Musorujsag
Élő Eredmények

Ők tesztelnek Abu-Dzabiban

Ők tesztelnek Abu-Dzabiban

Twitter
Noha az idény utolsó versenyét tegnap már leintették, a mezőnyre még vár egy fontos feladat ebben az évben – az Abu-Dzabiban rendezendő gumiteszt! A kétnapos gyakorláson minden csapat részt vesz, a gyűjtött információk pedig igen fontosak lesznek 2020 szempontjából.

A szezonzárót követő gumiteszt mindig kiemelten fontos volt a gumiszállító számára, de a csapatok is remek lehetősként tekintettek rá, hiszen értékes adatokat gyűjthettek az új abroncsokról, adott esetben pedig új versenyzőikkel is elkezdhették az összehangolódást.

Idén viszont még nagyobb szerepe lesz a gyakorlásnak, hiszen a csapatok az itt gyűjtött adatok alapján döntenek majd arról, leszavazzák-e a 2020-as abroncsok bevezetését. Ezt az opciót az austini edzésnap után említették meg először, a csapatok és a versenyzők ugyanis ott elégedetlenek voltak a prototípusok viselkedésével és tapadási szintjével.

A Pirelli egyelőre nem esett kétségbe, mondván, Texasban sokkal hidegebb volt a vártnál, és az autók sem voltak a 2020-as gumikhoz állítva, ezért az adatok sem reprezentatívak, ellenben a kedden és a szerdán gyűjtöttekkel, melyek már pontos képet adnak.

Fotó: XPB

A mezőnyből számos csapat (Ferrari, Red Bull, McLaren, Racing Point és Alfa Romeo) megszokott versenyzőivel gurul pályára, a Mercedes és a Haas pedig George Russell (ő egy nappal korábban állandó csapatával, a Williamsszel is tesztel) valamint Pietro Fittipaldi személyében megszokott tesztelőit ülteti autóba.

Ami a fiatalokat illeti, a Toro Rosso ismét lehetőséget ad majd a Forma–2-ben versenyző Sean Gelaelnek, aki korábban vezethette már a csapat F1-es gépét, míg a Williams az első királykategóriás bevetésére készülő Roy Nissany-t küldi pályára – ő kedden és szerdán is „fél napot” kap.

Szintén a Williamst vezetheti a 2020-as évad egyetlen újonca, Nicholas Latifi, kinek szerződtetését az Abu-dzabi Nagydíj előtt jelentették be. A csapatot és az autót már jól ismerő kanadai, aki Robert Kubica helyét veszi át a brit alakulatnál, szerda délután körözhet majd a szezonzáró helyszínén.

A bahreini teszt beosztása:

Csapat Kedd Szerda
Mercedes Valtteri Bottas George Russell
Ferrari Sebastian Vettel Charles Leclerc
Red Bull Max Verstappen Alexander Albon
McLaren Lando Norris Carlos Sainz
Renault Esteban Ocon Esteban Ocon
Toro Rosso Sean Gelael /Danyiil Kvjat Pierre Gasly
Racing Point Sergio Pérez Lance Stroll
Alfa Romeo Kimi Räikkönen Antonio Giovinazzi
Haas Romain Grosjean Pietro Fittipaldi
Williams George Russell/ Roy Nissany Roy Nissany/Nicholas Latifi

 

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak