×

Gasly: Ez volt minden idők legrosszabb ünneplése…

Nem érzi úgy Pierre Gasly, hogy szüksége volt a lefokozásra a képességeinek bizonyításához, de örül annak, hogy váratlan dobogójával fityiszt mutathatott a kritikusainak.

Motor Racing - Formula One World Championship - Brazilian Grand Prix - Race Day - Sao Paulo, Brazil Pierre Gasly (Fotó: XPB)
A Forma–1 friss dobogósaként érkezett az Abu-dzabi Nagydíjra Pierre Gasly. Brazíliában Lewis Hamiltont legyorsulva szerezte meg a második helyet, és ezzel véget vetett a sötét időszakának, ami a Red Bull-os kudarcáról és a Toro Rossó-s lefokozásáról szólt. Azt gondolhatnánk, az ünneplés ezek után ugyanolyan mámoros és önfeledt volt, amilyen a leintés után a csapatrádión keresztül hallatott önkívületi ordítozása, ám mint azt a szezonzáró helyszínén elárulta, teljesen másképp alakult számára a „levezetés”.

„Őrült egy hétvége volt! A futamot követően viszont talán az volt a valaha volt legrosszabb ünneplésem, mivel egyből repülnöm kellett haza. Szóval este tizenegykor már a repülőn voltam, és hétfő délután landoltam Franciaországban. Az egyetlen dolog az volt, hogy volt egy kellemes vacsorám a családommal, a fivéreimmel Párizsban hétfő este – ők csak tévén nézhették a versenyt. Ott ünnepeltünk egy kicsit, élveztük a pillanatot” – mesélte.

Gasly büszke volt arra, mennyi szépet írt róla a francia sajtó, és az is jól esett neki, hogy az F1-es paddock is őszintén örült a váratlan sikerének. „Jó volt látni, milyen fogadtatása volt Franciaországban: a sok hír, a támogatás, a kapott üzenetek. Ez volt az első dobogóm az F1-ben” – mondta mosolyogva. „Meg kell mondjam, egészen klassz volt. Mindenki visszajelzése. Természetesen igazi hullámvasút volt az évem, és ezek után dobogós hellyel zárhatom a szezont, ráadásul a Toro Rossóval, amelynek ez csak a harmadik dobogója volt a fennállása során. Ez igazán különleges. Mindenkivel együtt ünnepeltünk, a szerelőkkel, a mérnökökkel. Idén ez már a második dobogónk volt, és ezek után különleges volt látni a szenvedélyt, az izgatottságot, ami a brazíliai paddockon lett úrrá.”

Pierre Gasly (Fotó: XPB)Számára nem mellesleg egyfajta elégtételt is jelentett ez az eredmény. Megkérdezték, szerinte szükség volt-e az egyenesbe kerüléséhez a Toro Rossóhoz való év közbeni visszaküldésére. „Én nem gondolnám. Bizonyos szempontból ez egy jó esély volt arra, hogy meglássam a jó oldalamat, valamint hogy mire van szükségem. Természetesen mindkét csapatnál láttam ezt, tudtam, hogy mi működött és mi nem. Ezt jó volt látni, ugyanakkor nem hinném, hogy szükség volt a váltásra ahhoz, hogy magasabb szinten teljesítsek, és nem is hiszem, hogy jobban teljesítenék, mivel még mindig ugyanúgy vezetek, ugyanúgy viszonyulok a hétvégékhez. Mindig próbálom a legjobbat nyújtani, száztíz százalékot adni minden hétvégén. Szó nincs arról, hogy úgy érezném, megváltoztam volna. De az mindenképpen jó, hogy a szezon második felében jó eredményeket értem el.”

„Nagyon sok munka van mögöttem, sok áldozat, a korábbi évekből is. Ezeket mind azért csinálod, hogy ilyen pillanatokat élj át. És nem számítottam arra, hogy a Toro Rossóval ilyen eredményt érhetek el. Csak akkor fogtam föl, amikor átszeltem a célvonalat. Onnantól mindenféle érzelem kavargott bennem, és csak élveztem a boldogságot. Fogalmam sem volt, mennyit ordibáltam a rádióba, csak hétfőn néztem vissza a videót, és azt gondoltam: »Istenem, megőrültem én?«”

Pierre Gasly (Fotó: XPB)Sok minden szakadt ki belőle abban a pillanatban, és senki sem tekintette őt őrültnek az előzmények ismeretében. „Ezekért a pillanatokért és érzésekért imádom a motorsportot. És számomra fontos volt ez amiatt is, amiket mondtak rólam korábban, és amik történtek velem. Bizonyíthattam a pályán. Lehet beszélni, de annál jobb válasz nincs, mint amit a pályán adsz. Amióta visszatértem a csapathoz Spában, ez volt a célom. Emellett Spában ott voltak még a történések Anthoine-nal is (az életét vesztő Forma–2-es versenyző, Anthoine Hubert, aki a gyerekkori barátja volt – a szerk.). Ez volt talán a legnehezebb szezonom, de fontos volt számomra mindent összerakni és ilyen eredményt elérni.”

Gasly számára az év utolsó versenyének is van még tétje: a bajnokságban pontegyenlőséggel, csak az interlagosi második helyének köszönhetően áll Carlos Sainz előtt a hatodik helyen, és célja, hogy meg is tartsa ezt a pozíciót. „Izgalmas lesz úgy nekivágni az év utolsó versenyének, hogy még van miért küzdeni a bajnokságban. Nagyon várom ezt a csatát. Carlos a McLarennel egész évben nagyon gyors volt, és kiegyensúlyozott is. Emiatt nehéz küzdelemre számítok. A feladatunk az lesz, hogy tökéletes hétvégét fussunk, és megtartsuk a hatodik helyet.”