Nem csábítgat nagyágyúkat a Mercedes, amíg Hamilton nem dönt

Hiába a bizonytalanság Lewis Hamilton jövője körül, a Mercedes nem „repül rá” más topversenyzőkre, amíg nem lát tisztán a brit esetében.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Lewis Hamilton esetleges csapatváltásáról találgat a Forma–1. Abu-Dzabiban híre ment, hogy a brit már kétszer is találkozott az olasz márka elnökével, John Elkann-nal. Hamilton olyannyira nem cáfolta ezt, hogy meg is jegyezte, nem lát semmi rosszat abban, ha valaki feltérképezi az egyéb lehetőségeit.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff ugyan 75%-os esélyt lát arra, hogy Hamilton meghosszabbítsa velük a 2020 végén lejáró szerződését, nem becsüli alá a Ferrari vonzerejét, és tudatában van annak, hogy adódhat olyan élethelyzet és ajánlat, amely váltásra csábíthatja a hatszoros világbajnokot. Egyúttal azt is kiemelte, hogy az ő feladatuk egyszerű: amíg ütőképes csomaggal állnak elő, addig nem lesz versenyzőgondjuk, mivel minden nagy kaliberű résztvevő nyerni akar, amihez meg győzelemre esélyes autó és motor kell.

Feltűnő higgadtságuk és e szavak azt sugallják, nem esnének kétségbe sztárjuk elvesztése esetén sem. Helyzetüket erősítheti, hogy Hamilton mellett több résztvevőnek is 2020 végén jár le a szerződése aktuális munkaadójával. Köztük van a Wolff által már a múltban is agyondicsért Max Verstappen, akit a csapatfőnök Jos Vrstappennel ápolt jó viszonya miatt is többször összeboronáltak már a Mercedesszel.

Ő lehetne Hamilton alternatívája a csillagosoknál? Wolff szerint addig biztosan nem, amíg Hamilton nem önt tiszta vizet a pohárba. „A csapatunk egyik nagy értéke a lojalitás és a becsületesség, ezek állnak az abszolút első helyen a listánkon. A kulcs tehát az lesz, hogy megismerjük Lewis céljait és álláspontját, mielőtt bármiről döntenénk” – jelentette ki.

Lewis Hamilton, Toto Wolff, Andrew Shovlin és James Vowles a szingaúri verseny után (Fotó: Mercedes/Twitter)

Lewis Hamilton, Toto Wolff, Andrew Shovlin és James Vowles a szingaúri verseny után (Fotó: Mercedes/Twitter)„Nem fogunk tehát halászatra indulni a potenciálisan megszerezhető versenyzők körében, amíg Lewis és mi nem folytattuk le a párbeszédünket. És erre még nem került sor, mivel szerettük volna, hogy lefusson a mostani szezon, hogy aztán megvizsgálhassuk, hogyan tovább. Miután a kapcsolatunk az egyetértésen alapszik, szeretnénk, hogy mindkét fél boldog legyen.”

A legjobb versenyzőkre hamar lecsaphatnak a riválisok. Helmut Marko például Verstappen esetleges távozása kapcsán egyre magabiztosabbnak tűnik. A Honda fejlődése és év végi sikereik szerinte erősítik a Red Bull pozícióját. Emellett Abu-Dzabiban megjegyezte, hogy a hollandnak nem is olyan jók a lehetőségei, mint amilyennek tűnnek, mivel a Mercedes és a Ferrari egyszerre két nagyágyút úgysem engedhet meg magának.

Wolff is tisztában van azzal, hogy a lehetőségeik száma hamar lecsökkenhet, ugyanakkor nem érzi szükségét a kapkodásnak. „Nem hinném, hogy ártana, ha nem rendeznénk ezt gyorsan. A legjobb versenyzőfelállást akarjuk 2021-re, és még van egy teljes évünk. A találgatások hamarosan elindulnak, és megkezdődnek az egyeztetések is. De hogy áprilisban, júliusban vagy októberben fogjuk-e megtudni, kik lesznek a versenyzőink, az nem számít.”