét. „Nagyon sok mindent megváltoztattak. Ha még mindig csak magam lennék, az életem teljesen más lenne. A gyerekek sok tekintetben megváltoztatják az ember életét. Nem minden nap szép, de az élet már csak ilyen. Sok tekintetben nehezebb, de az életed értelme teljesen más. Természetesen a versenyzés sok időt emészt föl, és ilyen értelemben nagy részét képezi, de nem csak a versenyzés van. Sosem volt ez a legfontosabb az életemben” – elmélkedett a változásról.

A kisfia, Robin gyakran feltűnt az F1-es paddockban is, a közösségi oldalára fölkerülő képek és videók tanúsága szerint pedig legalább annyira érdeklik őt a motorral hajtott járművek, mint az édesapját. Räikkönen idén meg is ismertette vele a gokartozás világát – még ha korábban többször is kijelentette, nem szeretné, ha a fia is versenyzővé válna és ebben a közegben mozogna. Emellett félti is őt a sportág veszélyeitől.

„Ha gyereked van, mindig többet aggódsz, ami nem túl jó, de normális. Mivel a fiunk időnként gokartozik, és én sok mindent látok, tudom, mi jelenti a veszélyt.  A gyerekek nem ilyenek, őket nem érdekli, te viszont automatikusan aggódni kezdesz. Ma már tudom, hogy anya és apa miért féltettek annyira. Megérted ezeket a dolgokat, amikről korábban csak hallottál, és csodálkoztál rajta, hogy miért aggodalmaskodtak. Általában véve is másképp látom a dolgokat” – ismerte el a „Jégember”.

Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)Azonban nem csak a saját gyermekinek sorsa a szívügye a finn versenyzőnek. Az interjú készítését megelőzően Mexikóvárosban egy jótékonysági programon vett részt, mely a helyi gyermekek iskoláztatását támogatja. Bár nem szereti nagydobra verni, a jótékonyság is fontos számára. „Sok jótékonysági munkát végzek, de erről sosem beszélek senkinek. Nem vagyok az a fajta ember, aki csak azért csinál dolgokat hogy a neve az újságokba kerüljön. Én inkább semmit sem mondok, csak a háttérben bújok meg. Mindig hallgatok erről. Senkinek sem kell tudnia róla, mert nem ez a célja annak, hogy segítesz másokon. Ez csak a segítségről szól, nem akarok semmit sem kihozni belőle, sem jobban érezni magam tőle. Nem akarom, hogy az emberek tudjanak róla, mert nem így kell működnie. Azért teszed, mert ezt érzed helyesnek” – avatott be szemléletmódjába.

Räikkönen tavaly két évre szóló szerződést írt alá az Alfa Romeóval. Ez garantálja, hogy még 41 esztendősen is a volán mögött látjuk őt a csúcskategóriában. Hogy a 2021-es szabályváltozások maradásra motiválják vagy inkább a nyugdíj felé terelik, azt viszont még ő maga sem tudja. Vagy legalábbis nem köt az orrunkra. „Ez még messze van. Bízzunk benne, hogy az új szabályok működni fognak, és nemcsak a versenyzők, hanem mindenki szempontjából. Akkor minden sokkal jobb lesz. Ami engem illet, én még nem tudom, mi lesz. Sosem tekintek messzebbre egy évnél. Meglátjuk” – mondta a jövőjéről.