Musorujsag
Élő Eredmények

Nem vizsga Russell számára a két Mercedes-teszt

Nem vizsga Russell számára a két Mercedes-teszt

Boxutca
Dupla műszakban tesztel George Russell a Mercedesszel, ám az istálló főnöke jelezte, nem felmérés ez számára a jövőre vonatkozóan.

Kedden a kétnapos szezonzáró teszten George Russell teljesítette utolsó pályán töltött munkanapját a Williamsnél. A nap első felében tesztelte a 2019-es és 2020-as gumikat, majd átadta a volánt Roy Nissanynak. Az év viszont ezzel még távolról sem ért véget számára. Szerdán ismét pályára hajt, de ezúttal már a Mercedes színeiben. Miután Lewis Hamilton kimenőt kapott a csapatától, Esteban Ocon pedig már a Renault-é, a saját nevelésű Russell maradt a csillagosok tartalékja.

Ezt kihasználva nemcsak a második abu-dzabi tesztnapon kap lehetőséget az ezüstösöktől, hanem a következő héten megrendezendő utolsó Pirelli-teszten is. Akkor már a 2021-re fejlesztett 18 colos gumikat fogja tesztelni az olasz gyártónak.

Azt hihetnénk, Ocon távozásával, valamint Lewis Hamilton és Valtteri Bottas szerződésének 2020 végi lejáratával a Mercedes már a jövőre is gondol, és mérlegeli a lehetőségeit, Toto Wolff viszont előre hangsúlyozta, brit tehetségük számára e tesztek nem tesztek: nem azt mérik föl vele, hogy a kellő szinten áll-e a feljebb lépéshez. „Megmondtam George-nak, hogy ez a teszt nem egy felmérés lesz számára, mivel mi már abszolút meggyőződtünk a képességeiről és arról, hogy egy jövőbeli Mercedes-versenyző potenciálja van benne. Megvan a nyers tempója, a tehetsége, az intelligenciája. Oka van annak, hogy újoncként megnyerte az F3-at és az F2-t is.”

„Ezek a tesztek inkább a tapasztalatgyűjtésről szólnak. Semmi bizonyítani valója nincs tehát a következő gyakorlásokon. George jelenleg szerződésben áll a Williamsszel, és mindig tiszteletben fogjuk tartani a szerződéseket, hiszen ezzel adták meg neki a lehetőséget az F1-es bemutatkozásra. A tesztekkel tehát vélhetően csak azt fogja megerősíteni, amit már eleve tudunk róla” – magyarázta Wolff.

George Russell (Fotó: Mercedes) George Russell (Fotó: Mercedes)

Miközben Russell tehát a mezőny leggyengébb autója után a mezőny legjobb autóját is újra kipróbálhatja a tavaszi bahreini tesztje után, a többi csapat is folytatja a munkát Abu-Dzabiban. A brit mellett Esteban Ocon is szerepet kap mindkét tesztnapon: ő továbbra is a Renault-t hajtja.

A csapatok többsége szerdán a másik állandó versenyzőjét foglalkoztatja, ám „újoncok” is vannak a mezőnyben. A Haasnál Pietro Fittipaldi ült autóba, aki a nagydíjhétvégén és kedden is a csapat és a Dallara újonnan kifejlesztett szimulátorában dolgozott. Neki a munkája most a virtuális világ és a valódi versenypálya adatainak összeegyeztetéséről szól leginkább.

A másik újonc a Williamsnél dolgozik. Roy Nissany már kedd délután átesett az F1-es tűzkeresztségen, ma folytathatja a munkát. Talán a Valtteri Bottasszal szembeni bő 7 másodperces hátrányán is fog tudni faragni valamennyit.

A teszt szerdán is magyar idő szerint reggel 6-tól délután 15 óráig tart, hivatalos ebédszünet nélkül. A mezőnynek ezen a napon is 10 szett gumi áll a rendelkezésére, összesen öt 2019-es és hat 2019-es változatból válogathatnak.

A szerdai tesztnap mezőnye:

Mercedes: George Russell

Ferrari: Charles Leclerc

Red Bull: Alexander Albon

McLaren: Carlos Sainz

Renault: Esteban Ocon

Toro Rosso: Pierre Gasly

Racing Point: Lance Stroll

Alfa Romeo: Antonio Giovinazzi

Haas: Pietro Fittipaldi

Williams: Roy Nissany (délelőtt), Nicholas Latifi (délután)

Borítókép: George Russell (Fotó: Mercedes)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Bottas volt a leggyorsabb az első tesztnapon
A pénteki edzésnaphoz, az időmérőhöz és a futamhoz hasonlóan az abu-dzabi gumiteszt első felvonása is Mercedes-elsőséggel zárult: a leggyorsabb kört Valtteri Bottas futotta meg. A második helyre a délelőtt műszaki problémákkal küzdő Sebastian Vettel zárkózott, a harmadikra pedig Danyiil Kvjat a Toro Rossóval.
Abu Dhabi Nagydíj
Abu-Dzabi, első tesztnap: versenyzői nyilatkozatok
Abu-Dzabiban kezdetét vette az idény utolsó F1-es eseménye, a Pirelli kétnapos gumitesztje, melynek középpontjában már a 2020-as prototípusok állnak. Az első nap leggyorsabb körét Valtteri Bottas futotta meg, miközben Esteban Ocon bemutatkozott a Renault-nál, és két „beugrós” is autóba ülhetett – nézzük, hogyan értékeltek a főszereplők a leintést követően!
F1 Hírek