Vettel önkritikus: Ennél jobbnak kell lennem. És tudok is!

Önkritikusan elismeri Sebastian Vettel, hogy 2019-ben a Ferrari mellett ő maga sem volt csúcsformában. 2020-ban bizonyítaná, tud ő ennél magasabb szintet is!

Sebastian Vettel és versenymérnöke, Riccardo Adami (Fotó: Ferrari)
A hőn áhított ferraris bajnoki cím most sem lett meg, Sebastian Vettel számára az idei szezon ehelyett a negatív rekordokról szólt inkább. Eddigi ferraris pályafutását tekintve a leggyengébb bajnoki helyezését érte el, csak ötödik lett a pontversenyben. Ilyen hátul legutóbb 2014-ben, az utolsó Red Bull-os szezonjában végzett. További párhuzam azzal az idénnyel, hogy ezúttal is vereséget szenvedett a csapattársától: Daniel Ricciardo után Charles Leclerc lett a második, aki az F1-ben azonos autóval le tudta őt győzni egy szezonban. A monacói 24 egységgel előzte meg, s lett negyedik.

Vettel a számára egy 5. helyet hozó Abu-dzabi Nagydíj után azt mondta, a futama hű tükörképe volt az egész idényének. És valóban: most sem tudott főszerepet játszani, és az előnyösebb taktikán lévő csapattársa is ismét többet tudott kihozni a lehetőségeiből.

Úgy tűnhet, Vettel számára 2019 amolyan zsákutca volt. Az utolsó lépést akarta megtenni a Ferrarival a bajnoki cím felé vezető úton, ám ehelyett kapott a nyakába egy fiatal és nyomasztóan jól teljesítő csapattársat, egy neki nem fekvő autót és egy számára igencsak kellemetlen helyzetet. Minél erőseben próbált kitörni ebből, annál mélyebbre húzta őt az örvény: hibák hibákat követtek, a hírnevén is csorba esett. A bahreini megpördülés, a kanadai kicsúszás, a monzai kiesés vagy a brazíliai házi baleset mind fekete folt a szezonján, amely több pontján is teljesen más irányt vehetett volna, ha nem hagy kihasználatlanul esélyeket, vagy nem inog meg a tét miatt.

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)Ő maga is tudja, hogy nem a legjobb arcát mutatta a nehéz helyzetben. „Nem olyan évünk volt, amilyet vártunk. Az okok és a tanulságok is világosak, most rajtunk a sor, hogy ezeket használjuk. Csapatként jobban kell teljesítenünk, de személy szerint én is jobban teljesíthetnék, tudok és kell is. Nem volt ez egy nagy év a részemről. Nem hinném, hogy olyan rossz volt, amilyennek kinéz, mert sok apróság vezetett ehhez az összképhez, de én vagyok az első, aki bírálom magam. És ha őszinte akarok lenni, tudok ennél jobbat. Jövőre ez lesz a célom, előre kell lépni. És remélem, olyan csomagunk is lesz, amivel harcba szállhatunk a Mercedesszel és a Red Bull-lal, az élen” – értékelte a mögöttünk hagyott kilenc hónapot.

Úgy fogalmazott: „Hosszú volt a szezon, és sok tanulságot hozott. Most csak rajtam áll, hogy levonjam ezeket és jobb munkát végezzek jövőre.” Ennek kapcsán visszakérdeztek, pontosan milyen tanulságokról van szó. „Semmi vezetéssel kapcsolatosról” – felelte széles mosollyal. „Elég régóta vagyok már itt. Persze szó nincs arról, hogy semmit sem tanulhatok már az autóról, de a legnagyobb tanulságok véleményem szerint autón kívüli dolgok. Összességében csapatként kell jobban csinálnunk. Sok kis dolgon kell javítanunk, és akkor nagyot léphetünk előre. De ez rajtunk fog múlni.”

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)

Sebastian Vettel (Fotó: Ferrari)Öt közös szezon után már szükséges is lenne minden kockát a helyére rakni. Vettelt arról is kérdezték, látja-e már a fényt az alagút végén. „Mindig!” – felelte elgondolkodva. „Én nem tekintek vissza nagyon, elég hamar előre vetem a tekintetem. Muszáj lesz fejlődnünk jövőre, és tudunk is. Hogy sikerül-e, az majd elválik. Az nyilvánvaló, mire van szükségünk. Egyszerű nem lesz, mivel az ellenfelek sem alszanak, de a gyengeségeink ismertek. Aki nem ismeri őket, az nem tudom, mit nézett… Elég egyértelmű a dolog. De optimista vagyok, és jól tudom, hogy javulnom kell, hogy tudok javulni. Idén nem ment minden simán, de én mindig bizakodom, és előre tekintek.”

„Sok munka vár ránk csapatként. Ez az év nem úgy alakult, ahogy kellett volna. Nem kell nagyon sok mindenen változtatni az idei évhez képest, elég csak pár apróságon finomítani, és ezek máris nagy különbséget hozhatnak. Már jó ideje itt vagyok, használni fogom a tapasztalatomat, és bevetem a remélhetőleg meglévő kevéske bölcsességemet, amit talán a magam javára fordíthatok” – bocsátotta előre mosolyogva.