Musorujsag
Élő Eredmények

Leclerc felől jöhet Hamilton – de van-e szüksége rá a Ferrarinak?

Leclerc felől jöhet Hamilton – de van-e szüksége rá a Ferrarinak?

FIA, Speedweek
Charles Leclerc egyértelművé tette, akárki is lesz a csapattársa, ő a Ferrarinál képzeli el a jövőt. Lewis Hamilton érkezése ellen sem lenne kifogása. De van-e szükség a britre Maranellóban?

Az év utolsó nagydíjhétvégéjének komolyabb tét és történés híján a Lewis Hamilton esetleges csapatváltásáról szóló találgatások váltak a legfelkapottabb témájává. Sem ő, sem a Ferrari nem cáfolta, hogy felvették egymással a kapcsolatot az esetleges jövőbeli együttműködés miatt. Hamilton szerint nincs semmi rossz abban, ha esetleg leül beszélgetni John Elkann-nal, az olasz márka elnökével, míg Mattia Binotto csapatfőnök azzal tért ki a kérdés elől, érdekli-e őket a hatszoros világbajnok, hogy közölte, még messze van 2021, ők most inkább még 2020-ra készülnének.

A Ferrari jelenlegi két versenyzője közül Sebastian Vettel sorsa a bizonytalan. Az ő szerződése 2020 végén lejár, és kérdéses, lesz-e hosszabbítás. Ha Elkann valóban Hamiltonnal kezdett egyeztetni, abból két dolog is következhet: vagy a Ferrari gondolkodik erősen a váltáson, vagy Vettelről sejthető már, hogy a visszavonulását tervezgeti.

Akárhogy is, a csapatnál Charles Leclerc jelenti a biztos pontot, aki Abu-Dzabiban leszögezte, az ő jövőjéről fölösleges találgatni, mivel hosszú távra rendezkedett be a Ferrarinál. Ezen még Hamilton esetleges érkezése sem változtatna – és mint mondta, neki nem is lenne ellenvetése, ha ő lenne az új csapattársa.

„Nos, természetesen” – felelte a kérdésre, örömmel üdvözölné-e a britet. „Végső soron a Forma–1-ben vagyunk, és szeretnénk a legjobbakkal megküzdeni. Nekem idén megadatott az a nagy lehetőség, hogy Seb volt a csapattársam, egy négyszeres világbajnok. Sokat tanultam tőle, és egy ilyen bajnoktól mindig sokat tanulhatsz. Szóval, igen, természetesen jöhet.”

E párosítás létrejötte azonban nemcsak annak függvénye, mi lesz Vettellel, az is kérdés, Hamilton meri-e vállalni, hogy az új generáció egyik legtehetségesebb tagjával nyisson közvetlen párharcot, illetve a Ferrari meri-e vállalni, hogy a jövőben is két „első számút” tartson, ahelyett hogy hosszabb távon (a Vettel utáni korszakban) beállna Leclerc mögé.

Lewis Hamilton és Charles Leclerc (Fotó: XPB)

A korábban a Benetton és a Renault csapatait is bajnoki címekig vezető Flavio Briatore mindig is azt vallotta, hogy egy gárda esélyeit a többiekkel vívott küzdelemben azzal lehet maximalizálni, ha az esélyesebb, jobb versenyzőjüket teszik meg vezérnek. Ezek után nem meglepő, hogy ő úgy véli, a Ferrarinak semmi szüksége nincs Hamiltonra, mivel már ott van nekik a jövő embere, aki sikerre tudja vezetni őket.

„Hallom, hogy Hamilton 2021-ben egy Ferrariban szeretne ülni. Kétségkívül egy mesés versenyzőről beszélünk, de én a Ferrari helyében inkább szépen kivárnék. Véleményem szerint nekik már van egy Hamiltonjuk: Charles Leclerc-nek hívják” – méltatta a monacóit.

„Ezenkívül én kockázatosnak tartom, amikor egy csapaton belül két azonos kaliberű versenyző küzd. Elég megnézni a mögöttünk hagyott szezont Vettellel és Leclerc-rel. Ha Charles olyan ütemben fejlődik, mint 2019-ben tette, akkor én teljes egészében mögé állnék be. Ne felejtsük el azt se, hogy Hamilton az elmúlt években a Mercedes nagy fölénye miatt teljesen felszabadultan versenyezhetett, és emiatt követett el olyan kevés hibát. Ha nyomás alá helyeznék, véleményem szerint ő is meginogna” – érvelt az olasz.

Borítókép: Charles Leclers és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak