Az év csatája? Videón Verstappen és Leclerc díjnyertes birkózása

A múlt pénteken tartott FIA-gálán Max Verstappen vehette át az év akciójáért járó elismerést. Az alábbi videó felidézi a Charles Leclerc-rel vívott óriási silverstone-i csatát.

Charles Leclerc és Max Verstappen (Fotó: XPB)
A futballban szokták mondani, csatárként sokkal könnyebb bezsebelni az elismeréseket, mint mondjuk hátvédként, mivel az eredményességet a gólok sokkal kézzelfoghatóbbá teszik, mint a megakadályozott gólok. Nem véletlenül jutott eszünkbe ez Max Verstappen múlt pénteken elnyert díja kapcsán. Silverstone-ban bemutatott végső előzéséért ugyan őt díjazták Párizsban, ahhoz, hogy egyáltalán ilyen manőverre kényszerüljön, kellett egy végtelenül állhatatos Charles Leclerc is, aki hiába volt lassabb a Red Bull-osnál, valahogy mindig elé került vagy előtte maradt. Amit a monacói művelt a védekezés terén, az ugyancsak megérne egy ugyanilyen díjat.

A júliusi Brit Nagydíjon az F1 két legfelkapottabb fiatal tehetsége megmutatta nekünk, milyen is a színtiszta és kőkemény versenyzés. A hosszú körökön át tartó küzdelmüket pedig gyerekkorukban induló vetélkedésük, valamint az azt megelőző versenyen, Ausztriában megvívott csatájuk csak még különlegesebbé tette. Emlékezhetünk, Leclerc-t a Red Bull Ringen a futam hajrájában előzte meg Verstappen, s vette el tőle a győzelmet egy kerékkoccantós, pályáról letolós manőverrel. A monacói akkor még büntetést követelt ellenfelére, majd miután ez elmaradt, jött az elhatározás: „Akkor legyen így!”

A végeredmény az F1 által felidézett alábbi csata lett, amit nem lehet elégszer végignézni.

Leclerc a versenyt követően elismerte, az ausztriai kudarc miatt kapcsolt magasabb fokozatba az agresszivitás terén. „Max mindig is agresszíven vezetett. De én is örömmel versenyzek így. Már a futam után is megmondtam ezt: ő agresszív, de mindannyian lehetünk azok, ha tudjuk előre, hogy ez a stílus megengedhető. Nincs ezzel baj, ha tudom, hogy lehet így. Nincs ellenemre az agresszivitás, épp ellenkezőleg! És örülök, hogy engedték. Ausztria felnyitotta a szememet ilyen szempontból” – fogalmazott. „Megtanultam, meddig mehetek el, valamint hogy mire számíthatok. Boldog vagyok, hogy így végződött a verseny. Minden versenyző kemény küzdelmet akar, és mi a verseny nagy részében így küzdöttünk. Nagyon-nagyon élveztem, mindig a határon, de a szabályok keretein belül. Élvezetes volt. Örülök, hogy lehetőség volt erre, szerintem a Forma–1-nek is jót tesz.”

Charles Leclerc és Max Verstappen (Fotó: XPB)Verstappen a verseny után szintén örömét fejezte ki, hogy a versenyirányítás engedte a küzdelmüket. Hangsúlyozta azonban, hogy míg Leclerc szerinte dühből versenyzett, ő ésszel próbált. „Szerintem még mindig dühös volt Ausztria miatt, ezért nagyon keményen védekezett. De ez rendben van, én pártolom ezt. Természetesen nem akartam túl nagy kockázatot vállalni a csatákban, nehogy megsérüljön az autóm, mert tudtam, hogy mi vagyunk a gyorsabbak, és csak pillanatomra vártam. Szerencsére a csapat jól taktikázott, és úton voltunk egy jó eredmény felé. Szerintem minden fair volt. A határon voltunk, de én ezt szeretem. És tiszta is volt.”

A holland később kicsit oda is szúrt ellenfelének, és megjegyezte, Leclerc az ő hatására váltott ilyen agresszív „hangnemre”, míg nála az ilyesmi természetes. „Az ilyesmi normális azok után, hogy az utolsó körökben elveszíted a győzelmet Ausztriában. De nálam például nem működne mentálisan, hogy egy vereség után még agresszívebb leszek, csak hogy legyőzzem őt. Én apámnak köszönhetően mindig így versenyeztem, már hat-hétéves korom óta. Jól megtanultam ezt. Charles viszont talán nem…”

Verstappen a pénteki díjátadón azt mondta, biztosan jó pár évig folytatódni fog még a gokart óta tartó rivalizálásuk Leclerc-rel. Mi egyelőre azzal is beérjük, ha 2020-ban vívnak még pár ehhez hasonló csatát. Addig pedig megnézzük még jó párszor a fenti videót, ha éppen ránk tör az F1-éhség…