Musorujsag
Élő Eredmények

FIA-gála: Hamilton bajnoki serleget, Verstappen két díjat is kapott

FIA-gála: Hamilton bajnoki serleget, Verstappen két díjat is kapott

FIA
Péntek este Párizsban átadták a 2019-es motorsportos idény győzteseinek, főszereplőinek járó díjakat. Lewis Hamilton és a Mercedes mellett Max Verstappen két trófeát is átvett, és a Red Bull másik versenyzője is elismerésben részesült. Megható pillanatokból sem volt hiány.

Az FIA-gála idei helyszínéül a Louvre múzeum szolgált – itt sereglett össze a motorsportos társadalom, hogy egy év végi nagy ünnepség keretében elbúcsúztassa a 2019-es versenyszezont. A gálán az összes FIA által futtatott kategória győztesét és helyezettjeit díjazták, de számos egyéb elismerést, különdíjat is kiosztottak.

Az est fénypontját persze a csúcskategória, a Forma–1 első három helyezettjének színpadra szólítása jelentette. A top 3-ast fordított sorrendben hívták, utolsóként Lewis Hamilton vehette át a bajnokok nevével gravírozott világbajnoki serleget. A brit sorozatban harmadszor, összességében hatodszor lett világbajnok, így minden idők második legsikeresebb versenyzőjévé lépett elő a hétszeres győztes Michael Schumacher mögött.

Szokása szerint különc öltözékben, szmoking helyett kék öltönyben vette át a díjat Jean Todt FIA-elnöktől. „Egyértelműen az életem legjobb szezonja volt ez” – állapította meg a címvédő. „Élveztem a munkát ezzel a hihetetlen csapattal. Nem tudom, mennyire ismert, de közel kétezer ember van a csapatunkban, akik nagyon keményen dolgoznak. Őket vezeti Toto. Keményen küzdöttem Valtterivel és ezzel a sok feltörekvő fiatal versenyzővel. Ez az év fantasztikus volt!”

A brit kiemelte, családi téren is remek éve volt, és örül annak, hogy főnöke engedi őt annyira szabadjára, hogy az F1-től független dolgokkal így saját ruhakollekciójával is foglalkozhat. „Sokan mondták, hogy nem kéne olyasmiket csinálnom, amiket csinálok. De ők csak bátorítottak engem. Emellett inspirálnak a sok különböző kategória résztvevői is, akiket figyelemmel követek az év során. Minden bajnoknak és fiatal sztárnak nagy gratuláció!”

Hamiltont megkérdezték, a hatodik után ráhajt-e jövőre a rekordot jelentő hetedikre. „Sosem a rekordokra összpontosítottam. Minden év egy tiszta lap. Azért is használom a negyvennégyes számot az autón az egyes helyett: minden évben mindenkinek megvan az esélye. Már várom a telet. A kollégáim gőzerővel dolgoznak, hogy nagyszerű autóval álljunk ki jövőre. Az idei autónk év elején nem volt olyan nagyszerű. A teszteken nem is tudtuk működésre bírni. Aztán az első versenyeken nagyszerű eredményeket értünk el vele. Az új idény szoros lesz. A Red Bull és Max nagyszerűek voltak, ott vannak a Ferrarik, akik nagyon felerősödtek az év második felében. Szóval a nézők miatt remélem, hogy a legszorosabb szezon következik. De mi felkészültünk rá, és reméljük, hogy a legjobb szezonunk lesz!”

Toto Wolff, Valtteri Bottas és Lewis Hamilton

A konstruktőri bajnokságot zsinórban hatodszor megnyerő, az F1 történetében elsőkét hatodszor dupla bajnoki címet bezsebelő Mercedes nevében a csapatfőnök, Toto Wolff vette át a bajnoki trófeát Chase Carey F1-elnöktől.

Ekkor már ott állt mögötte az egyéni bajnokság második helyezettje, Valtteri Bottas, aki eddigi legsikeresebb szezonján van túl. A finn a hétvégén jó pár kilométerrel délebbre, a Paul Ricard-versenypályán áll rajthoz egy raliversenyen, s ezért az esemény hivatalos sajtótájékoztatóját ki is hagyta, de a díjátadóra megérkezett (igaz, aztán sietősen távozott is). Nem is akárhogy: az idei Mercedes W10-est kormányozta a színpadra, öltönyben!

