Musorujsag
Élő Eredmények

Betegen versenyez, de a szezonzáró főszereplője lenne Bottas

Betegen versenyez, de a szezonzáró főszereplője lenne Bottas

Racefans, Autosport
Nem csak George Russell nem százszázalékos a szezonzárón, Valtteri Bottas elárulta, egész hétvégén betegség hátráltatja. Ettől függetlenül a vasárnap egyik főszereplője lenne.

Pénteken híre ment, hogy miután George Russell nem teljesen fitt ezen a hétvégén, a Williams helyettest keresett magának. A brit újonc ugyan elismerte, valóban nem érzi magát teljesen jól, eszében sincs kihagyni az év utolsó versenyét. Szombaton az időmérő edzést másodikként záró Valtteri Bottas fedte föl, hogy ő sincs teljesen jól. Hiába, hosszú volt ez az idény.

„Nos, már jobban érzem magam, mint pár napja. Ezen a héten egészen beteg voltam, hétfő este óta. Amikor ide utaztam, csak rosszabbodott. De az autóban ez nem számít. Ilyenkor jön az adrenalin, és mindent normálisnak érzel” – magyarázta a bajnoki második helyezett, akinek a hangján is érezni, hogy nincs teljesen rendben.

A betegségének nem volt köze ahhoz, hogy a kvalifikáción 0,194 másodperccel kikapott Lewis Hamiltontól. „A köröm rendben volt. Úgy éreztem, Lewis egy kicsit túl gyors volt” – ismerte el. Ugyanakkor hozzátette, hiába kapott a briténél erősebb új motort a hétvégére, az eltérő beállításaik miatt nem lehet teljesen összevetni kettejük teljesítményét. „Kicsit eltért a beállításunk az időmérő edzés végén. Én tegnap elégedettebb voltam az autóval, de az is igaz, hogy csak a versenyre fókuszáltam, mert tudtam, hogy a mezőny végéről fogok rajtolni” – utalt a motorcseréért járó hátrasorolására.

Bottasék az egész hétvégéjüket a büntetés tudatában építették föl, és bízik benne, hogy ez kifizetődő lesz vasárnap. „Úgy terveztük meg az egész hétvégét, hogy próbáltuk a versenyre tökéletesíteni az autót, mivel az időmérős eredménynek semmi jelentősége nincs. A gumiválasztásunkat, az autó finomítását és a taktikát is a versenyre hangoltuk. Elég sok kompromisszumot kötöttünk taktikai szempontból a verseny miatt, és ez kihívást jelentett, de már nagyon várom.”

Valtteri Bottas gratulál Lewis Hamiltonnak (Fotó: XPB)

Betegség ide, rossz rajthely oda, Bottas szeretne a szezonzáró egyik főhőse lenni azzal, hogy látványos fölzárkózást mutat be az utolsó rajthelyről. „Mindig minden lehetséges, és nincs értelme meghúzni a határt magam előtt” – mondta, amikor arról kérdezték, szerinte meddig juthat a mezőnyben. „Nagy harci kedvvel vágok neki a versenynek, és minden lehetőséget meg fogok ragadni. Láttunk őrült versenyeket idén, elég csak visszamenni két hetet. Minden lehetséges, és már várom, hogy milyen lehetőségeim adódnak. A legfontosabb, hogy jól szórakozzak az autóban” – tekintett előre.

A versenyt Bottas használt közepes gumikon fogja kezdeni, mivel bejutott a Q3-ba. Elsőre nem sok értelmét látni a top 10-es küzdelem erőltetésének, ám Toto Wolff csapatfőnök elmagyarázta, miért nem adták föl a kvalifikációt a büntetés tudatában. „Mi is akartuk ezt a kört, és neki is fontos volt fejben. Szerettünk volna egy mércét, ez volt az oka” – magyarázta.

Bottas a Q2-ben így is csak egy kört ment, és próbált takarékoskodni a gumikkal, hogy vasárnap több friss szett álljon a rendelkezésére. A Mercedes szimulációi szerint a 6. helyig verekedheti előre magát, ha nem történik semmi rendkívüli, Wolff az 5. helyet jósolta neki, míg a versenyző még a dobogós reményeiről sem mondott le.

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak