Musorujsag
Élő Eredmények

Webber szerint Vettelnek segítség kell, csak túl önfejű

Webber szerint Vettelnek segítség kell, csak túl önfejű

Autosport, Channel 4
Túlságosan elutasítónak tartja Sebastian Vettelt a kapott tanácsokkal szemben korábbi csapattársa, Mark Webber. Pedig szerinte szüksége lenne a külső segítségre Charles Leclerc megfékezéséhez.

Tavaly ilyenkor még mindenki csak potenciális lehetőségként beszélt róla, ma már tényszerű valóság: azzal, hogy a Ferrari Kimi Räikkönen helyére Charles Leclerc-t szerződtette, alaposan megnehezítette eddigi vezére, Sebastian Vettel életét. A német F1-es pályafutása során másodszor szenvedett vereséget a bajnokságban csapattárstól, és miután 2014-gyel ellentétben most nem vált csapatot, készülhet arra, hogy a következő idényben még nehezebb dolga lesz a folyamatosan fejlődő Leclerc ellen.

Korábbi Red Bull-os csapattársa, az ő másik legyőzőjét, Daniel Ricciardót visszavonulásával „rászabadító”, Mark Webber úgy véli, Vettel egyik nagy hiányossága, hogy nem hallgat a jó tanácsokra, s ezért nem mindig képes a megfelelő következtetéseket levonni a hibáiból. Pedig szerinte most éppen ez lenne a kiút a helyzetéből.

„Ez volt Sebastian egész pályafutásának legrosszabb szezonja. Ő egy győztes, egy harcos, de apró rés a pajzsán, hogy nem hallgat másokra. Úgy vélem, ha szüksége lesz mások tanácsára, az feltérképezetlen terület számára, mivel már a pályafutása vége felé jár. De szüksége lenne mindenféle profi tanácsra, olyan emberektől, akik talán már bejártak egy hasonló utat” – nyilatkozta Webber a Channel 4 brit csatornának.

Mark Webber és Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Vettel mindig is elutasítóan nyilatkozott a profi segítségkérés lehetőségéről, így elmondása szerint több kollégájával (például Charles Leclerc-rel…) ellentétben sosem kérte mentáltréner vagy sportpszichológus tanácsát. És tekintve, hogy idén a Ferrari autójának karakterével is meggyűlt a problémája, talán szakmai támogatás is a hasznára válhatna.

Webber szerint ha nem változtat, merít valahonnan friss lendületet, Vettelt könnyen fölemésztheti a helyzete. „Csak így értheti meg, hogyan szabadíthatná fel a további energiákat, az új szenvedélyt, amik lendületbe hozzák őt. Most már három gyermeke van, jövőre huszonkét futam lesz. Nekem nincs gyerekem, de számára ez kihívást fog jelenteni. Márpedig sok másik versenyző nem szembesül ilyesmivel. Ez volt az eddigi legrosszabb szezonja a Ferrarinál, és nagyon nagy csata vár rá a következő évben.”

 

Vettel elegendőnek tartja az őszinte önkritikát

Vettel az abu-dzabi szezonzáró után maga is nyíltan elismerte, nem volt elég jó a 2019-es idényben. Hangsúlyozta, ő saját maga első számú kritikusa, és ha kell, kemény önmagával. „Ez nem túlzott szigor volt, hanem csak őszinteség. Nem érzem úgy, hogy mindig azt nyújtottam, amire képes vagyok” – mondta önkritikus hangvételéről később. „Elég régóta vagyok már itt ahhoz, hogy legyek elég őszinte önmagammal, és beismerjem: itt-ott végezhettem volna jobb munkát is. Tudom, hogy több van bennem ennél, és elsőként magamban keresem a hibát, azokat szeretném kijavítani. Vannak dolgok, amiket jobban tudnék csinálni, amiket tudom, hogy jobban is tudok csinálni. Jövőre mindenekelőtt ebben próbálok jobb lenni” – fogalmazott a négyszeres világbajnok.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Miközben év közbeni hibái nagynak tűnhettek, a németnek meggyőződése, nincs szüksége gyökeres változtatásra. „Ez mindig a részleteken, apróságokon múlik, semmi jelentős nincs. Nem gondolnám, hogy másképpen vezetnék. Tudom, hogyan kell vezetni, és azon leszünk, hogy jobbá tegyük az autónkat. Én nem ugyanazt csinálom, amit tíz évvel ezelőtt, az ember folyton változik, jobb lesz. Mindig vannak dolgok, amikről úgy érzed, javíthatnál rajtuk.”

Ugyanezt azonban szerinte a Ferrarira is áll, amely egyszerűen nem volt elég versenyképes idén. „Az első félévet azzal töltöttük, hogy próbáltunk rájönni, miért nem stimmel a teljesítményünk, és pontos válaszokat kerestünk, mi hiányzik ennél az autónál. Sok mindent kipróbáltunk. Volt, hogy jobb lett volna, ha inkább csak az előttünk álló napok feladatára összpontosítunk. De ez is része a folyamatnak. Semmi hatalmasra nem kell gondolni, de a vezetés szempontjából olykor lehettem volna jobb. Elkövettem pár hibát, amit nem lett volna szabad. A hozzáálláson is lehet változtatni, és így tovább. Szóval apróságokon” – elemezte idényét Vettel.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak