×

Van alapja a Ferrari-pletykának? Hamilton mérlegeli a lehetőségeit

Nem cáfolta Lewis Hamilton, hogy egyeztetett a Ferrari elnökével, és azt mondta, meg fogja fontolni, mely csapatnál versenyezzen 2021-től.

Motor Racing - Formula One World Championship - Abu Dhabi Grand Prix - Race Day - Abu Dhabi, UAE Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Lassan minden rekordot átad a múltnak Lewis Hamilton a Mercedesszel. Abu-Dzabiban eddigi legsikeresebb idényét koronázta meg futamgyőzelemmel: 11 elsőséggel és rekordot jelentő 413 ponttal zárta le a hatodik bajnoki címét hozó évet. Jövőre még ráteheti a következő sikereket, aztán lejár a jelenlegi szerződése, és elkezdhet gondolkodni a 2021-es folytatáson.

Eljött volna a továbblépés ideje számára? Egy biztos, mostanság egyre gyakrabban emlegetik, hogy végéhez közeledhet a mercedeses korszaka, és talán egy ferraris fejezettel tenné teljessé a pályafutását. Abu-Dzabiban híre ment, John Elkann, a Ferrari elnöke 2019-ben már kétszer is találkozott vele, hogy a jövőbeli terveiket egyeztessék. Mattia Binotto csapatfőnök eközben nyíltan dicsérte őt, megjegyezve, csak örülhetnek annak, hogy Hamilton szabaddá válik a 2021-es évre.

Miközben szombaton még mókázással ütötte el a kérdés élét, vasárnapi győzelme után a britet ismét megkérdezték arról, van-e esély a csapatváltására, és igaz-e, hogy beszélt Elkann-nal. Sokatmondó, hogy nem cáfolta az értesülést. „Nos, természetesen ami zárt ajtók mögött történik, az mindig magánjellegű, bárkivel is ülünk le. De sok-sok évig soha nem ültem le senkivel, és nem vettem fontolóra más opciókat, mert csak mentem tovább egyenesen az úton, amin éppen voltunk. Őszintén szólva még most is úgy gondolom, hogy ezen az úton vagyunk, és elég kevés dolog van, amin változtatni kell” – adott diplomatikus választ.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)Hogy mennyire gondolja komolyan a lehetőségek mérlegelését, s mennyi ebből a színház, azt csak ő tudhatja. Az viszont ugyancsak érdekes, hogy ezúttal is megemlítette jelenlegi főnöke, Toto Wolff jövőjétől is függ a sorsa. „Nincs abban semmi… Tudom, hogy Toto is mérlegeli a jövőbeli lehetőségeit, és csak ő tudhatja, hogy mi a legjobb neki és a családjának. Szóval kivárok, meglátom, mire jut. Szeretek itt lenni, ahol vagyok, és nem egy gyors döntés, hogy másba kezd az ember, de természetesen az lesz az okos lépés a részemről, ha leülök és átgondolom, hogy mit akarok, és hogy ez a pályafutásom utolsó szakasza-e.”

„Nyilvánvalóan továbbra is nyerni akarok. Ezt meg akarom tartani. Harcolni akarok ezekkel a fickókkal is (ti. a fiatalokkal – a szerk.). Nem igazán tudnám megmondani, hogy mi történhet még a későbbiekben.”

 

A Mercedes-főnök 25% esélyt ad a váltásra

Toto Wolff szombaton azt nyilatkozta, teljesen nyugodtan szemléli, hogy a Ferrari flörtölni kezdett Hamiltonnal, és hogy a brit is puhatolózik máshol. De az is meggyőződése, hogy a nagyobb esély a címvédő maradására van. „Én úgy hetvenöt százalékra saccolom ennek az esélyét. Azért adok meg ezt a számot, mert a racionalitás mindig egy kapcsolat folytonossága mellett szól, mindkét oldalról. De közben van huszonöt százalék is, amire nincs ráhatásunk. Szóval meglátjuk, mit hoznak a következő hónapok” – mondta a Hamilton-témáról.

Megerősítette, a Ferrari valóban vonzó lehetőség lehet a versenyzője számára. „Nagyon nyíltan beszéltünk a Ferrariról és arról, amit ez a márka képvisel. De amíg mi képesek vagyunk gyors autókat és erős motorokat gyártani, meglesz a lehetőségünk annak eldöntésére, ki vezesse az autónkat. Kétség sem férhet hozzá, hogy Lewis az elsődleges célunk, és próbálunk Lewisszal dolgozni. De ennél fontosabb, hogy jó autónk legyen, mert ezzel magunk dönthetünk.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)Az osztrák tehát a versenyképességük megőrzését tekinti Hamilton megtartása zálogának. Ugyanakkor éppen Hamilton 2013-as hozzájuk szerződése jelenti a bizonytalansági tényezőt, amely megmutatja, nem mindig az észszerűnek tűnő út a befutó. „Egy versenyző ezen a szinten mindig tudni fogja, hogyan lehet hatni egy csapatra. Amikor elhagyta a McLarent a Mercedesért, mindenki azt mondta, nem ez volt a helyes lépés, de mégis helyesnek bizonyult. Nem szeretném elkövetni azt a hibát, hogy alábecsülöm a Ferrariban rejlő potenciált. És nem is érzem úgy, hogy alanyi jogunk a hetedik és a nyolcadik bajnoki cím megszerzése. Szerénynek kell maradnunk a sikereink után. Ha racionálisan nézzük, minden tény arra utal, hogy együtt fogjuk folytatni, de lehetnek más tényezők is, az új kihívás, egy izgalmas szerződés, amit nem mindig veszel számításba. Erre huszonöt százalék esélyt adok.”

Kérdés, Hamilton mennyi esélyt ad. Szavaiból egyvalami viszont kiderül: a Mercedesnél eltöltött hét éve után ezúttal nem tekinti teljesen magától értetődőnek, hogy a csillagos márkával tervezi a jövőt. Az ügynek azonban van egy másik, kevésbé szem előtt lévő vetülete is: abból, hogy Hamilton ennyit emlegeti Wolff jövőjét, kezdjük úgy érezni, hogy nem csak a brit címvédő mercedeses sorsa válhat bizonytalanná...