×

Verstappen örül, hogy megfricskázta a Ferrarit

Büszke Max Verstappen arra, hogy szerinte gyengébb háttérrel is sikerült a két Ferrari-versenyző előtt zárnia az idei bajnokságban. 2020-ban viszont már nem éri be ennyivel.

Max Verstappen (Fotó: XPB)
Interlagossal ellentétben Abu-Dzabiban elmaradt a kiélezett küzdelme Lewis Hamiltonnal, ám Max Verstappen így is a második helyen kormányozta célba Red Bullját, és ezzel bebiztosította a bajnoki „bronzérmét”. Nem volt gördülékeny az útja. A rajtot követően Charles Leclerc hamar maga mögé gyűrte, és Sebastian Vettel is bőszen ostromolta. Később visszaelőzte a monacóit egy kemény és határozott manőverrel, aztán a futam második felét végigpanaszkodta, mivel kihagyásokat érzékelt a motor oldaláról. Folyamatos rádiózása során megállapította, valami történt a kerékcseréje után, mert olyan érzése van, mintha folyamatosan behúznák a kéziféket a kanyarok előtt.

Utólag kiderült, a gázpedállal volt kapcsolatos a problémája. „Lyukak voltak a nyomatékban, amikor a gázra léptem. Késve jött a dolog, és nem volt kellemes. Megoldani pedig nem tudtuk, ezért próbáltam boldogulni vele. De végső soron nagy különbséget nem jelentett volna a végeredmény szempontjából” – magyarázta a nyolcszoros futamgyőztes, elismerve, hogy az RB15-ös ezúttal túl kevés volt ahhoz, hogy tartani tudja vele a lépést Lewis Hamiltonnal.

„Amikor a gázra léptem, nem azt csinálta, amit akartam. Ez időveszteséggel járt. De nem ezen múlt ma a győzelmi esélyünk. A versenyem rendben volt, csak kár az első körért. De az első etapom jól sikerült, hosszan elnyújtottuk. Miután a kemény gumira váltottam, a tempóm erős volt, meg tudtam előzni Charles-t, és onnantól futhattam a magam versenyét. Lewis túl gyors volt, így inkább a saját versenyemre és köridőimre fókuszáltam.”

Max Verstappen (Fotó: XPB)Verstappen ötödik F1-es idényében a bajnoki dobogóra jutott. Eddig ez a legsikeresebb szezonja a királykategóriában, két pole pozíciót és három futamgyőzelmet is hozott számára. Az év során kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, és ennek is köszönhette, hogy végül Charles Leclerc és Sebastian Vettel előtt, a Mercedes első számú üldözőjeként fejezte be a szezont.

Noha nem éri be a harmadik hellyel, az erőviszonyok ismeretében a végeredményre így is büszke. „Természetesen nagyon örülök, hogy így fejeztem be az évet. Ausztriában arattuk az első győzelmünket a Hondával a V6-os korszakban, ami nagyon érzelmes volt. És a csapat saját pályájáról volt szó. Sok holland volt jelen – ez volt számomra a fénypont. Csapatként szeretnénk előrébb lépni jövőre, és természetesen a világbajnoki címért akarunk harcolni. De a Ferrarik előtt zárni a bajnokságot számomra nagy eredmény. Szép győzelmeink voltak, pár pole pozíciónk. De jövőre természetesen a bajnoki címért akarunk küzdeni, és ehhez szintet kell lépnünk. A csapatunk elégedett lehet az év során elért fejlődésre” – értékelte 2019-et a feltörekvő csillag.