×

Ők tesztelnek Abu-Dzabiban

Noha az idény utolsó versenyét tegnap már leintették, a mezőnyre még vár egy fontos feladat ebben az évben – az Abu-Dzabiban rendezendő gumiteszt! A kétnapos gyakorláson minden csapat részt vesz, a gyűjtött információk pedig igen fontosak lesznek 2020 szempontjából.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)
A szezonzárót követő gumiteszt mindig kiemelten fontos volt a gumiszállító számára, de a csapatok is remek lehetősként tekintettek rá, hiszen értékes adatokat gyűjthettek az új abroncsokról, adott esetben pedig új versenyzőikkel is elkezdhették az összehangolódást.

Idén viszont még nagyobb szerepe lesz a gyakorlásnak, hiszen a csapatok az itt gyűjtött adatok alapján döntenek majd arról, leszavazzák-e a 2020-as abroncsok bevezetését. Ezt az opciót az austini edzésnap után említették meg először, a csapatok és a versenyzők ugyanis ott elégedetlenek voltak a prototípusok viselkedésével és tapadási szintjével.

A Pirelli egyelőre nem esett kétségbe, mondván, Texasban sokkal hidegebb volt a vártnál, és az autók sem voltak a 2020-as gumikhoz állítva, ezért az adatok sem reprezentatívak, ellenben a kedden és a szerdán gyűjtöttekkel, melyek már pontos képet adnak.

Fotó: XPBA mezőnyből számos csapat (Ferrari, Red Bull, McLaren, Racing Point és Alfa Romeo) megszokott versenyzőivel gurul pályára, a Mercedes és a Haas pedig George Russell (ő egy nappal korábban állandó csapatával, a Williamsszel is tesztel) valamint Pietro Fittipaldi személyében megszokott tesztelőit ülteti autóba.

Ami a fiatalokat illeti, a Toro Rosso ismét lehetőséget ad majd a Forma–2-ben versenyző Sean Gelaelnek, aki korábban vezethette már a csapat F1-es gépét, míg a Williams az első királykategóriás bevetésére készülő Roy Nissany-t küldi pályára – ő kedden és szerdán is „fél napot” kap.

Szintén a Williamst vezetheti a 2020-as évad egyetlen újonca, Nicholas Latifi, kinek szerződtetését az Abu-dzabi Nagydíj előtt jelentették be. A csapatot és az autót már jól ismerő kanadai, aki Robert Kubica helyét veszi át a brit alakulatnál, szerda délután körözhet majd a szezonzáró helyszínén.

A bahreini teszt beosztása:

CsapatKeddSzerda
MercedesValtteri BottasGeorge Russell
FerrariSebastian VettelCharles Leclerc
Red BullMax VerstappenAlexander Albon
McLarenLando NorrisCarlos Sainz
RenaultEsteban OconEsteban Ocon
Toro RossoSean Gelael /Danyiil KvjatPierre Gasly
Racing PointSergio PérezLance Stroll
Alfa RomeoKimi RäikkönenAntonio Giovinazzi
HaasRomain GrosjeanPietro Fittipaldi
WilliamsGeorge Russell/ Roy NissanyRoy Nissany/Nicholas Latifi