Szabálysértés gyanújával indul vizsgálat Leclerc ellen

Már az évzáró verseny előtt jelezte az FIA, vizsgálat vár Charles Leclerc-re, miután eltérést mértek az autójában lévő üzemanyag mennyiségénél.

Charles Leclerc (Fotó: XPB)
Vizsgálat vár a Ferrarira Abu-Dzabiban. A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) technikai delegáltja a futam előtt egy órával adott ki egy dokumentumot, melyben jelezte, gond lehet Charles Leclerc autójának szabályosságával.

Jo Bauer egészen pontosan a vörös gépben lévő üzemanyag mennyisége terén észlelt eltérést. Jelentése szerint a hivatalos ellenőrzésük során „jelentős különbséget” tapasztaltak a 16-os rajtszámú autóban lévő üzemanyag mennyisége és a csapat által jelentett mennyiség között.

„Az üzemanyagról leadott jelentést a 16-os rajtszámú autó esetében ellenőriztük, mielőtt az elhagyta volna a boxutcát. Jelentős eltérés volt a csapat által jelentett és az autóban lévő tényleges üzemanyag mennyisége között. Ez nincs összhangban a 12-19-es technikai direktívával, ezért az ügyet a versenybíróság elé terjesztem vizsgálatra” – írta az FIA szakembere.

Arról egyelőre nincs hír, hogy Leclerc autójában a közöltnél több vagy kevesebb üzemanyagot találtak-e, vagy csak dokumentációs hibáról van-e szó. Az FIA versenyigazgatója azt viszont már megerősítette, hogy a vizsgálatra csak a futam leintése után kerül sor.

A szabályok értelmében a csapatoknak két órával a rajt előtt jelezniük kell az FIA felé, hogy pontosan mennyi üzemanyagot töltöttek az autójukba. A szövetség a futam előtt véletlenszerű ellenőrzéseket végez, lemér egyes autókat, és összeveti az eredményeket a kapott adatokkal.

Leclerc a harmadik rajtpozícióból várja a rajtot. Futamának tétje, hogy meg tudja-e előzni a vele szemben 11 pontos előnyben lévő, ezzel a harmadik helyen álló Max Verstappent a bajnokságban.