Musorujsag
Élő Eredmények

Videó: egy virtuális kör a döntött kanyaros holland F1-es pályán!

Videó: egy virtuális kör a döntött kanyaros holland F1-es pályán!

Zandvoort, Dromo, Autosport, Volker Wessels
Döntött kanyarjaival válik a versenynaptár egyedi pályájává a jövőre visszatérő Zandvoort. A hollandok közzétették az első videót arról, milyen lesz a vonalvezetés!

2020-ban az új vietnámi pálya mellett egy ismerős, mégis újnak nevezhető helyszínre is ellátogat a Forma–1 mezőnye: 1985 után visszatér a Holland Nagydíj Zandvoorttal. A május 3-án rendezendő futamra alaposan átalakítják a klasszikusnak nevezhető versenypályát, számos döntött kanyarral próbálják javítani a jelenleg gyér előzési lehetőségeket, és ez igazán egyedivé teszi majd a létesítményt a naptárban.

Az átépítési munkálatokat végző Dromo cég már el is készítette az első számítógépes szimulációt arról, milyen lesz a pálya vonalvezetése. A grafika a valós létesítményt ugyan még nem részletezi, de azt már prezentálja, milyen szögben dőlnek majd azok a bizonyos kanyarok.

A legextrémebb szakaszt a célegyenesre fordító jobbos kanyar, az Arie Luyendijk fogja jelenteni, mely az átalakítás után 32%-osan, azaz 18 fokban fog dőlni. Ezzel kétszer olyan meredek lesz, mint az Indy 500-asnak otthont adó, s korábban F1-es versenyt rendező indianapolisi pálya döntött kanyarja.

Mint azt a szervezők elmondták, e kialakítás eredetileg az FIA márciusban elhunyt versenyigazgatójának, Charlie Whitingnak az ötlete volt. „Nagyon lelkes volt a pálya vonalvezetése, a kavicságyak és a rövid boxutca láttán. A Luyendijk-kanyarnál ő vetette föl, hogy helyezzünk el egy ütközőfalat közvetlenül a pálya mellé, ami csökkenti a becsapódás erejét, ha valaki kirepül a pályáról. Egy nappal a látogatása után aztán visszatért az irodájába, és fölvetette: miért nem döntjük meg a kanyart” – mesélte Erik Weijers, a futam egyik szervezője, aki megjegyezte, a kanyar névadójához is passzol ez a koncepció, mivel amerikai volt, és a döntött kanyarok tipikusan amerikai versenyekre jellemzőek.

„Az FOM lelkes volt a fölvetés hallatán, és innentől mozgásba lendült a dolog. Rájöttünk, hogy specialistákra van szükségünk. Így vettük fel a kapcsolatot a Dromóval, akik elkezdtek dolgozni az ötleteinken, miközben kitalálták, hogyan maradhatna mégis régi vágású pálya Zandvoort.”

Építkezés Zandvoortban (Fotó: Volker Wessels) Építkezés Zandvoortban (Fotó: Volker Wessels)

Weijers elárulta, más megoldásokon is gondolkodtak a kanyardöntésen kívül, hogy javítsák az előzési lehetőségeket. A döntött kanyar reményeik szerint lehetővé teszi majd, hogy hasonló tempóval egymás mellett menjen át a kanyaron két autó. „2017 januárjáig kell visszamennünk, amikor az FOM emberei először nézték meg a létesítményünket. Nagyon tetszett nekik a régi vágású pálya. Javasoltuk, hogy némi változásra van szükség, az egyenest kétszáz méterrel meg lehetne hosszabbítani. Miután a szakembereik megvizsgálták, hogyan lehetne szexivé és előzhetővé tenni Zandvoortot, az első ötlet az volt, hogy legyen élesebb a tizenhármas kanyar, vagy iktassunk be egy sikánt, hogy csökkentsük a tempót, és így a versenyzők padlógázzal gyorsíthassanak az első kanyarig, miközben korán nyithatják a DRS-t.”

Végül úgy határoztak, hogy több kanyarnak is nagyobb döntöttséget adnak, és itt-ott az íveken is módosítottak, hogy egymás mellett haladhassanak az autók.

A meredek kanyarok technikai szempontból sajátos kihívást fognak jelenteni. Indianapolisban kiderült, ennek milyen veszélyei lehetnek: 2005-ben a Michelin az oválrészre alkalmatlan gumikkal állt elő, ami a botrányos hatautós futamhoz vezetett. A Pirelli felkészült rá, hogy nehéz helyzetbe kerülhet a zandvoorti utolsó forduló miatt, ám a keze meg van kötve. Mario Isola jelezte, egy megoldást tudnak: növelni fogják a guminyomást. „Az egyetlen dolog, amit tehetünk, hogy reagálunk a guminyomással. Muszáj növelnünk a kezdő nyomásértéket, mert a szabályzat kimondja, kötelességünk egyazon konstrukció, ugyanazon specifikáció mellett maradni egész évben. Szóval nem tervezhetünk külön gumit a döntött kanyarra, sem Zandvoortra. Az egyetlen megoldás, hogy próbáljuk a kerékdőlésen és a nyomáson keresztül kontrollálni a helyzetet” – bocsátotta előre.

Építkezés Zandvoortban (Fotó: Volker Wessels) Építkezés Zandvoortban (Fotó: Volker Wessels)

Miközben a Dromo szimulációs videót tett közzé, a kivitelezéssel megbízott Volker Wessels cég a megújult létesítményről tett közzé grafikát. Az építkezésnél fontos szempont lesz a fenntarthatóság. Ennek jegyében a teljesen új orvosi központot például száz százalékig fenntartható faanyagból készítik el, miközben ígéretet tettek arra is, hogy az aszfaltnál is újrahasznosított anyagot fognak használni.

Hogy az előzési lehetőségekről vagy inkább a gumiproblémákról fog-e szólni az első zandvoorti hétvége, az jövő májusban kiderül. Egy biztos: a hollandok megtalálták a módját, hogy pályájuk kitűnjön a sorból.

Ilyen lesz Zandvoort (Grafika: Volker Wessels) Ilyen lesz Zandvoort (Grafika: Volker Wessels)

További tartalmak