A mercedesesek pillanatai előtt Max Verstappené volt a színpad. Ő egyfelől megkapta az összetettbeli harmadik helyéért járó trófeáját – ez számára is a 2015 óta íródó F1-es karrierjének legelőkelőbb helyezése volt –, ám előtte ’Az év akciója-díjat’ is neki ítélték a szurkolói szavazáson. A Charles Leclerc-rel megvívott kőkemény silverstone-i csatáját lezáró előzését találták a szezon leglátványosabb jelenetének. Tegyük hozzá, e díj részben a rendkívül állhatatosan védekező ferrarisé is.

A két tehetség hosszú körökön keresztül gyötörte egymás, mire a küzdelmük kihozta Verstappentől a sikeres előzési manővert. „Nem igazán szenteltem nagy figyelmet ennek, mivel annyi minden történik, és annyi előzés volt azon a versenyen. De klassz volt. Letértünk a pályáról, össze is koccantottuk a kerekeinket, ami a Forma–1-ben nem gyakran történik meg. Élveztem! És természetesen amikor te jössz ki belőle győztesen, sokkal elégedettebb vagy, mint amikor veszítesz” – fogalmazott a Red Bull versenyzője, hozzátéve, Charles Leclerc-rel ráadásul már komolyabb múltjuk is van. „Ez a gokartban kezdődött, és egészen biztosra veszem, hogy jó pár évig folytatódni fog még. De élvezem, és jó is a Forma–1-nek.”

A Mercedes mellett egyébként a Red Bull is mindkét versenyzőjével képviseltette magát a gálán. Alexander Albon a bajnok dobogótól ugyan messze volt, így is megkapta az év legjobb újoncának járó elismerést. Széles mosollyal vette át, még mindig hitetlenkedve azon, hogy egy éve ilyenkor Forma–E-versenyzőnek hitte magát, mára pedig egy F1-es élcsapat díjazottjaként gálázik.

„A Forma–E már egy előrelépésnek éreztem a profi autóversenyzésben, de aztán jött a hívás a Toro Rossótól. Ezzel egy álmom vált valóra. Aztán a gyorsan eltelt hat hónap után jött egy újabb hívás, a Red Bulltól, hogy legyek az első csapatuk tagja. Elképesztő volt” – foglalta össze mozgalmas egy évét a thaiföldi versenyző.

A gálaesten több különdíjat is kiosztottak. Az év versenye már szinte hagyományként a Mexikói Nagydíj lett. A közép-amerikaiak lassan a Mercedes magasságába emelkednek, a mostani tudniillik zsinórban az ötödik elismerésük volt.

Kiosztották az év személyiségének járó díjat is, melyet azonban nem az vett át, akinek odaítélték. A szavazáson Niki Laudát, az idén elhunyt háromszoros F1-es világbajnok osztrák versenyzőlegendát választották meg. Megható pillanat volt, ahogyan özvegye, Birgit átvette a díjat Jean Todt FIA-elnöktől.

A francia ezt követően a színpadon is maradt. Előbb levetítettek egy videót, melyben a motorsport világának 2019-ben elhunyt személyiségeire emlékeztek. Niki Lauda mellett a versenyigazgató Charlie Whiting, a March-csapat alapítója, Robin Heard, de a spái tragikus hétvégén életét vesztő Anthoine Hubert fényképe is felvillant. A fiatalon elment F2-es versenyzőnek az egész családját meghívták a gálára, csakúgy, mint Whitingét. Todt külön be is mutatta őket. Az estének ezek voltak a érzelmesebb pillanatai.

Anthoine Hubert családja

„Érzelmes este ez. Itt vagyunk egy csodás helyen, ünnepeljük a bajnokokat, az FIA tagjait, akiket most választottunk meg. És azt is látjuk, hogy az autóversenyzés szomorú is tud lenni. Az élet szomorú is tud lenni. Ezért is volt fontos, hogy tisztelegtünk azok előtt, akik elhagytak bennünket” – mondta az elnök.

Aztán előbb Whiting özvegyét és gyermekeit szólította meg, akikkel közölte, büszkék lehetnek a hátrahagyott örökségre, és az apjuk is büszke lenne a gyerekekre; majd Hubert szüleit és testvérét állította föl. Valamennyien hatalmas tapsot kaptak. „Az FIA egész családja szeret benneteket, tisztel benneteket, és mindig tisztelni fogjuk a szeretteiteket, akik elhagytak bennünket” – tette hozzá Todt.

Az ünnepség végén az est folyamán díjazottak még összeálltak egy „családi fotóra”, majd nagy oda-vissza gratulációk közepette (a WEC-bajnokként jelen lévő Fernando Alonso külön köszöntötte Hamiltont) lezárult a 2019-es idény. Az F1-es folytatásra kerek 100 napot kell még várni.

További tartalmak